Eficienta Economica

Extras din referat Cum descarc?

1. Esenta, criteriile si indicatorii eficientei economice a productiei 
2. Efitienta economica totala si comparativa a cheltuielilor
3. Directiile principale de sporire a eficientei productiei
3.1. Esenta, criteriile si indicatorii eficientei
economice a productiei
Dupa esenta sa economia de piata este un mijloc de stimulare a cresterii productivitatii muncii,  de sporire pe toate caile a eficientei productiei. Concomitent, are importanta definirea directiilor principale de sporire a eficientei productiei, factorilor cresterii ei, metodelor de calculare a eficientei. Pentru determinarea corecta a celor mai importante directii de sporire a eficientei productiei sociale trebuie formulate criteriile si stabiliti indicatorii ei. 
Drept criteriu generalizator al eficientei economice a productiei sociale serveste nivelul productivitatii muncii sociale,(Psoc), care se calculeaza ca raport dintre venitul national produs (VN)  si numarul mediu al lucratorilor ocupati in ramurile productiei materiale, Pm: 
Psoc  =  VN / Pm (3.1)
Venitul national al tarii este egal cu produsul national global minus defalcarile de amortizare (uzura fondurilor fixe) si impozitele indirecte. Venitul national reprezinta unul dintre cei mai importanti indicatori generalizatori ai dezvoltarii economice a tarii. Venitul national al unei ramuri separate se calculeaza ca diferenta dintre productia globala si cheltuielile materiale de productie.
Cei mai importanti indicatori ai eficientei economice a productiei sociale sunt: volumul de munca, consumul specific de materiale, volunul de capital necesar si fondointensivitatea. Insa acesti indicatori in perioada de tranzitie diminueaza esential.
- Volumul de munca - este marimea invers proportionala indicatorului de productivitate a muncii sociale si se determina ca raport dintre cantitatea muncii, cheltuite in sfera productiei materiale, si volumul productiei fabricate:
t = T / Q,


Fisiere in arhiva (1):

  • Eficienta Economica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!