Elasticitatea Ofertei si Elasticitatea Cererii

Extras din referat Cum descarc?

Elasticitatea ofertei reflecta oscilatiile cantitatii oferite dintr-un bun economic in functie de influenta unui anumit factor.
Curba ofertei intreprinderii este o treapta a curbei costurilor sale marginale, treapta in care preturile sunt superioare celor din punctul in care firma da faliment. 
Oferta va fi elastica sau inelastica daca variatiile in cantitatea oferita sunt proportional mai mari sau mai mici cu variatiile preturilor. 
Definita cu mai multa precizie, elasticitatea ofertei este procentajul in care variaza cantitatea oferita cand pretul variaza cu 1%. Ceea ce vrea sa arate este capacitatea de reactie a intreprinderilor la variatiile de pret. 
Elasticitatea ofertei depinde de peculiaritatile tehnologice ale procesului productiv, de disponibilitatea factorilor necesari pentru productie, dar cel mai mult de timp. Cum pe termen scurt instalatiile nu pot varia, oferta este foarte rigida si mari variatii de pret nu vor modifica simtitor cantitatea oferita. 
Totusi pe termen lung oferta rezulta a fi foarte elastica, nu numai pentru ca intreprinderile existente se pot adapta la noile preturi, ci si pentru ca pot apare noi intreprinderi, daca pretul a crescut, sau se pot inchide unele din ele, daca pretul a scazut.
Exista anumite bunuri a caror cerere este foarte sensibila la pret, mici variatii in preturile lor provoaca mari variatii in cantitatile cerute. Se spune despre ele ca au o cerere elastica. 
Bunurile care, contrar, sunt putin sensibile la pret sunt cele de cerere inelastica sau rigida. In cadrul acestora se pot produce mari variatii ale preturilor fara ca, consumatorii sa varieze cantitatea ceruta.
Cazul intermediar se numeste elasticitate unitara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Elasticitatea Ofertei si Elasticitatea Cererii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!