Eficienta Investitiilor

Extras din referat Cum descarc?

Pentru definirea notiunii de investitii sunt necesare unele precizari cu privire la continutul acestora si termenul folosit in exprimare.
In conceptia autorilor occidentali, notiunea de investitii are un sens restrans si unul larg.
In sens restrans, investitiile sunt mijloace financiare destinate achizitionarii unor bunuri de folosinta indelungata sau de capital fix pentru largirea si modernizarea productiei.
In sens larg investitiile inglobeaza atat cheltuielile cu preocuparea mijloacelor de munca, cat si pe cele destinate achizitionarii de materii prime, materiale, plata salariilor, precum si pentru diverse operatiuni bancare, adica toate resursele financiare folosite in mod curent intr-o unitate economica pentru finantarea productiei.
In conceptia celor mai importanti autori occidentali, investitiile sunt conisiderate" resursele angajate in speranta realizarii unor beneficii in decursul unei lungi perioade de timp" sau "bani sau se vor inregistra alte avantaje. 
A investi presupune a cumpara bunuri de folosinta indelungata sau mijloace de munca care se vor folosi in productie ( asadar investitiile sunt anterioare procesului de productie ) , ceea ce impune renuntarea la un consum imediat, cert in favoarea unor perspective banesti suplimentare ce ar putea sa se obtine peste un anumit timp, pe seama bunului investit.
Clasificarea investitiilor
In literatura de specialitate exista mai multe clasificari ale investitiilor, in functie de diferite criterii:
a) Dupa structura lor:
-masini utilaje, instalatii si linii tehnologice, inclusive aparate de masura si control;
- lucrari de constructii- montaj, compuse din lucrari de montaj al utilajelor tehnologice realizate pe santierele de constructii;
- lucrari geologice pentru descoperirea de noi reserve de substante minerale utile;
- alte cheltuieli de investitii care se refera la plantati, pana la trecerea acestora pe rod, cumpararea si cresterea animalelor pana la productie;
b) Dupa natura lor:
-investitiile corporale, care sunt constituite din activul fizic si activul circulant al firmei;
-investitiile necorporale, care cuprind : activele necorporale sub forma de fond de comert, brevete s.a, cheltuieli( in sensul contabil al cuvatului) cu formarea personalului de exploatare, de publicitate, cu studii etc;
- investitii financiare, sub forma de titluri de participare( imobilizari financiare), imprumuturi pe termen lung;
c) Dupa gradul de risc: 
- investitii cu risc scazut ( de regula), investitiile de modernizare sau de retehnologizare;
-investitii cu risc sporit ( in general, sunt investitiile de dezvoltare, expansiune sau de diversificare);
d) Dupa materializarea in active fixe:
-cladiri;
- constructii speciale;
-masini , utilaje, instalatii de lucru;
-aparate de masura, control si reglare;
-mijloace de transport;
-animale si plantatii;
-unelte,dispositive, mobilier si aparatura birotica;
-active corporale mobile;
e) Dupa sursa de finantare
- investitii finantate din surse proprii(din profit, din fondul de amortizare si din incasarile obtinute in urma vanzarii unor utilaje);
Evaluarea proiectelor de investitii 
Luarea unei decizii de investitii are la baza un studiu de oportunitate si de eficienta care sa permita alegerea dintre mai multe variante de proiect a aceleia care sa asigure rezultate maxime cu minimum efort.
Oportunitatea se apreciaza in stransa corelatie cu necesitatea, eficienta si timpul optim de realizare si dare in functiune a capacitatilor de productie, cu formarea resurselor financiare, cu posibilitatile de aprovizionare cu resursele materiale, cu cererea de bunuri existenta.
Eficienta se reflecta in raportul dintre rezultatele detinute din exploatarea investitiei si cheltuielile facute cu investitia respectiva.Ea este influentata de diversi factori,cei mai importanti fiind nivelul costurilor de productie si volumul vanzarilor. Cu cat va fi mai mare volumul vanzarilor cu atat vor fi mai mici costurile unitare de productie.
Fundamentarea unui proiect de investitii necesita o serie de comparatii intre castigurile aduse de o investitie si alte plasamente( investitiii) sau compararea castigurilor din diverse proiecte.
In mod frecvent se compara castigul aduse de o investitie financiara sau materiala cu dobanda se s-ar putea obtine la depozitele bancare.Daca depozitul bancar ar aduce investitorului o dobanda mai mare decat profitul adus de investitia preconizata,proiectul va fi respins in favoarea plasamentului bancar. Decizia de respingere tine cont si de riscurile diferite pe care le presupun cele doua oportunitati de investitie ; riscul este mai redus in cazul depozitului bancar si mult mai mare in cazul celeilalte investitii materiale sau financiare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Eficienta Investitiilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!