Elementele corporale ale fondului de comerț - SC Oil Terminal SA

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2273
Mărime: 18.35KB (arhivat)
Publicat de: Doriana Costin
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gheorghe Iacob
UNIVERSITATEA ALEXANDRU IOAN CUZA FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR

Cuprins

  1. PARTEA I
  2. Patrimoniul comercial 3
  3. Notiuni generale despre fondul de comert 3
  4. Elementele fondului de comert 4
  5. PARTEA A II-A
  6. Elementele corporale ale fondului de comert la SC OIL TERMINAL SA 7
  7. Scurt istoric 7
  8. Obiect de activitate 8
  9. Elementele corporale ale societatii comerciale 8

Extras din referat

1. PATRIMONIUL COMERCIAL

Prin patrimoniu se intelege totalitatea drepturilor si obligatiilor unei persoane fizice sau juridice – comerciant, care au valoare economica (pot fi exprimate in bani).

Patrimoniul este suportul material al comerciantului – persoana fizica sau societate comerciala – pentru ca mijloacele materiale si banesti care il compun dau posibilitatea acestuia sa participe la circiutul economic, sa incheie raporturi juridice in legatura cu obiectul si scopul sau. In scopul de a ne edifica cu privire la aceasta notiune, ne referim la: A) mijloace economice si B) sursele economice.

Mijloacele economice sunt compuse din totalitatea activelor materiale si banesti care servesc la desfasurarea activitatii comerciantului.Aceste active se prezinta sub forma mijloacelor fixe si mijloacelor circulante.

Sursele mijloacelor economice, adica locul de provenienta al acestora (originea lor) sau modul de dobandire, din punctual de vedere al acestora, mijloacele economice pot fi clasificate in: capital propriu sau asimilat, capital atras, credite si imprumuturi.

Patrimoniul comercial cuprinde numai acele bunuri pe care comerciantul le-a afectat exercitarii comertului. El are o existenta tactica, suportul sau fiind in vointa comerciantului si nu in lege.

2. NOTIUNI GENERALE DESPRE FONDUL DE COMERT

Prin fondul de comert intelegem totalitatea bunurilor corporale si necorporale (a drepturilor) si a raporturilor de fapt cu valoare patrimoniala pe care comerciantul le grupeaza si le afecteaza comertului propriu (intreprinderii), in scopul desfasurarii activitatii specifice (statutare) si obtinerii unui profit, in conditii de competitivitate.

Fondul de comert este deci un complex de mijloace de actiune si cuprinde:

- elemente sau bunuri corporale intrebuintate de comerciant in exploatarea comertului sau: marfuri, bani, materiale, utilaje si instalatii, localul.

- elemente sau bunuri incorporale (drepturile comerciantului) referitor la comertul sau: dreptul la firma, dreptul la emblema, brevete de inventie, desene industriale, marci de fabrica, de comert si de serviciu,, dreptul de autor etc., apartinand unui comerciant sau industrias.

- raporturi de fapt cu valoare patrimoniala, cum sunt: clientela si vadul commercial, secretele de fabricatie, organizarea intreprinderii, etc.

Fondul de comert cuprinzand elemente corporale si incorporale apartinand aceluiasi comerciant pe care acesta le reuneste in vederea comertului sau reprezinta o entitate distincta de elementele care-l compun.

3. ELEMENTELE FONDULUI DE COMERT

Fondul de comert cuprinde bunurile necesare (elemente) pentru desfasurarea activitatii comerciale avute in vedere de comerciant.Valoarea fondului de comert depinde de aceste elemente care servesc la gruparea si retinerea clientelei. Elementele fondului de comert al caror numar si importanta difera, variaza si se modifica de la caz la caz, in functie de specificul activitatii comerciale si de nevoile comertului, dar nu trebuie sa aduca atingere elementului dominant necesar conservarii clientelei. Se disting trei categorii de elemente care formeaza fondul de comert:bunurile corporale, bunurile incorporale si raporturile de fapt cu valoare patrimoniala. Fiecare categorie include anumite elemente cu un regim juridic propriu.

Elementele materiale sau corporale. Categoria elementelor corporale cuprinde bunuri mobile, la care se adauga drepturi mobiliare afectate unui fond de comert.

a) bunurile mobile fac parte din fondul de comert cum sunt cele care au o anumita stabilitate si care servesc la exploatarea fondului de comert cum sunt mobilierul destinat comertului, stocurile de combustibili, marfurile, materiile prime, ambalajele, utilajele, instalatiile, fie ca acestea sunt mobile sau immobile prin destinatie. Materialele si utilajele au uneori multa importanta, ca de exemplu in transporturi unde constituie mijloc sau fond fix. Activele aferente capitalului imobilizat potrivit art. 2 din legea nr. 15 / 1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in actve corporale si incorporale sunt bunurile si valorile destinate sa serveasca activitatii agentilor economici pe o perioada mai mare de un an si care se consuma treptat. Potrivit art.3 din aceeasi lege, aceste active sunt:

Preview document

Elementele corporale ale fondului de comerț - SC Oil Terminal SA - Pagina 1
Elementele corporale ale fondului de comerț - SC Oil Terminal SA - Pagina 2
Elementele corporale ale fondului de comerț - SC Oil Terminal SA - Pagina 3
Elementele corporale ale fondului de comerț - SC Oil Terminal SA - Pagina 4
Elementele corporale ale fondului de comerț - SC Oil Terminal SA - Pagina 5
Elementele corporale ale fondului de comerț - SC Oil Terminal SA - Pagina 6
Elementele corporale ale fondului de comerț - SC Oil Terminal SA - Pagina 7
Elementele corporale ale fondului de comerț - SC Oil Terminal SA - Pagina 8
Elementele corporale ale fondului de comerț - SC Oil Terminal SA - Pagina 9
Elementele corporale ale fondului de comerț - SC Oil Terminal SA - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Elementele Corporale ale Fondului de Comert - SC Oil Terminal SA.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?