Esenta sistemului feudal de gospodarie

Extras din referat Cum descarc?

Feudalismul este o formatiune economico-sociala, corespunzand Evului Mediu, caracterizata prin preponderenta economiei naturale (inchise), prin inzestrarea producatorului direct cu mijloace de productie, in general si cu pamant, in special, prin autoritatea cu caracter personal a stapanului domeniului (boier, nobil) asupra producatorului direct, in virtutea careia cel dintai exercita asupra celui din urma o constrangere extraeconomica, si prin nivelul scazut al tehnicii.Mai pe scurt, feudalismul este un sistem de organizare a societatii bazat pe proprietatea asupra pamantului (feud = pamant) si pe relatiile de dependenta intre oameni. Termenul a aparut in secolul al X-lea, sub forma din limba latina feos/feus, care a evoluat la feodum/feudum. 
Trasaturile de baza ale economiei feudale:
- O economie naturala
taranii asigurau cu produse ale agriculturii si cu obiecte ale mesterilor nu numai fmiliile lor, dar si pe stapin , familia lui, slujile si oaspetii sai.Pe domenii feudale deschideau ateliere :in ele mesterii de la curte confectionau arme, tesaturi.Asadar, toate cele necesare pentru viata taranilor si feudalilor se producea pe domeniu.
Nici feudalii,nici taranii nu trebuiau sa cumpere aproape nimic.Se duceau numai dupa sare si fier in localitatile ,unde se extrageau acestea, si acolo le capatau in schimbul produselor aduse de dansii.
in conditiile dezvoltariilente a tehnicii agricole recoltele au continut sa fie joase pe parcursul unei perioade indelungate.Cea mai mare parte a produselor obtinute de taran si-o insusea stapinul.Produsele ramase aproape ca nu le ajungea pentru viata.Ei nu aveau ce sa vinda.Iata de ce pina in secolul XI comertul era slab dezvoltat.Gospodaria atit a feudalilor, cit si a taranilor era naturala.
Economia naturala se numeste gospodaria in care se produceau toate cele necesare pentru viata, produsele si obiectele erau pregatite nu pentru piata, ci pentru consumul personal.
- Concentrarea proprietatii funciare in miinile clasei feudale
in evul mediu exista regula : - Nu exista paminturi fara stapin - in acea perioada pamintul era autia principala :caci majoritate populatiei se ocupa cu agricultura-cultivau pamintul,cresteau vite.Tot pamiintul era acaparat de feudali. Ogoarele, padurile, pasunile, chiar si riurile si lacurile devenisera proprietatea lor.Pe pamintul obstei libere de odinioara a aparut domenuil feudal- o gospodarie mare, in care proprietarul pamintului- feudalul- ii exploata pe taranii dependenti. Pamintul arabil de pe domeniu se impartea in doua parti : oogorul stapinului su loturile taranilor.
- Diviziunea muncii slab dezvoltata
Munca nu era dezvoltata din cauza ca oamenii se ocupau doar cu agricultura si foarte putin cu mestesugaritul. Pe domeniul feudal se produceau aproape toate cele necesare.
- taranii sunt principala forta de productie
taranii sunt forta principala de productie deoarece ei erau cointeresati in rezultatele muncii lor.Ei se straduiau sa lucreze mai bine pamintul pentru a obtine mai multe produse, pastrau si imbunatateau uneltele de munca.
- taranii erau numai detinatori ai pamintului si pentru dreptul de a folosi pamintul trebuia sa indeplineasca anumite conditii
Pentru folosirea pamintului taranii dependenti trebuiau sa indeplineasca anumite prestatii si anume renta feudala.
Renta feudala- constituie o caracteristica a economiei feudale. Ea este totalitatea obligatiilor in produse, munca si bani pe care le plateau taranii dependenti fata de feudalii.
Renta in munca consta in efectuarea de catre taranii dependenti a unui numar de zile de munca cu uneltele si vitele sale pe mosia feudalului.Era numita claca. 
Renta in produse (naturala) consta dintr-o cantitate de (cereale, carne, pasari, oua, miere, vin etc.)pe care o dadeau taranii dependenti boierilor laici sau ecleziastilor. Ea a cointeresat pe taranii dependenti intrucat surplusul ii putea reveni si a constituit o cale de diferentiere sociala si economica intre tarani.Ea era numita dijma


Fisiere in arhiva (1):

  • Esenta sistemului feudal de gospodarie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!