Elasticitatea ofertei pe piața unui anumit bun de consum

Extras din referat Cum descarc?

Elasticitatea ofertei pe piata unui anumit bun de consum
Oferta reprezinta cantitatea de bunuri sau servicii pe care un agent economic este dispus sa o ofere spre vinzare intr-o anumita perioada de timp. Oferta ca si cererea se refera la un pret anume, si poate fi privita ca oferta a unui bun, a unei industrii, a unei firme si ca oferta totala de piata. Desigur,in functie de nivelul cererii, cantitatea care se vinde efectiv poate sa difere de cantitatea oferita.
Elasticitatea ofertei exprima gradul de sensibilitate a acesteia la variatiile survenite in factorii care o influenteaza.
Oferta unui bun sufera influenta a numerosi factori, dar mai usor cuantificabila este cea manifestata de propriul pret. Elasticitatea pret a ofertei pentru un anumit bun reprezinta gradul de sensibilitate a ofertei sau reactia ei la variatiile intervenite in nivelul pretului bunului respectiv.
Elasticitatea ofertei reflecta oscilatiile cantitatii oferite dintr-un bun economic in functie de influenta unui anumit factor.
Modificarea in mai mare sau mai mica masura a ofertei de catre intreprinzator, in conditiile cresterii sau scaderii pretului, este reflectata de elasticitatea ofertei. Ea se masoara cu ajutorul coeficientului elasticitatii ofertei fata de pret (E ) care se calculeaza ca un raport intre modificarea procentuala a ofertei si cea a pretului.
Astfel: E = : unde :
O=O -O , variatia absoluta a ofertei in perioada curenta (1) si intr-o perioada anterioara (0)
P=P -P , variatia absoluta a pretului in perioada curenta (1) si intr-o perioada anterioara (0)
Acest coeficient are semn pozitiv, pentru ca oferta si pretul se modifica in acelasi sens.
De exemplu, daca pretul unui bun creste de la 2.000 la 2.400 u.m., vanzatorii sunt dispusi sa creasca oferta saptamanala de la 10.000 buc. La 15.000 buc. Coeficientul elasticitatii ofertei in functie de pret va fi de 2.5.
E = = 
Deci, fata de modificarea pretului care este de 20%:, oferta creste cu 50%: 
Elasticitatea ofertei are o deosebita importanta in procesul decizional luat de catre intreprinzator.Veniturile sale sporesc cu cat oferta fata de pret este mai elastica si o adapteaza mai rapid la modificarile pretului. 
Elasticitatea ofertei exprima dimensiunile sau gradul modificarii ofertei in functie de schimbarea pretului sau a oricareia din conditiile ofertei. Elasticitatea poate fi evidentiata prin coeficientul elasticitatii ofertei.
Astfel, pentru determinarea marimii coeficientului elasticitatii ofertei unui anumit bun, in functie de pretul acestuia (E op), se utilizeaza urmatoarele metode:
a) E op = : sau E op = 
b) E op = : 
astfel:
E op = x 
E op = x x 
E op = x 
De exemplu daca avem in vedere baremul initial al ofertei si consideram ca pretul creste de la 50 la 100 lei unitatea, coeficientul elasticitatii ofertei in functie de pretul bunului respectiv va fi:
a) E op = : = 0,5 sau E op = = 0,5
b) E op = x = 0,6
Rezulta ca in conditiile cresterii cu 1% a pretului, cantitatea oferita va creste cu mai putin de un procent.
In functie de natura bunului respectiv cat si de informatiile legate de curba ofertei ea poate fi determinata ca elasticitate arc si elasticitate punct.
Elasticitatea arc se determina ca raport procentual dintre variatia relativa a cantitatii ofertei si variatia relativa a pretului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Elasticitatea Ofertei pe Piata unui Anumit Bun de Consum.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!