Eficienta Economica si Sociala a Activitatii Turistice

Extras din referat Cum descarc?

Eficienta in orice activitate presupune ca aceasta sa asigure recuperarea cheltuielilor sociale, sa fie rentabila, sa fie aducatoare de profit, tema definind profitul in expresie absoluta si relativa si prezentan o schema cu privire la efectul dezvoltarii activitatii turistice asupra formarii veniturilor, la nivel macroeconomic.
Pentru cuantificarea eficientei economice a activitatii turistice este folosit un sistem de indicatori, impartit in indicatori generali si indicatori pentru serviciile specifice. De asemenea pentru cuantificarea eficientei sociale sunt prezentate ca modalitati de calcul sistemul de indicatori ce caracterizeaza nivelul de servire a turistilor pe total activitate turistica.
Cu alte cuvinte, privita in sens larg, eficienta reprezinta obtinerea de efecte cat mai favorabile in urma unei activitati, iar in sens restrictiv, eficienta compara rezultatele unei actiuni cu resursele consumate pentru producerea acesteia.
Eficienta economica poate fi exprimata ca raportul dintre rezultatele obtinute intr-o anumita activitate economica si cheltuielile efectuate pentru obtinerea rezultatelor.
Activitatea turistica, ca orice activitate economica este consumatoare de resurse si producatoare de efecte, iar eficienta economica este de fapt, cea care caracterizeaza modul in care sunt folosite resursele.
Pe langa acestea, pentru caracterizarea eficientei economice sunt necesare si alte elemente, cum ar fi: structura resurselor si a rezultatelor, timpul si calitatea efectelor.
Principalele modalitati prin care se poate determina gradul de eficienta a dotarilor turistice sunt: eficienta economica, eficienta social-politica, eficienta promotionala si eficienta tehnica.
1) Eficienta economica poate fi exprimata prin incasarile obtinute pentru sumele investite in vederea intrarii in functiune a unor instalatii si amenajari si este conditionata de durata recuperarii banilor investiti, de incasarea medie pe zi-turist etc. De aceea diminuarea sezonalitatii utilizarii bazei materiale, prin promovarea sporturilor de iarna, prin turismul stiintific, sportiv, are o mare importanta in cresterea eficientei economice.
2) Eficienta social-politica poate fi caracterizata prin aportul pe care structurile de primire, baza materiala il aduce pentru antrenarea unui numar cat mai mare de persoane in turismul intern si international, pentru asigurarea unor conditii bune de recuperare a fortei de munca. De asemenea turismul social rezida si din faptul ca marea majoritate a turistilor sunt antrenati in turismul organizat, marea majoritate prin intermediul sindicatelor si organizatiilor de tineret.
3) Eficienta promotionala consta in imaginea pe care turistul si-o formeaza asupra ofertei, imagine care, alaturi de celelalte impresii, poate concura la formarea unei pareri generale favorabile, opinie care poate avea un efect promotional eficient.
4) Eficienta tehnica reprezinta modalitatile de reflectare a functionalitatii a instalatiilor si amenajarilor, fiind determinata pe baza duratei functionarii fara reparatii, termenelor necesare pentru remedierea unor defectiuni, precum si costul realizarii unei reparatii.
Eficienta presupune ca fiecare activitate sa corespunda unor nevoi reale, sa asigure recuperarea cheltuielilor sociale, sa fie rentabila si sa contribuie la realizarea de profit.
Profitul reprezinta castigul realizat din desfasurarea unei activitati, iar intr-un sens restrans reprezinta venitul ce revine posesorului de capital pentru utilizarea acestuia ca factor de productie de bunuri si servicii. Principala motivatie a oricarui agent economic o constituie maximizarea profitului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Eficienta Economica si Sociala a Activitatii Turistice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!