Efectul Schimburilor Economice Externe Asupra Economiei Romaniei

Extras din referat Cum descarc?

1. Schimburile economice externe si continuitatea reproductiei 
Schimburile economice externe contribuie la mentinerea continuitatii si stabilitatii in reproductia ramurilor economiei nationale, in conditiile imbunatatirii structurii acesteia. 
Obtinerea importurilor suplimentare impune procurarea unor volume sporite de mijloace de plata in valuta, sursa principala constituind-o exporturile. Cresterea exporturilor se poate realiza prin sporirea productiei obtinute atat prin metode cantitative, cat si de ordin calitativ. Intrucat resursele si capacitatile de productie sunt practic limitate, unica solutie este accentuarea factorilor calitativi in productia de export.
Aceasta accentuare este in consecinta o premisa indispensabila de mentinere a unui volum ridicat de investitii, a unui ritm pozitiv al cresterii economice eficiente si echilibrate. 
Investitiile exercita o puternica influenta asupra stabilitatii si continuitatii reproductiei. Volumul, nivelul tehnic, structura acestora si repartizarea lor pe ramuri ale economiei nationale determina eficienta intregului proces. Daca investitiile efectuate in perioade relativ scurte nu afecteaza continuitatea reproductiei, obiectivele foarte mari de investitii realizate in perioade lungi, de mai multi ani, o pot influenta. 
Pe de o parte, sectorul producator al acestor bunuri de investitii, necesita un volum ridicat de mijloace. Pe de alta parte, la populatie se creeaza concomitent, putere de cumparare ce trebuie satisfacuta de cresterea productiei bunurilor de consum si a prestarilor de servicii. Mentinerea echilibrului economiei nationale necesita, in aceasta situatie, o anumita structura a schimburilor economice externe.
Si dinamica consumurilor materiale este subordonata continuitatii echilibrului economiei, implicand o anumita proportionalitate intre ramurile producatoare de materiale si energie si cele prelucratoare. Dezvoltarea mai lenta a industriilor din prima categorie provoaca perturbari in productia celor prelucratoare si prin aceasta intregii economii nationale, influentand negativ echilibrul.
Aparitia unor tensiuni sau contradictii in dezvoltarea productiei celor doua grupe de industrii face necesara utilizarea schimburilor economice externe ca mijloc de compensare a inegalitatilor de ritm. Dar, solutia atenuarii cu ajutorul comertului exterior a tensiunilor dintre ramurile producatoare si cele consumatoare de materiale si energie poate fi acceptata doar temporar, caci mentinerea ei mai indelungata ar deplasa tensiunile mentionate din domeniul productie in cel al balantei de plati.
Dezvoltarea exportului de produse prelucrate are un rol favorabil pentru asigurarea continuitatii in dezvoltarea economiei nationale. Necesitatea respectarii cerintelor pietei externe, miniaturizarea produselor, cresterea calitatii lor etc. se traduce in productie prin importante economii de materiale, adica prin imbunatatirea raportului dintre industriile producatoare de materiale si energie si cele prelucratoare. 
In tarile cu economie puternic ancorata in diviziunea internationala a muncii, realizarea unei relatii corespunzatoare intre export, import si productie este esentiala pentru asigurarea continuitatii si stabilitatii, deci a eficientei economiei nationale. Stabilirea proportiilor de baza in economia nationala, ca si solutionarea unor probleme majore privind perfectionarea structurii productiei nationale, asigurarea cu materii prime si energie, introducerea progresului tehnic, ridicarea gradului de concentrare etc. necesita cresterea eficientei comertului exterior.
Mentionand contributia importanta a schimburilor la asigurarea stabilitatii, nu trebuie trecute cu vederea limitele schimburilor economice externe in asigurarea continuitatii. Astfel, ramurile reproductiei, legate de piata externa sunt direct influentate de evolutia exporturilor si importurilor, care pot cunoaste fluctuatii considerabile datorita evolutiei pietii internationale.
Explicatia fenomenului mentionat rezida in aceea ca schimburile economice cu strainatatea au avut in mare masura rolul de a compensa anumite disparitati de ritm intre industrii, intreruperi ale procesului de productie, sau de a acoperi partea din necesarul pentru consum final sau intermediar, nesatisfacuta din surse interne. 
Specializarea si cooperarea internationala in cercetare si productie se adauga factorilor ce asigura pe termen lung continuitatea si stabilitatea reproductiei. In masura in care insasi dezvoltarea exporturilor si importurilor este stabila, contributia schimburilor economice externe la realizarea stabilitatii economieie nationale creste.
Incercarea ca, prin masurile de politica economica sa se creeze o structura a complexului macroeconomic destinata sa satisfaca in intregime structura trebuintelor sociale, ar insemna dezvoltarea unor productii ce nu se bucura de conditii favorabile in tara, diminuandu-se eficienta productiei sociale. Structura optima a productiei nationale poate diferi de structura trebuintelor sociale. Pentru a satisface intreaga gama a trebuintelor sociale este necesara schimbarea unor valori de intrebuintare produse in tara, cu valori de intrebuintare obtinute in cadrul altor economii nationale. 
Realizarea unei structuri echilibrate a complexului economic national presupune, de regula dezvoltarea urmatoarelor ramuri: agricultura si ramurile ce valorifica resursele naturale disponibile, energetica, metalurgica, constructiile si industria materialelor de constructii, unele industrii chimice pentru care este asigurata baza de materii prime, constructiile de masini, electronica, industriile usoare dezvoltate potrivit conditiilor materiale si istorice existente pentru satisfacerea necesitatilor populatiei, industria alimentara, transporturile si telecomunicatiile, comertul si serviciile, cercetarea stiintifica, instruirea si sanatatea populatiei.
Orientarea specializarii internationale a complexului economic national este conditionata de sistemul interdependentelor dintre ramurile economiei nationale. 
Exportul si importul fiecarei ramuri fac parte din sistemul acestor interdependente, astfel ca specializarea internationala a productiei cuprinde intreg complexul economic national. 
Specializarea in cadrul industriilor prelucratoare este legata de dimensionarea seriilor de productie. De regula, specializarea in productii de serie mare impune obtinerea unor volume de productii superioare necesarului economiei nationale. 
Diviziunea internationala a muncii in cadrul industriilor prelucratoare, ofera fiecarei tari posibilitati practic nelimitate de dezvoltare, constituind un mijloc extrem de eficient pentru sporirea venitului national.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectul Schimburilor Economice Externe Asupra Economiei Romaniei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!