Energia Eoliana in Romania

Extras din referat Cum descarc?

2007: Romania are cel mai ridicat potential din sud-estul Europei in domeniul energiei eoliene, sud-estul Dobrogei plasandu-se chiar pe locul al doilea la nivelul intregului continent. Romania are un potential energetic eolian de 3.000 MW, echivalent cu o productie anuala de aproximativ '23 TWh anual, dar in 2007 nu existau proiecte semnificative pentru exploatarea acestuia. Conform altor estimari, potentialul eolian al Romaniei este estimat la 14.000 MW capacitate instalata. Sectorul energiei eoliene ar putea contribui cu 13 TWh la necesarul national anual in 2020.
Romania a incheiat anul 2008 cu o capacitate de energie eoliana de numai 10 MW, insa Ministerul Economiei a estimat ca nivelul va ajunge la cel putin 150 MW pana la sfarsitul anului 2009. Prin comparatie, Polonia are cea mai mare capacitate de energie eoliana din Europa de Est, de 472 MW, iar Bulgaria a depasit deja Cehia si are o capacitate de 158 MW.
Investitori in Romania: Pana acum, investitorii au solicitat racordarea la sistemul de transport al energiei a unor proiecte cu o putere instalata totala de 12.000 MW, in conditiile in care capacitatea tehnica a retelei permite conectarea a pana la 4.000 MW. Potrivit analistilor Erste, daca acestia ar realiza proiecte care sa totalizeze 4.000 MW putere instalata pana in perioada 2015-2017, investitiile in domeniu ar creste la peste patru miliarde de euro.
Dobrogea: Compania spaniola Iberdrola Renovables, divizia de energie regenerabila a grupului Iberdrola si cel mai mare producator mondial de energie eoliana, a inceput in iulie 2009 montarea primei turbine eoliene in Dobrogea, dintr-un proiect de circa 1.500 MW, valoarea totala a investitiei ajungand la aproximativ 2,5 miliarde euro. Singura piedica in calea planului spaniolilor de realizare a fermei eoliene ar putea fi capacitatea limitata de preluare a sistemului de transport electricitate. In iulie 2009, a inceput montarea primei turbine eoliene, dintr-un parc de 140 MW, care va fi realizat in acest an in comuna Mihai Viteazu.In 2011, compania intentioneaza sa aiba 640 MW, o noua capacitate de 500 MW in 2013, iar in 2015 sa finalizeze instalarea ultimelor turbine, cu o capacitate cumulata de 360 MW. In total vor fi construiti circa 1.500 MW pana in 2015, turbinele vor fi instalate in 11 localitati din Tulcea si din Constanta. Este cel mai mare proiect eolian din Romania. Valoarea tranzactiei a fost cuprinsa, la momentul semnarii, intre 200 si 300 mil. euro, dar depinde insa de capacitatea finala instalata.
Singura piedica in calea planului spaniolilor de realizare a fermei eoliene de circa 1.500 MW ar putea fi capacitatea limitata de preluare a sistemului de transport electricitate, mai ales pe fondul constructiei de catre gigantul ceh CEZ a unui parc eolian tot in Dobrogea, in zona comunei Cogealac (unde este si Iberdrola), cu o capacitate de 600 MW. ,,Pentru a racorda la sistem un total de 2.100 MW, este nevoie de lucrari care nu reprezinta doar o statie la Tariverde (comuna Cogealac - n. red.), dar si de o noua linie de transport. Constructia acestora se realizeaza pe cheltuiala investitorilor. Acum exista discutii intre investitori (CEZ si Iberdrola - n. red.) despre cum s-ar putea imparti costurile", a explicat pentru Business Standard Razvan Purdila, director dezvoltare a afacerilor in cadrul Transelectrica, transportatorul de stat de energie. Estimativ, costurile de constructie a statiei Tariverde se ridica la aproximativ 50 mil. euro, potrivit specialistilor din piata. Realizarea unei linii noi ar putea fi intarziata de exproprierile foarte greoaie, iar in lipsa acesteia, Iberdrola nu va putea evacua cei circa 1.500 MW planificati.
De asemenea, gigantul ceh CEZ intentioneaza sa contstruiasca un parc eolian tot in Dobrogea, in zona comunei Cogealac (unde este si Iberdrola), cu o capacitate de 600 MW. Compania ceha CEZ are deja in derulare un proiect de a construi in Romania cel mai mare parc eolian din Europa, un proiect de 600 MW, in doua etape, a carui valoare se ridica la 1,1 miliarde euro. Proiecte ce insumeaza mii de megawati si miliarde euro au fost intocmite de mari grupuri energetice precum firma portugheza EDP si cea spaniola Iberdrola Renovables pentru Romania, si firmele Mitsubishi Corp, Alpiq si AES Corp. pentru Bulgaria. 
Companiile au solicitat aprobarea pentru proiecte eoliene cu o capacitate de 18.000 MW in Romania, ce are un program de subventii bazat pe certificate ecologice, iar operatorul retelei nationale, Transelectrica, a oferit aprobari tehnice pentru producerea a 3.000 MW. 
Parcul eolian al Iberdrola este cel de-al cincilea parc eolian autorizat de specialisti in nordul Dobrogei. Primele turbine eoliene in acest judet au fost amplasate, in urma cu trei ani, la Baia, de catre o firma din Satu Mare. A urmat o firma din Ploiesti, care a amplasat instalatii de producere a curentului electric prin folosirea fortei vantului la Topolog. Alte doua astfel de parcuri eoliene sunt amplasate la Macin si pe Valea Nucarilor. Agentia de Protectie a Mediului Tulcea a emis pana acum 20 de acorduri de mediu pentru realizarea parcurilor eoliene, iar Directia de Urbanism a Consiliului Judetean Tulcea si consiliile locale au eliberat 200 de certificate de urbanism pentru astfel de investitii.
Continental Wind Partners (CWP), un fond de investitii in domeniul energiilor regenerabile, care opereaza in Europa Centrala, intentioneaza sa dezvolte, in Romania, capacitati eoliene de peste 1.000 MW putere instalata, urmand sa aloce pentru acest proiect peste 1,5 mld. euro, a declarat pentru Business Standard CEO-ul fondului, Adam de Sola Pool. Gigantul spaniol Gamesa, unul dintre primii trei producatori mondiali de turbine eoliene, intentioneaza sa construiasca, pe piata locala, parcuri cu o capacitate totala de aproximativ 500 MW, printr-o investitie estimata la 750 mil. euro si analizeaza, in prezent, mai mult de zece locatii in acest sens, au declarat pentru Business Standard surse din piata. Parcurile eoliene ar urma sa fie dezvoltate prin intermediul diviziei specializate Gamesa Energia. 
Sunt mai mult de zece locatii posibile de amplasare a unor parcuri eoliene, de peste 40 MW fiecare, pe care Gamesa le analizeaza acum in Romania. In total, capacitatea poate sa depaseasca 500 MW, sa vedem cat se va concretiza, acum fiind doar la stadiul de masuratori de vant. Sunt proiecte proprii, pe care vrea sa le dezvolte de la zero, dar compania nu exclude in viitor si achizitii ale unor proiecte de la dezvoltatori locali.
Potrivit surselor Business Standard, in majoritatea cazurilor, Gamesa Energia dezvolta fermele de la zero, le opereaza la inceput si apoi le vinde ca proiecte la cheie catre terte parti. Compania are insa si parcurile ei, pe care le exploateaza. Nu se stie ce politica va adopta in Romania.
Gamesa are in portofoliu ferme eoliene in tari ca SUA, Italia, Germania, Grecia si Portugalia, intentionand sa se extinda si spre Europa de Est, in state ca Romania si Bulgaria, "care au potential eolian considerabil pe termen mediu si lung". Pe plan global, Gamesa Energia ar putea fi preluata de Iberdrola Renovables, divizia de productie energie regenerabila din cadrul grupului spaniol Iberdrola, prezenta pe piata din Romania, potrivit unei notificari depuse la Comisia Europeana pe data de 30 octombrie 2008. Comisia a primit o notificare a unei concentrari prin care Iberdrola Renovables intentioneaza sa preia in intregime controlul Gamesa Energia, controlata de grupul Gamesa, prin achizitionare de actiuni si aport de active. Comisia nu a luat inca nicio decizie, invitand partile interesate sa trimita observatii cu privire la operatiunea propusa, se arata in Jurnalul Oficial al Comisiei Europene. Conform unor raportari din 31 decembrie 2007, firma spaniola Iberdrola este unul dintre cei mai importanti actionari ai Gamesa, cu 19,25% din actiuni. Divizia de regenerabile, Iberdrola Renovables, a intrat deja in Romania, dupa ce a cumparat de la firma Rokura proiecte de pana la 1.600 MW. Grupul Gamesa a realizat in primele noua luni ale anului vanzari de 2,62 mld. euro.


Fisiere in arhiva (1):

  • Energia Eoliana in Romania .doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!