Energia eoliană în România

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 2681
Mărime: 1.30MB (arhivat)
Publicat de: Anaida Ștefanescu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gheorghe Mincu

Extras din referat

2007: România are cel mai ridicat potenţial din sud-estul Europei în domeniul energiei eoliene, sud-estul Dobrogei plasându-se chiar pe locul al doilea la nivelul întregului continent. România are un potenţial energetic eolian de 3.000 MW, echivalent cu o producţie anuală de aproximativ '23 TWh anual, dar în 2007 nu existau proiecte semnificative pentru exploatarea acestuia. Conform altor estimări, potenţialul eolian al României este estimat la 14.000 MW capacitate instalată. Sectorul energiei eoliene ar putea contribui cu 13 TWh la necesarul naţional anual în 2020.

România a încheiat anul 2008 cu o capacitate de energie eoliană de numai 10 MW, însă Ministerul Economiei a estimat că nivelul va ajunge la cel putin 150 MW până la sfârşitul anului 2009. Prin comparaţie, Polonia are cea mai mare capacitate de energie eoliană din Europa de Est, de 472 MW, iar Bulgaria a depăşit deja Cehia şi are o capacitate de 158 MW.

Investitori in Romania: Până acum, investitorii au solicitat racordarea la sistemul de transport al energiei a unor proiecte cu o putere instalată totală de 12.000 MW, în condiţiile în care capacitatea tehnică a reţelei permite conectarea a până la 4.000 MW. Potrivit analiştilor Erste, dacă aceştia ar realiza proiecte care să totalizeze 4.000 MW putere instalată până în perioada 2015-2017, investiţiile în domeniu ar creşte la peste patru miliarde de euro.

Dobrogea: Compania spaniolă Iberdrola Renovables, divizia de energie regenerabilă a grupului Iberdrola şi cel mai mare producător mondial de energie eoliană, a inceput în iulie 2009 montarea primei turbine eoliene în Dobrogea, dintr-un proiect de circa 1.500 MW, valoarea totală a investiţiei ajungând la aproximativ 2,5 miliarde euro. Singura piedică în calea planului spaniolilor de realizare a fermei eoliene ar putea fi capacitatea limitată de preluare a sistemului de transport electricitate. In iulie 2009, a inceput montarea primei turbine eoliene, dintr-un parc de 140 MW, care va fi realizat in acest an in comuna Mihai Viteazu.In 2011, compania intentioneaza sa aiba 640 MW, o noua capacitate de 500 MW in 2013, iar in 2015 sa finalizeze instalarea ultimelor turbine, cu o capacitate cumulata de 360 MW. In total vor fi construiti circa 1.500 MW pana in 2015, turbinele vor fi instalate in 11 localitati din Tulcea si din Constanta. Este cel mai mare proiect eolian din Romania. Valoarea tranzactiei a fost cuprinsa, la momentul semnarii, intre 200 si 300 mil. euro, dar depinde insa de capacitatea finala instalata.

Singura piedica in calea planului spaniolilor de realizare a fermei eoliene de circa 1.500 MW ar putea fi capacitatea limitata de preluare a sistemului de transport electricitate, mai ales pe fondul constructiei de catre gigantul ceh CEZ a unui parc eolian tot in Dobrogea, in zona comunei Cogealac (unde este si Iberdrola), cu o capacitate de 600 MW. „Pentru a racorda la sistem un total de 2.100 MW, este nevoie de lucrari care nu reprezinta doar o statie la Tariverde (comuna Cogealac – n. red.), dar si de o noua linie de transport. Constructia acestora se realizeaza pe cheltuiala investitorilor. Acum exista discutii intre investitori (CEZ si Iberdrola – n. red.) despre cum s-ar putea imparti costurile“, a explicat pentru Business Standard Razvan Purdila, director dezvoltare a afacerilor in cadrul Transelectrica, transportatorul de stat de energie. Estimativ, costurile de constructie a statiei Tariverde se ridica la aproximativ 50 mil. euro, potrivit specialistilor din piata. Realizarea unei linii noi ar putea fi intarziata de exproprierile foarte greoaie, iar in lipsa acesteia, Iberdrola nu va putea evacua cei circa 1.500 MW planificati.

De asemenea, gigantul ceh CEZ intenţionează să contstruiască un parc eolian tot în Dobrogea, în zona comunei Cogealac (unde este şi Iberdrola), cu o capacitate de 600 MW. Compania ceha CEZ are deja in derulare un proiect de a construi in Romania cel mai mare parc eolian din Europa, un proiect de 600 MW, in doua etape, a carui valoare se ridica la 1,1 miliarde euro. Proiecte ce insumeaza mii de megawati si miliarde euro au fost intocmite de mari grupuri energetice precum firma portugheza EDP si cea spaniola Iberdrola Renovables pentru Romania, si firmele Mitsubishi Corp, Alpiq si AES Corp. pentru Bulgaria.

Companiile au solicitat aprobarea pentru proiecte eoliene cu o capacitate de 18.000 MW în România, ce are un program de subvenţii bazat pe certificate ecologice, iar operatorul reţelei naţionale, Transelectrica, a oferit aprobări tehnice pentru producerea a 3.000 MW.

Parcul eolian al Iberdrola este cel de-al cincilea parc eolian autorizat de specialisti in nordul Dobrogei. Primele turbine eoliene in acest judet au fost amplasate, in urma cu trei ani, la Baia, de catre o firma din Satu Mare. A urmat o firma din Ploiesti, care a amplasat instalatii de producere a curentului electric prin folosirea fortei vantului la Topolog. Alte doua astfel de parcuri eoliene sunt amplasate la Macin si pe Valea Nucarilor. Agentia de Protectie a Mediului Tulcea a emis pana acum 20 de acorduri de mediu pentru realizarea parcurilor eoliene, iar Directia de Urbanism a Consiliului Judetean Tulcea si consiliile locale au eliberat 200 de certificate de urbanism pentru astfel de investitii.

Continental Wind Partners (CWP), un fond de investitii in domeniul energiilor regenerabile, care opereaza in Europa Centrala, intentioneaza sa dezvolte, in Romania, capacitati eoliene de peste 1.000 MW putere instalata, urmand sa aloce pentru acest proiect peste 1,5 mld. euro, a declarat pentru Business Standard CEO-ul fondului, Adam de Sola Pool. Gigantul spaniol Gamesa, unul dintre primii trei producatori mondiali de turbine eoliene, intentioneaza sa construiasca, pe piata locala, parcuri cu o capacitate totala de aproximativ 500 MW, printr-o investitie estimata la 750 mil. euro si analizeaza, in prezent, mai mult de zece locatii in acest sens, au declarat pentru Business Standard surse din piata. Parcurile eoliene ar urma sa fie dezvoltate prin intermediul diviziei specializate Gamesa Energia.

Sunt mai mult de zece locatii posibile de amplasare a unor parcuri eoliene, de peste 40 MW fiecare, pe care Gamesa le analizeaza acum in Romania. In total, capacitatea poate sa depaseasca 500 MW, sa vedem cat se va concretiza, acum fiind doar la stadiul de masuratori de vant. Sunt proiecte proprii, pe care vrea sa le dezvolte de la zero, dar compania nu exclude in viitor si achizitii ale unor proiecte de la dezvoltatori locali.

Potrivit surselor Business Standard, in majoritatea cazurilor, Gamesa Energia dezvolta fermele de la zero, le opereaza la inceput si apoi le vinde ca proiecte la cheie catre terte parti. Compania are insa si parcurile ei, pe care le exploateaza. Nu se stie ce politica va adopta in Romania.

Gamesa are in portofoliu ferme eoliene in tari ca SUA, Italia, Germania, Grecia si Portugalia, intentionand sa se extinda si spre Europa de Est, in state ca Romania si Bulgaria, “care au potential eolian considerabil pe termen mediu si lung”. Pe plan global, Gamesa Energia ar putea fi preluata de Iberdrola Renovables, divizia de productie energie regenerabila din cadrul grupului spaniol Iberdrola, prezenta pe piata din Romania, potrivit unei notificari depuse la Comisia Europeana pe data de 30 octombrie 2008. Comisia a primit o notificare a unei concentrari prin care Iberdrola Renovables intentioneaza sa preia in intregime controlul Gamesa Energia, controlata de grupul Gamesa, prin achizitionare de actiuni si aport de active. Comisia nu a luat inca nicio decizie, invitand partile interesate sa trimita observatii cu privire la operatiunea propusa, se arata in Jurnalul Oficial al Comisiei Europene. Conform unor raportari din 31 decembrie 2007, firma spaniola Iberdrola este unul dintre cei mai importanti actionari ai Gamesa, cu 19,25% din actiuni. Divizia de regenerabile, Iberdrola Renovables, a intrat deja in Romania, dupa ce a cumparat de la firma Rokura proiecte de pana la 1.600 MW. Grupul Gamesa a realizat in primele noua luni ale anului vanzari de 2,62 mld. euro.

Preview document

Energia eoliană în România - Pagina 1
Energia eoliană în România - Pagina 2
Energia eoliană în România - Pagina 3
Energia eoliană în România - Pagina 4
Energia eoliană în România - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Energia Eoliana in Romania .doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

Capitalul în Agricultura României

Obiective: - definirea conceptului de capital in optica economica, optica juridica, optica contabila si optica doctrinara ; - prezentarea...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Utilizarea energetică a energiei solare și a biomasei

CAPITOLUL 1. POTENTIALUL TEHNIC SI ECONOMIC AMENAJABIL AL SURSELOR REGENERABILE IN ROMANIA 1.1 ASPECTE LEGISLATIVE IN DOMENIUL SURSELOR...

Energia Eoliană

CAPITOLUL 1. INTRODUCERE 1.1. Definitie Vântul este miscarea aerului datorată maselor de aer cu temperaturi diferite. Temperaturile diferite sunt...

Modele de afaceri sustenabile

Introducere Este limpede ca status quo-ul nu mai poate fi pastrat mult timp, iar combustibilii fosili dau peste cap clima. Oamenii de stiinta...

Posibilitățile de dezvoltare oferite de poziționarea geografică a României

1. Poziţia geografica a României – prezentare sumara România este situata, pe glob, in emisfera nordica la intersecţia paralelei 45° Nord...

Protecția mediului natural - componentă a politicii dezvoltării durabile

Introducere “Daca noi nu putem dovedi ca o societate moderna poate prospera in armonie cu locul unde ea traieste, fragmentele de natura salbatica...

Surse alternative sau neconvenționale ale energiei

1.Introducere În ultimul secol, folosirea energiei din combustibili fosili (petrol, gaz, cabuni: prin ardere), a avut efecte dezastruoase asupra...

Energii regenerabile

Scurt istoric al energiei În perioada de început a omenirii singura sursă de energie, pe scară largă, de care omul putea să dispună, în afară de...

Energia eoliană - o soluție în dezvoltarea durabilă

Capitolul 1: Motivarea temei Sursele regenerabile de energie devin din ce în ce mai populare în întreaga lume şi, prin dezvoltarea sectorului...

Ai nevoie de altceva?