Esecurile Pietei versus Esecurile Guvernamentale

Extras din referat Cum descarc?

Termenul de "esec" al pietei este utilizat pentru a desemna o situatie in care piata, singura, nu poate sa asigure eficienta utilizarii si alocarii resurselor. 
In general pietele libere regleaza corect activitatea economica, cu toate acestea apar esecuri ale ei. Pentru a imbunatati rezultatele pietei Guvernul trebuie sa intervina eficient. Atunci cand intervin, Guvernele vor fi nevoite sa aleaga pe termen scurt intre inflatie si somaj.(Principii ale economiei contemporane, Gregory N. Mankiw).
Cauzele principale ale esecului pietelor sunt: 
1.Deficiene in atribuirea drepturilor de proprietate;
2.Existent costurilor de tranzactie;
3.Concurenta imperfecta si informatia incompleta;
4.Incertitudinea evolutiei mediului de afaceri. 
1.Dreptul de proprietate - Vanzatorul este imputernicitul, pe cand consumatorul poate dobandi odata cu bunul recunoasterea calitatii de proprietar. Desi principiul e unul simplu, el genereaza nu de putine ori conflicte juridice.Un prim caz sunt bunurile aflate in proprietate comuna. In acest caz, mai multe persoane beneficiaza de pe urma bunului. Astfel, nimeni nu vinde dreptul sau altei persoane si nici nu poate exclude un individ de la beneficiile sale. David Hume a abordat aceasta problema denumita tragedia proprietatii comune. Ceea ce explica ca un bun liber nu are dreptul sa fie vandut, dar de care beneficiaza toti indivizii de acesta. Utilizat in exces se va deteriora rapid ceea ce duce la conflicte ca ca nimeni nu doreste sa suporte costurile. Pentru ca bunul sa nu se deterioreze , consumatorii trebuie sa aiba un comportament reglementat.Acest rol il are guvernul de ai schimba prin reglementari comportamentul cetateanului astfel incat sa se reduca fenomenul tragedia proprietatii comune.(David Hume, Treatise on Human Nature,1740) 
2.Bunuri publice - Conform lui Paul Samuelson, bunurile publice sunt cele pentru care consumul unui individ nu duce la scaderea consumului altui individ. Exemplele date de Samuelson pentru bunurile publice sunt: pacea si securitatea unei comunitati, apararea nationala, sistemul juridic, controlul poluarii aerului, protectia impotriva incendiilor, iluminatul stradal, prognoza meteo, televiziunea publica. Bunurile publice pure sunt diferite de bunurile private. Acestea au si calitatea de a nu putea fi respinse. Din categoria bunurilor colective, numai non-exclusivitatea este la originea unui esec al pietei, deoarece in acest caz statul esueaza in producerea bunurilor colective. O firma ce produce un bun colectiv va inregistra pierderi pentru ca nu poate exclude consumatorii care nu platesc. Un exemplu privind nonexcluziunea il constituie iluminatul strazilor. Astfel, daca o strada este iluminata, lampile instalate lumineaza in egala masura pentru orice trecator, indiferent de statutsau comportament. Important este ca strazile sa fie illuminate si sa asigure confortul pentru toti trecatorii. Nonexcluziunea exprima posibilitatea ca oricine sa beneficieze de un bun public fara ca prin aceasta sa fie afectata capacitatea altcuiva de a face acela si lucru. 
Clasificare a caracteristicilor bunurilor publice si private
Exclusive-Rivale 
Bunuri publice pure
1.Costuri de excluziune sunt scazute;
2.Sunt produse de firme private;
3.Sunt finantate din veniturile din vanzari;
4Sunt distribuite prin intermediul pietei;
Exemplu:alimente, incaltaminte
Excluive -Nonrivale 
Bunuri mixte 
1.Bunuri private cu externalitati;
2.Sunt produse de firme private;
3.Sunt distribuite prin piete cu ajutor banesci sau impozite corective;
4.Sunt finantate din veniturile din vanzari sau din impozite pe venituri
Exemplu:sistem de transport, servicii de sanatate, televiziune prin cablu.
Nonexclusive -Rivale
Bunuri mixte
1.Bunuri ale caror beneficii sunt consummate in mod colectiv, dar care sunt subiectul congestionarii;2.Sunt produse de firme private sau direct de catre sectorul public;
3.Sunt distribuite prin piete sau direct prin bugete publice;
4.Sunt finantate din veniturile din vanzari sau din impozite pe venituri;
Exemplu:parcuri publice, resurse in proprietate comuna, bazine de inot.
Bunuri publice pure
1.Costuri ridicate cu excluziune;
2.Sunt produse direct de govern sau de firme private sub contract cu guvernul;
3.Sunt distribuite prin bugetul public;
4.Sunt finantate din impozite obligatorii pe venituri;
Exemplu:apararea nationala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Esecurile Pietei versus Esecurile Guvernamentale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!