Energia obținută din microhidrocentrale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Piata: La finele lunii iulie, pe piata locala erau inregistrati 15 producatori de electricitate in microhidrocentrale noi sau retehnologizate, iar dintre acestia, doar 13 primeau in luna respectiva certificate verzi pentru fiecare megawatt livrat in retea, potrivit datelor OPCOM.

Romania si-a asumat privatizarea celor 150 de microhidrocentrale in negocierile privind aderarea la Uniunea Europeana. Un numar de 48 de microhidrocentrale au fost privatizate pana in 2006, cand Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a fost transferat la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). O perioada procesul a fost suspendat, deoarece nu mai exista in cadrul Ministerului Economiei un departament responsabil de privatizari.

Ulterior, in 2008 si 2009, s-au vandut in 3 licitatii succesive un numar de 39 de microhidrocentrale, pe care a obtinut 166,7 milioane de lei, circa 40 de milioane de euro la cursul de acum. Exista, astfel, obligatia de privatizare pentru alte 63 de centrale, insa la ultimele licitatii nu s-au prezentat cumparatori.

In mod surprinzator, statul austriac este, prin compania Wienstrom GmbH, cel mai mare cumparator de microhidrocentrale din tara noastra, cu un total de 27 de unitati achizitionate. In luna ianuarie, Wienstrom a cumparat 5 microhidrocentrale, alte 17 in bazinele raurilor Moldova, Dorna, Gurghiu, Oltet, Negrisoara; avand o putere instalata totala de 10,58 MW le-a cumparat in iunie 2008, in timp ce in martie 2008 a preluat inca 5 in bazinul Raului Ilfov, din judetul Dambovita.

Cel mai mare producator de energie hidro in capacitati mici care primeste certificate verzi este producatorul de electrozi pentru industria metalurgica Elsid Titu, ce se afla in fata Hidroelectrica. Elsid Titu are microhidrocentrale cu o putere instalata de 29,6 MW, in timp ce compania de stat Hidroelectrica are capacitati similare, dar cu o putere mai mica, de 28,150 MW. Compania se asteapta la un profit brut record pentru acest an de 61,5 milioane de lei (14,6 mil. euro), mai mult cu 54% fata de cel realizat in 2008.

Conducerea Hidroelectrica considera ca va obtine mai multi bani din listarea unui pachet initial de maxim 20% din compania care va incorpora cele 208 microhidrocentrale aflate in posesia sa, decat din vanzarea lor separata datorita certificatelor verzi. Acestea practic dubleaza pretul unui MWh produs in microhidrocentrale. Pentru iunie, Hidroelectrica (acopera circa 30% din consumul de energie electrica al tarii) si-a propus sa privatizeze inca 17 microhidrocentrale. Initial, decizia companiei viza 29 de microhidrocentrale, insa s-a decis amanarea scoaterii la vanzare a unui numar de 12, pana la reglementarea situatiei juridice a terenului aferent. Microhidrocentralele sunt concentrate in judetele Suceava, Mures si Gorj.

Compania precizeaza ca intentioneaza sa vanda, pana la finele anului, alte 86 de microhidro-centrale

Pana in prezent s-au vandut 48 de microhidrocentrale atribuite prin licitatii deschise cu strigare. MHC-urile sunt amplasate in judetele Arges, Gorj, Prahova, Suceava, Bacau, Mures si Maramures. Potrivit datelor Hidroelectrica, valoarea totala de pornire in licitatie a fost de 22,3 milioane de euro si s-au obtinut 26,7 milioane de euro, la care se adauga investitii obligatorii, pe cinci ani, de 9 milioane de euro. Au cumparat firmele ISPH, Hidroconstructia, Luxten Lighting, Romelectro, Electromagnetica Bucuresti, EVIVA HIDRO (Portugalia) - parte a grupului Martifer, ESPE Energia (Italia) si Energy Holding (Elvetia).

Pentru cele 102 MHC-uri neprivatizate, reprezentantii Hidroelectrica avanseaza o valoare de vanzare de aprox. 100 mil. euro.

Totodata gasim si niste cifre surprinzatoare - 150 de potentiali investitori pentru aceste privatizari.

Cel mai mare pro- du- ca- tor de energie elec- - trica din tara, Hi- - dro- electrica, a oprit procesul de pri- - - vatizare a micro-hidrocen- tra- lelor, demarat in 2004, si do- res- te sa le reuneasca pe cele 63 de unitati ramase in porto- fo- liu intr-o companie. Aceasta stra- tegie a fost definita de noul director al Hidroelec- trica, Mihai David, potrivit lui Tudor Arte-nie, purtatorul de cuvant al companiei. Surse din cadrul companiei sustin ca seful proaspat inscaunat a considerat ca veniturile pe care aceste microhidrocen- tra- le le aduc, prin sistemul de sprijin cu certificate verzi al productiei de energie regene- ra- bila, sunt mult mai consis- ten- te decat s-ar obti- ne din van- zarea unitatilor. ,,Pa- na acum, Hidroelec-trica a cedat presiunilor venite din partea companiilor de a scoate la vanzare aceste microhidrocen- tra- le. Astazi probabil s-a consi- derat ca e mai bine sa le men- tina in portofoliu", sustin surse din sistemul energetic. Din 2004 pana astazi, Hidro- electrica a privatizat 87 de mi- crohidro- centrale, pentru care a incasat aproximativ 60 de milioane de euro.

Potrivit datelor OPCOM, pe locul trei in topul producatorilor hidro care primesc certificate verzi se afla, insa la o mare distanta de primii doi, societatea ESPE Energia, cu 5,73 MW instalati. Compania este sucursala locala a grupului italian ESPE si, de altfel, a cumparat o serie de microhidrocentrale de la Hidroelectrica. Ar trebui spus ca asa au si aparut majoritatea jucatorilor de pe piata de generare energie in hidrocentrale cu o putere mai mica de 10 MW, prin achizitia unitatilor mici de la Hidroelectrica. In acest domeniu sunt putini jucatori care au facut greenfield-uri, avand in vedere ca inainte de criza un megawatt instalat costa cel putin 1,5 milioane de euro, iar timpul de recuperare a unei investitii de acest gen este destul de lung. Unul dintre acestia este chiar Uzinsider, care are instalate capacitati microhidro pentru care primeste certificate verzi cu o putere de 2,4 MW, conform datelor OPCOM.

Luxten este pe locul cinci cu microhidrocentrale a caror productie este, de asemenea, subventionata si care au o putere totala instalata de 1,2 MW. Celelalte companii din lista producatorilor din domeniu au fiecare capacitati sub un megawatt.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Energia obtinuta din microhidrocentrale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 352 cuvinte
Nr caractere:
7 267 caractere
Marime:
17.35KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
microhidrocentrale, costuri, energie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!