Eșecurile pieței versus eșecurile guvernului - analiză comparativă

Extras din referat Cum descarc?

In economia reala pot aparea esecuri in alocarea resurselor atat pe piata libera, cat si la nivel guvernamental, care pot fi numite "esecuri gemene". Aceste esecuri se intrepatrund si necesita masuri atat la nivelul pietei libere, cat si la nivel guvernamental. 
Intai de toate, inainte de a trata esecurile pietei si esecurile guvernamentale, ar trebui definite esecurile. In sens larg, putem defini esecurile ca fiind o serie de decizii eronate, care dau nastere unor rezultate nedorite si mai ales, neanticipate. Aceste rezultate pot aduce pierderi materiale, morale si pot provoca o stare de insatisfactie. 
I. Esecurile pietei 
Definind in cel mai simplu mod piata, am putea spune ca aceasta este locul de intalnire al cererii cu oferta si locul unde ia nastere pretul. Pe piata, iau contur nevoile consumatorului, cerintele producatorului si are loc un schimb de resurse sub forma de bunuri tranzactionate. Piata dispune de mecanisme proprii de reglare, pe baza acestui argument considerandu-se ca atunci cand intervin anumite schimbari, piata este capabila sa le gestioneze. O piata functioneaza eficient atunci cand in cadrul ei exista asa- zisa concurenta aproape perfecta, intrucat concurenta perfecta este doar un model teoretic. Acest concept de concurenta perfecta presupune o piata transparenta, cu numerosi agenti ai cererii si ofertei, astfel incat deciziile unuia sa nu influenteze in mod semnificativ deciziile altora si bunul mers al pietei. Astfel, eficienta nu mai este analizata din perspectiva individuala (a consumatorului sau a producatorului) sau de grup (de consumatori sau de producatori), ci este abordata la nivelul intregii societati omenesti. Cel care a initiat aceasta abordare este Vilfredo Pareto, introducand criteriul de eficienta sociala: imbunatatirea utilitatii unui individ nu trebuie sa diminueze utilitatea altui individ. 
Economiile de piata moderne au la baza pietele libere. Piata este si va ramane institutia centrala in jurul careia graviteaza viata economica. Pietele libere sunt institutii semnificative, care dau semnale prin preturile formate pe baza confruntarii fortelor pietei, coordonand deciziile luate separat de milioane de agenti economici independenti, care isi urmeaza propriile interese. 
Pietele isi indeplinesc functiile si sunt eficiente prin urmatoarele caracteristici:
- Preturile pietei ofera informatii despre conditiile de piata in permanenta schimbare; 
- Sistemul de piata descentralizat este mai flexibil; 
- In economia de piata preturile se modifica pe masura ce se schimba conditiile de pe piata; 
- Piata libera face posibila atat eficienta productiva (se manifesta atunci cand singurul mod de a produce mai mult dintr-un bun este de a produce mai putin dintr-un alt bun), cat si eficienta alocativa (se manifesta atunci cand nu este posibil sa se produca o combinatie de bunuri, diferita de altele, care sa-i permita unei persoane sa devina mai instarita fara a afecta alta persoana). 
Piata concurentiala prezinta uneori imperfectiuni, genereaza insuccese atat pentru agentii economici, cat si pentru sistemul economic in general. Insuccesul pietei se dovedeste prin incapacitatea institutiilor de piata ale unui sistem economic de a sustine activitatile necesare din punct de vedere social sau de a le elimina pe cele nedorite. Astfel, se recunosc doua cauze ale esecului unei piete: 
- Failure by market structure (insucces prin structura pietei). Se manifesta atunci cand conditia concurentiala a multor producatori dintr-un domeniu nu este asigurata, astfel ca nu se poate manifesta concurenta. De exemplu, pietele telecomunicatiilor, energiei electrice, apei, unde pretul si profitul firmei cu pozitie de monopol se supun reglementarilor guvernamentale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Esecurile Pietei versus Esecurile Guvernului - Analiza Comparativa.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!