Eficiența economică a investițiilor

Extras din referat Cum descarc?

Notiunea de investitii, desi se utilizeaza de multa vreme in literatura de specialitate, nu are insa o definitie clara si omogena. In aceasta definitie se lega notiunea de investitii de cea de economii. In limbaj practic de afaceri prin investitii se intelege in general afectarea de mijloace financiare pentru modernizare si expansiunea echipamentelor existente. Deci sensul este acela de investitie neta sau adaos de capital fix. In acest sens, in categoria investitiilor se includ:
- titlurile de participatie;
- investitii intelectuale (cheltuieli de organizare si de perfectionare a personalului);
- investitii in cheltuieli de cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica;
- investitii tehnice (studii privind realizarea de noi produse, procedee de productie, achizitia de brvete, licente);
Conform uzantelor planului de conturi din Romania putem considera ca investitii orice transformare de resurse financiare in urmatoarele categorii de active: terenuri, cladiri, constructii speciale, masini, utilaje si instalatii de lucru, aparate si instalatii de masura, control, reglare, mijloace de transport, animale de munca, plantatii, unelte, inventar gospodaresc, si alte mijloace fixe.
Necesitatile actiunilor de fundamentare si analiza economica au pus totusi in evidenta citeva criterii de clasificare a investitiilor:
1. din punct de vedere a naturii lor investitiile se clasifica in:
- achizitii de utilaje independente si de utilaje cu montaj:
- alte lucrari de investitii, studii, proiectari.
2. dupa caracterul lucrarilor de investitii
- din punct de vedere al modului de executare a lucrarilor de investitii:
- lucrari executate in antrepriza:
- lucrari executate in regie.
- investitii in continuare, lucrari prevazute a fi in functiune in anii urmatori;
- investitii realizate aferente capacitatilor de productie restante.
De exemplu, in agricultura ar fi centrala termica a unor complexe de ingrasaminte, aductiuni de apa, drumuri interioare.
Teoria economica trateaza problema investitiilor ca o alocare de resurse intre prezent si viitor, sau mai bine spus intre productia de bunuri de consum si productia bunurilor de capital. Alegerea intre aceste 2 utilizari face sa intervina costul de oportunitate sau pretul renuntarii la consumul prezent in favoarea producerii unei unitati suplimentare de capital tehnic. Daca avem in vedere faptul ca indivizii nu economisesc decit ceea ce prisoseste consumului necesar, costul de oportunitate este dobinda pe care ar fructifica-o banii alocati investitiei in eventualitatea unui plasament social sau bancar. Rata dobinzii determina marimea costului de oportunitate la o persoana care obtine bani la o anumita data in viitor, in loc de a-i obtine in prezent.
Se poate spune ca eficienta economica, in general, apare ca o proprietate a actiunii umane de a produce efecte nete pozitive, ca expresie a raportului effect util/ efort facut pentru obtinerea lui.
?E = Efect -  Efort, ?E > 0
In mod similar, eficienta economica constituie capacitatea acestora de a produce efecte economice pozitive sub forma unor utilitati, profituri suplimentare, economii de cheltuieli totale de exploatare, sau economii de cheltuieli salariale, a unui spor de PIB sau Venit National, etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Eficienta economica a investitiilor.pdf

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!