Neoplasmul de col uterin reprezinta una din principalele cauze de mortalitate in randul femeilor din tarile in curs de dezvoltare. Conform raportului OMS din 2006, peste 95% din populatia feminina din aceste tari nu beneficiaza de screening si, ca o consecinta directa, peste 80% din cancerul de col uterin nou diagnosticat apare in tarile in curs de dezvoltare si este diagnosticat de obicei in stadii avansate. Fig. 1. Incidenta cancerului de col uterin pe grupe de varsta, in tarile dezvoltate si in cele in curs de dezvoltare (Sursa: OMS. Preventing chronic disease: a vital investment. Geneva, 2005) In zonele cu resurse scazute, cum ar fi Africa subsahariana, numarul tot mai mare de femei infectate cu HIV duce la un risc crescut de infectie cu HPV (Human papillomavirus), agentul cauzal al cancerului cervical. (1) Programele de screening bazate pe citologie au scazut incidenta cancerului de col uterin invaziv in multe dintre tarile dezvoltate. Cu toate acestea, screeningul citologic necesita laboratoare speciale, personal bine instruit si pana la 3 consultatii pentru screening, evaluarea rezultatelor anormale si tratament. In conditii de resurse insuficiente, astfel de strategii s-au dovedit a fi dificil de implementat si sustinut. Recent, s-a descoperit ca strategii mai putin complexe pot reprezenta optiuni valabile. Aceste strategii inlocuiesc frotiul Papanicolau cu metode vizuale simple de screening, cum ar fi inspectia vizuala directa, in care cervixul este vizualizat dupa aplicarea unei solutii pe baza de acid acetic sau dupa testarea de ADN HPV. De asemenea, aceste metode elimina colposcopia, permitand ca screeningul si tratamentul sa fie efectuate in cadrul aceleiasi consultatii. (1) Goldie si colab. au realizat un studiu ce a avut ca obiectiv stabilirea eficientei costurilor in cadrul acestor strategii de screening pentru cancerul de col uterin, utilizand date specifice populatiei. Acestia au analizat eficienta costurilor utilizand un model matematic si o cohorta ipotetica de femei cu varsta de 30 de ani apartinand rasei negre, din Africa de Sud, care nu au fost anterior incluse intr-un program de screening. Astfel, s-au avut in vedere anii de viata castigati, costurile de-a lungul vietii (in dolari americani) si raporturile cresterii eficientei costurilor (cost pe an de viata castigat). (1)
1. Goldie SJ, Kuhn L, Denny L, Pollack A, Wright TC. Policy Analysis of Cervical Cancer Screening Strategies in Low-Resource Settings. JAMA. 2001 Jun 27;285(24):3107. 2. Goldie SJ, Gaffikin L, Goldhaber-Fiebert JD, Gordillo-Tobar A, Levin C, Mahe C, et al. Cost-effectiveness of cervical-cancer screening in five developing countries. N Engl J Med. 2005 Nov 17;353(20):2158- 2168. 3. Chesson HW, Ekwueme DU, Saraiya M, Watson M, Lowy DR, Markowitz LE. Estimates of the annual direct medical costs of the prevention and treatment of disease associated with human papillomavirus in the United States. Vaccine. 2012 Sep 14;30(42):6016- 6019.
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).