Eficienta Folosirii Activelor unei Banci

Extras din referat Cum descarc?

Parcursul economiei din Romania in acest deceniu a inregistrat rezultate negative in raport cu nivelurile anului 1989 la majoritatea indicatorilor macroeconomici, oglindind, pe de o parte, dificultatile tranzitiei la economia de piata, insa, pe de alta parte, si o insuficienta motivare manageriala la nivel macroeconomic, ce a generat atitudini si masuri decizionale fluctuante, ce nu vizau realizarea unei strategii coerente, ci, mai degraba, solutionarea unor situatii economic-sociale ce constituiau ele insele un raspuns al economiei la acest comportament managerial. 
Sistemul bancar romanesc a cunoscut in perioada ultimului deceniu o dezvoltare spectaculoasa, avand in vedere situatia de la care s-a pornit in anul 1990, caracterizata prin existenta unui sistem bancar excesiv de centralizat, majoritatea functiilor bancare fiind concentrate in operatiunile Bancii Nationale a Romaniei. Principala caracteristica a dezvoltarii sistemului bancar romanesc a fost coerenta dezvoltarii structurale si calitative a activitatii bancilor, in sensul directiei ascendente dictate de adaptarea la cerintele economiei de piata. Sincopele constatate pe parcursul acestui deceniu, in ceea ce priveste depresiunea evidentiata in activitatea unor banci precum: Dacia Felix, Credit Bank, Columna, sau falimentul altora: Banca Albina, Bankcoop, nu sunt definitorii pentru intreaga activitate bancara din Romania, aceste elemente din urma incluzandu-se in tabloul general de evolutie a sistemului bancar si explica alaturi de factorii de evolutie pozitiva, imaginea actuala a acestuia.
Imaginea actuala sistemului bancar romanesc a fost conturata de deschiderea economiei romanesti, fapt ce a determinat ajustarea sistemelor de operare la cerintele si practicile internationale, astfel bancile s-au dezvoltat si si-au adaptat oferta in functiile de cerinte impuse de impactul factorilor exogeni asupra economiei reale, precum si de presiunea din ce in ce mai evidenta a concurentei pe piata financiar-bancara din Romania.
Evolutia rapida a sistemului bancar a adus cu sine, in contextul desfasurarii evenimentelor de natura economica, politica, sociala sau culturala ce au jalonat traseul Romaniei in aceasta perioada si elemente negative care au lasat o umbra asupra bancilor romanesti, atat pe plan intern cat si in relatiile acestora cu celelalte sisteme bancare din Europa sau din lume. Din acest punct de vedere trebuie sa mentionam ca sistemul bancar este o componenta a economiei nationale, calitatea si nivelul de dezvoltarea acesteia determinand, pe de o parte, caracteristicile acestuia, iar de pe alta parte, pozitia pe care bancile romanesti o ocupa in matricele de evaluare a riscului operational pe care bancile si institutiile de evaluare financiara le determina. Astfel anumite evolutii negative constatate in activitatea bancilor romanesti se explica prin insusi ritmul de evolutie a sistemului bancar, ritm care a surprins bancile nepregatite dintr-un punct de vedere mai putin cercetat si caruia i s-a dat mai putina importanta in mediile din afara sistemului: insuficienta personalului calificat si mai ales insuficienta la nivelul intregului sistem a managerilor profesionisti din banca. 
Bancile romanesti de la sfarsitul anului 1989 dispuneau probabil de personal suficient iar pregatirea acestuia satisfacea in acel moment necesitatile profesionale, dar evolutia ulterioara a sistemului bancar a impus implicarea unui numar din ce in ce mai mare de salariati fara o experienta anterioara corespunzatoare, invatarea din mers a cunostintelor profesionale in vederea satisfacerii noilor cerinte aparute ca urmare a deschiderii economiei romanesti si reluarii relatiilor de piata.
Deficitul si lipsa de personal calificat la nivelul sistemului bancar reprezinta una din cauzele disfunctionalitatilor constatate la unele banci comerciale si in consecinta activitatea bancara interactioneaza in dependenta fata de factorii ce apartin mediului extern (conjunctura internationala si cea manifestata in economia nationala), dar si fata de factorii ce tin de mediul bancar in sine.


Fisiere in arhiva (1):

  • Eficienta Folosirii Activelor unei Banci.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!