Eficienta si Echitatea Sistemelor Economice

Extras din referat Cum descarc?

Eficienta si echitatea sistemelor economice 
Viata economica cunoaste o multitudine de procese si fenomene, de comportamente si strategii ale agentilor economici, de reactii si mecanisme ce se manifesta ca raspuns la dinamica variabilelor pietei. Mai mult decat atat, fiecare domeniu de activitate si astfel si agentii economici se afla sub incidenta mai mare sau mai mica a unor instrumente de politica publica. Cu alte cuvinte, participantii la viata economica pentru a face fata exigentelor economice trebuie sa respecte nu numai legile pietei si concurentei, dar si cerintele impuse prin interventia puterii publice in domeniul respectiv. 
Evaluarea unui sistem economic se face pe baza a doua criterii: eficienta si echitate. Daca primul este, in general, cunoscut de agentii economici, care apeleaza la calcule de eficienta in procesul de luare a deciziilor, cel de-al doilea este ignorat in mare masura. 
Eficienta economica este considerata o reflectare a marimii unui rezultat economic care este in general, cantitatea totala de bunuri sau servicii obtinuta de agentul economic. 
Eficienta economica este legata de o activitate si un comportament rational. De aceea, in contextul relatiei efort-efect, eficienta inseamna obtinerea unui efect maxim pe unitate de efort sau depunerea unui efort minim pe unitate de efect. Eficienta economica trebuie analizata prin prisma componentelor sale si anume eficienta in productie, eficienta distributiei si satisfactia consumatorului. 
Teoria economica considera o productie eficienta atunci cand fiecare firma realizeaza o productie data pe seama combinarii factorilor de productie cu costuri minime. In conditiile in care resursele economice au caracter limitat, cresterea productiei unui bun se poate face pe seama scaderii productiei altui bun. 
De asemenea, resursele economice trebuie distribuite intre producatori astfel incat transferul resurselor sa nu permita cresterea productiei unui bun decat prin sacrificarea altuia. Grafic, eficienta in productie este reflectata de curba (frontiera) posibilitatilor de productie (Figura nr. 1). 
Fig. nr. 1: Frontiera posibilitatilor de productie 
Aceasta reprezinta un instrument grafic care exprima totalitatea combinatiilor de bunuri (x si y) care pot fi realizate in conditiile valorificarii la maximum a resurselor disponibile. Astfel, cresterea productiei bunului x este posibila pe seama reducerii productiei bunului y, si invers. O combinatie de bunuri situata pe frontiera posibilitatilor de productie (punctul A) este considerata eficienta prin prisma alocarii si utilizarii resurselor. In schimb, o combinatie de bunuri de tipul B este posibila, dar ineficienta, ramanand resurse disponibile pentru acest scop neutilizate. O combinatie de bunuri de tipul C este imposibil de realizat in aceleasi conditii tehnice, dar o dezvoltare intensiva si tehnologii superioare, care ar schimba frontiera posibilitatilor de productie ar permite si realizarea acestei combinatii. 
Un aspect important al eficientei in productie este avantajul comparativ care ia in considerare costul de oportunitate al unei actiuni. Astfel, o decizie sau actiune prezinta o valoare nu numai monetara, dar si comparativa. Valoarea strict monetara reprezinta suma cheltuielilor ocazionate de aceasta actiune. Valoarea comparativa reprezinta costul celei mai bune alte actiuni sacrificate. In acest sens, un teren aparent fara utilitate pentru activitatea de constructii poate reprezenta o valoare pentru societate daca reprezinta o zona naturala de interes. 
Eficienta distributiei se manifesta atunci cand un bun este distribuit indivizilor care ii atribuie cea mai mare valoare economica, adica utilitate. Distributia bunurilor devine eficienta atunci cand rata marginala de substitutie[1] intre doua bunuri este aceeasi pentru toti consumatorii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Eficienta si Echitatea Sistemelor Economice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!