Eficienta si Eficacitatea

Extras din referat Cum descarc?

Relatia eficienta - eficacitate
Activitatea umana se bazeaza pe grija permanenta pentru o utilizare a resurselor limitate astfel incat sa se obtina o cat mai deplina acoperire a nevoilor. Rationalitatea acesteia reliefeaza nevoia de asigurare permanenta a conditiilor de viata si de imbunatatire a acestora, bazata pe capacitatea omului de a obtine mai mult cu acelasi efort sau chiar cu un efort ma mic.
In sistemul concurential al pietei libere, activitatea agentilor economici poate fi considerata performanta in masura in care inregistreaza o eficienta ridicata. Orice activitate umana este, in acelasi timp, consumatoare de eforturi (resurse) si producatoare de efecte. Dezvoltarea economico - sociala s-a bazat mult timp pe conceptia ca omenirea dispune de un adevarat "corn al abundentei" din punct de vedere al resurselor naturale. Socurile produse de crizele de energie si de materii prime, precum si degradarea tot mai evidenta a mediului natural datorita exploatarii sale nerationale au condus la conturarea unei conceptii tot mai realiste cu privire la disponibilitatile de resurse la nivel mondial, cat si la nivelul fiecarei tari in parte. Protejarea rezervelor de resurse naturale, utilizarea lor cat mai rationala, au devenit coordonate fundamentale ale activitatii in perioada actuala, criterii de eficienta in adoptarea deciziilor economice. Din aceasta cauza, in contextul unor resurse limitate si al unor nevoi din ce in ce mai diversificate, societatea contemporana a fost pusa in situatia de a elabora noi metode de rationalizare a activitatii umane, care sa fundamenteze obiectivele si sa eficientizeze activitatea pe baza cuantificarii rezultatelor. Din aceasta cauza, notiunea de eficienta a capatat in ultimul timp (pe masura accentuarii decalajului nevoi - resurse) o importanta deosebita. In consecinta, eficienta este o notiune complexa, care exprima, in modul cel mai cuprinzator, rezultatele ce se obtin intr-o activitate, evaluate prin prisma resurselor consumate pentru desfasurarea acelei activitati. Prin intermediul ei se stabileste legatura dintre volumul si calitatea eforturilor, ca factori generatori de efecte si rezultatele ce se obtin intr-o anumita perioada, ca o consecinta a realizarii eforturilor respective.
In ceea ce priveste relatia dintre eficienta si eficacitate, exista, pe plan mondial, doua viziuni distincte :
- o prima viziune realizeaza o distinctie clara intre eficacitate si eficienta. In acest context, prin eficacitate se intelege capacitatea unui produs sau a unei activitati umane de a produce efecte (de a obtine rezultate), indiferent de resursele consumate (eforturile depuse), in timp ce prin eficienta se intelege obtinerea rezultatelor cu un consum rational (optim) de resurse. Ca urmare,raportul dintre eficienta si eficacitate este ca si raportul de la parte la intreg
(intotdeauna exista activitati / produse eficace, dar numai un num[r mai mic dintre ele sunt si eficiente);
- a doua viziune considera ca cele doua notiuni sunt sinonime. Eficienta este sinonima cu eficacitatea, termeni folositi inca din antichitate. Ambele cuvinte provin din latina : eficienta deriva din efficere (a efectua), iar eficacitatea din effices - efficacis (care are efecte dorite). Notiunea de eficienta, ca atare, se intalneste, de asemenea, la


Fisiere in arhiva (1):

  • Eficienta si Eficacitatea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  Noutati in managementul public   - Armenia Androniceanu
- Drucker, P., Eficienta factorului decizional, Bucuresti, Editura Destin, 2001
- Profiroiu, M., Managementul organizatiilor publice, Bucuresti, Editura Economica 
-Moldoveanu, G., Analiza organizationala, Bucuresti, Editura Economica, 2000,


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!