Elemente tehnice ale asigurarilor cuprinse in contractele de asigurare

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere
Elemente tehnice ale asigurarilor
1.1 Clasificare
1.2 Conditii
1.3 Principii
Concluzii
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Asigurarile au aparut ca urmare a problemelor existente, dar incerte din viata indivizilor, care ameninta bunurile materiale, integritatea corporala si chiar viata acestora, precum ar fi calamitatile naturale, incendiile, bolile, accidentele. 
Riscurile prezente in viata de zi cu zi sunt motivul principal al intocmirii unei asigurari.
Cunoasterea unor notiuni specifice este necesara in practicarea asigurarilor, denumite elemente tehnice ale asigurarilor, care exista in raporturile de asigurare si se regasesc in formele de asigurare obligatorii, dar si in cele facultative.
Pentru a cunoastere aceste modalitati si conditii specifice realizarii unei asigurari este necesara prezentarea elementelor care intervin in respectiva activitate domeniu.
Asiguratorul
Asiguratul
Beneficiarul asigurarii
Contractantul asigurarii***
Contractul de asiguare***
Riscul asigurat
Evaluarea in vedea asigurarii**
Suma asigurata
Norma de asigurare*
Prima de asigurare
Durata asigurarii***
Paguba sau dauna**
Despagubirea de asigarare**
- Element specific asigurarilor de bunuri prin efectul legii
- * Elemente specifice asigurarilor de bunuri
- **Elemente specifice asigurarilor facultative
Clasificare
Dupa cum observam din schema anterioara, pentru a putea avea o asigurare, trebuie sa parcurgem mai multe etape si elemente specifice tipului de asigurare pe care o dorim. Acestea, la randul lor, se impart in mai multe categorii, astfel:
1. Partile care intervin in asigurare:
a. Asiguratorul -  este persoana juridica, care in schimbul primei de asigurare pe care o incaseaza de la asigurati isi asuma raspunderea luand o serie de obligatii fata de acesta, adica de a acoperi pagubele provocate, sumele asigurate si/sau prejudiciile provocate atunci cand apar calamitatile naturale, decesul sau asigurarea de raspundere civila.
b. Asiguratul -  estea acea persoana fizica sau juridica, care in schimbul primei de asigurare pe care o plateste asiguratorului, isi asuma bunurile impotriva anumitor accidente sau calamitati naturale, ori o persoana fizica ce se asigura impotriva unor evenimente neaseptate ce pot aparea in viata sa, dar si o persoana fizica sau juridica ce se asigura pentru prejudiciul pe care il poate produce anumitor terte persoane.
c. Beneficiarul asigurarii -  in cazul in care asiguratul este victima unui accident, invaliditate sau decedeaza, exista o persoana, desemnata prin lege, contract de asigurare sau testament, care are dreptul de a incasa suma asigurata sau despagubirea la asigurarile de bunuri in cazul producerii daunelor. De asemenea, atunci cand exista mai multi desemnati sau mostenitori, ei au drepturi egale asupra sumei asigurate, asta daca asiguratul nu a mentionat sa fie altfel.
d. Contractantul asigurarii -  este, de regula o persoana fizica(desi se poate si jurdica), care poate incheia o asigurare, insa acesta nu obtine calitatea de asigurat. Spre exemplu, un agent economic care isi poate asigura salariatii in caz de accident, in timp ce sunt transportati de la domiciliile lor spre locul de munca si invers, cu autovehiculele ce ii apartin. In aceasta situatie, agentul economic este contractantul asigurarii, pe cand salariatii sunt asiguratii.
e. Riscul asigurat -  producerea unui eveniment sau a unui grup de evemimente obliga asiguratorul sa plateasca asiguratului sau beneficiarului asigurarii(dupa caz), despagubirea sau suma asigurata. 
Acest risc are mai multe sensuri; aici se foloseste ca si probabilitate a producerii fenomenului pentru care se incheie o asigurare. Cu cat acesta se produce mai des, cu atat pericolul de producere a pagubei este mai mare si asigurarea este tot mai necesara. Pe de alta parte, putem intelege riscul asigurat ca si o distrugere partiala sau totala(spre exemplu fenomene imprevizibile: grindina, incendiul, furtuna, seismele, etc). In cazul persoanelor, riscul asigurat se regaseste sub denumirea de caz asigurat sau sinistru, in care asiguratul isi poate pierde capacitatea de munca partial sau total.


Fisiere in arhiva (1):

  • Elemente tehnice ale asigurarilor cuprinse in contractele de asigurare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Asigurari internationale, Lect. univ. dr. Angela COZORIC, Universitatea Stefan Cel Mare Suceava, 2013;
2. Asigurari si reasigurari, Iulian Vacarel si Florian Bercea, Expert, 1997;
3. Bazele asigurarilor, Lungu N. C., Sedcom Libris, Iasi, 2006
4. https://biblioteca.regielive.ro/cursuri/asigurari/suport-de-curs-bazele-asigurarilor-39145.html
5. http://www.constatulamiabil.ro/159_ce-este-o-asigurare-rca.html
6. http://www.scritub.com/economie/finante/MANUALUL-PRODUSULUI-UNITLINKED84274.php


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!