Eficiența economică a investițiilor

Extras din referat Cum descarc?

REZUMAT
(ABSTRACT) 
Cresterea si dezvoltarea economiilor statelor lumii sunt puternic influentate de volumul si dinamica investitiilor realizate sau aflate in curs de derulare. In activitatea economica investitiile ocupa un loc central, cu rol dinamizator, atat pentru sfera productiei de bunuri si servicii, cat si pentru sfera consumului. (partea I)
Studiul de fezabilitate este un document preparator. Nu este necesar pentru fiecare program, dar atunci cand este folosit are scopul de a defini adecvat un program viitor. Un sudiu de fezabilitate este de obicei necesar in momentul in care un program este identificat, insa un numar semnificativ de aspecte cheie sunt inca neclare. 
CUVINTE CHEIE
(KEYWORDS) 
- investitii de capital
- dezvoltare economica
- eficienta economica
- studiu de fezabilitate
- riscul investitiilor
INTRODUCERE
Bilantul economic al anului in curs este unul dezastruos. Recesiunea economica mondiala a afectat toate companiile romanesti, pornind de la cea mai mare si pana la chioscul din coltul blocului. Mai mult decat atat, accesul la finantarile pe care bancile se lauda ca le pun la dispozitia mediului de afaceri este blocat de stat. Practic, prin intermediul Ministerului de Finante care imprumuta de la bancile private aproape intreaga masa monetara de pe piata pentru a putea plati salariile si pensiile bugetarilor, Guvernul blocheaza, indirect, economia nationala. Potrivit unor surse din mediul financiar, mii de firme din toata tara asteapta exagerat de mult rambursarile de TVA la care sunt indreptatite si pe care Fiscul intarzie sa le efectueze, termenele fiind depasite luni in sir. In schimb, pentru orice factura emisa, dar neincasata, statul obliga firmele sa plateasca TVA, decapitalizandu-le si impingandu-le spre faliment. Instituirea impozitului forfetar, care trebuie platit chiar si de firmele care nu inregistreaza profit a determinat ca in acest an 120.509 de societati sa-si suspende activitatea. In acest context, sunt tot mai putine vocile care anunta revenirea economiei romanesti in 2010. 
In acest sens, articolul descrie importanta majora pe care o prezinta investitiile de capital pentru cresterea si dezvoltarea economica. De asemenea, articolul contine doua parti: partea I - "Importanta investitiilor de capital" si partea a II-a - Proiectarea investitiilor de capital - studiul de fezabilitate".
Partea I
Importanta investitiilor de capital
Cresterea si dezvoltarea economiilor statelor lumii sunt puternic influentate de volumul si dinamica investitiilor realizate sau aflate in curs de derulare. In activitatea economica investitiile ocupa un loc central, cu rol dinamizator, atat pentru sfera productiei de bunuri si servicii, cat si pentru sfera consumului. Investitiile reprezinta un concept complex, cu multiple abordari si implicatii, a caror problematica este destul de dificil de abordat.
In sens larg, prin investitii se inteleg toate cheltuielile legate de o activitate intreprinsa cu scopul de a obtine profit (constituirea de depozite bancare, tranzactionarea de actiuni si obligatiuni, initierea si dezvoltarea unor afaceri, etc.). Investitiile nu trebuie confundate cu orice cheltuiala facuta in sistemul economic.Astfel, cheltuielile cu achizitia de materii prime, semifabricate, aparate de masura si control, plata salariilor, etc. nu reprezintaun efort investitional, ci un efort pentru desfasurarea activitatilor economice. In sens restrans, investitiile reprezinta acele cheltuieli efectuate pentru dezvoltarea, modernizarea si retehnologizarea unor obiective economico-sociale existente precum si pentru construirea de noi obiective.
Trebuie precizat faptul ca notiunea de investitii nu se refera doar la fondurile alocate activitatilor economice, ci si la alte activitati de natura sociala, ecologica, educationala, medicala, militara, etc.
Capacitatea si potentialul investitional al unui agent economic (public sau privat) se reflecta atat prin volumul de resurse financiare, materiale, umane, informationale, cat si prin capacitatea factorului uman de a obtine efecte economice superioare din resursele utilizate.
In general, investitiile de capital sunt asociate cu o activitate derulata in scopul mentinerii, perfectionarii si dezvoltarii capitalului fix detinut de agentii economici (constructii, constructii speciale, utilaje, etc.).
Abordarea notiunii de investitie poate fi realizata din mai multe puncte de vedere:
a) din punct de vedere contabil: investitia reprezinta toate bunurile mobile si imobile, corporale sau necorporale, achizitionate sau create in cadrul unor entitati economice destinate ramanerii la forma initiala. In plan contabil, investitiile sunt imobilizari si ele se gasesc sub doua forme:
- imobilizari de exploatare, care vizeaza acele bunuri achizitionate pentru a fi folosite pe o perioada mai mare in timp si puse in functiune pentru a fi utilizate pe intreaga perioada economica de functionare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Eficienta Economica a Investitiilor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!