Estonia

Extras din referat Cum descarc?

Pentru a avea succes trebuie sa fii liber si deschis spre lume. Daca nu este deschisa oportunitatilor, societatea moare. Un astfel de exemplu il ofera cazul Estoniei si al Finlandei. 
Am ales aceasta Estonia pentru ca pare incredibil cum o tara atat de mica, saraca in resurse, care a devenit independenta abia in 1990 dupa dezintegrarea Uniunii Sovietice a reusit sa devina astazi cea mai bogata tara baltica si printre cele mai sanatoase economii ale noilor state membre ale Uniunii Europene, la care a aderat in 2004.
Totusi, PIB-ul este la aproximativ 60% din media UE. Economia estona creste mult mai repede si decat tarile din Europa Centrala.Ea este bine dezvoltata tehnologic, cu un sector puternic in informatica iar nivelul de trai si salariile continua sa creasca. 
Lumea de astazi se imparte in doua parti: tarile dezvoltate (partea nordica) si tarile in curs de dezvoltare (partea sudica). In cele ce urmeaza vom explica mai intai ce este o tara dezvoltata si ce caracteristici trebuie sa indeplineasca o tara pentru a putea fi inclusa in categoria celor dezvoltate. Vom aduce apoi argumente ce vor demonstra de ce tara aleasa se incadreaza in grupul tarilor dezvoltate si vom face o mica istorie a ei. 
Tarile dezvoltate cu economie de piata alcatuiesc asa-numita lume occidentala. Este o denumire care a intrat in limbajul curent, dupa cel de-al doilea razboi mondial. Prin Occident se intelege, mai degraba, o mentalitate, o filozofie social-politica, un mod de viata, decat o anumita zona geografica sau populatie. In perioada razboiului rece, opinia publica internationala asocia termenul de Occident (Vest) cu societatea capitalista democratia, in opozitie cu cel de Rasarit (Est) care semnifica societatea comunista si dictatura. Din punct de vedere geografic, lumea dezvoltata se plaseaza la Nord, in opozitie cu lumea subdezvoltata aflata la Sud. Toti acesti termeni au un caracter conventional. 
In prezent, in randurile tarilor dezvoltate cu economie de piata sunt incluse oficial 29 de state. Cele mai multe (22) sunt europene. Acest fapt explica prin startul mai timpuriu al industrializarii in Europa. Restul tarilor dezvoltate se repartizeaza geografic astfel: cate doua in America de Nord, si Oceania si una singura in Africa. In America Latina nu se afla, inca, nici o tara dezvoltata. 
Tarile dezvoltate sunt grupate in Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) cu sediul la Paris. Infiintata in 1960 si intrata in functiune un an mai tarziu, aceasta organizatie interguvernamentala isi propune sa formuleze, coordoneze si sa promoveze politici destinate sa incurajeze cresterea economica si mentinerea stabilitatii financiare a tarilor membre. Totodata, OCDE stimuleaza si armonizeaza eforturile membrilor sai pentru acordarea de asistenta financiara si tehnica tarilor in curs de dezvoltare. In fine, organizatia este condusa de un consiliu format din reprezentantii tuturor statelor membre. Ea publica anual statistici elaborate, studii prospective, privind economia tarilor dezvoltate. 
Tarile dezvoltate cu economie de piata domina economia mondiala. Ele au ponderea cea mai mare in produsul brut mondial, in exporturi si in investitiile externe de capital. In acelasi timp, populatia lor mult mai mica decat cea a tarilor in dezvoltare. 
Perioada razboiului rece a intarit coeziunea dintre aceste tari. Ele coopereaza pe multiple planuri: economic, stiintific, cultural, ecologic. Asperitatile care apar in anumite momente sunt depasite pe calea tratativelor. Razboiul a fost definitiv eliminat din relatiile reciproce. 
Tarile care fac parte din aceasta categorie se caracterizeaza printr-o serie de trasaturi comune: 
Inainte de toate, sunt tari industriale. Acest fapt se afla la baza avansului lor economic in raport cu alte state. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, sub impulsul revolutiei in stiinta si tehnologie, factorii intensivi ai dezvoltarii au trecut pe primul plan, determinand un salt important in domeniul productivitatii si al calitatii. Economia cosurilor de fabrica a cedat locul economiei bazate pe informatie si inalta tehnologie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Estonia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!