Efectul Bullwhip în Supply Chain Management

Cuprins referat Cum descarc?

I. Introducere 1
II. Sustinerea tezei 1
1. Influenta efectului asupra performantei 2
2. Cauze ale efectului "lovitura de bici" 3
3. Imbunatatirea coordonarii in lantul logisiticii 5
III. Concluzii 6
Bibliografie 8


Extras din referat Cum descarc?

Efectul bullwhip in supply chain management
I. Introducere
Termenul ,,bullwhip" provine din limba engleza si se traduce ca ,,lovitura de bici" sau ,,lovitura de cravasa". Sintagma ,,lovitura de bici" evoca traiectoria ,,sinusoidala" a biciului in momentul utilizarii sale si generarea unui efect semnificativ la ,,capatul biciului" printr-un efort relativ mic de manevrare a manerului acestuia. Astfel efortul mic de manevrare a manerului biciului reprezinta varitia cererii la nivelul final al lantului logisitic (clienti), iar efectul semnificativ generat la capatul biciului reprezinta variatia mai mare a comenzilor transmise furnizorilor.
Efectul "lovitura de bici" mai este cunoscut si sub denumirea ,,efectul de tip dinti de fierastrau al traiectoriei biciului" (Sterman, 1989). Acesta are drept caracteristica variata mai mare a comenzii la furnizor fata de cererea exprimata de clienti Efectul consta in amplificarea variatiei comenzilor pe masura ce acestea sunt transmise de la detailist, la angrosist, la distribuitor, la producator, iar in cele din urma la furnizorul de materii prime.
Conform acestui efect, variatia cererii la nivelurile superioare ale lantului logistic nu reflecta intr-un raport 1:1 variatia cererii la nivelul final al lantului. Pe masura ce comenzile sunt transmise in amonte in lantul de aprovizionare-livrare, varitia se modifica cu un factor semnificativ.
Efectul "lovitura de bici" este generat de lipsa de coordonare in lantul de logistic. Aceasta lipsa de coordonare este generata la randul ei de doua cauze principale: pot exista conflicte intre obiectivele organizatiilor de la fiecare nivel al lantului logistic si intarzierile si distorsiunile fluxurilor internationale din lantul logisitic. Cu cat numarul nivelurilor retelei este mai mare si cu cat portofoliul de produse al firmelor este mai diversificat, cu atat mai mare este efectul "lovitura de bici".
II. Sustinerea tezei
In anii '60, '61 Forrester a studiat relatia dintre stocuri si comenzile la diferite niveluri logistice, formuland legea dinamicii industriale, demonstrand, totodata necesitatea si importanta integrarii fluxurilor de informatii si fluxurilor materiale. Legea dinamicii industriale a fost sustinuta de Burbidge in anii '80, asta dupa ce cu un deceniu in urma subliniase importanta sincronizarii comenzilor. Legea dinamicii industriale arata cum variatia cererii se modifica semnificativ atunci este transmisa prin mai multe stadii ce aplica proceduri de comanda bazate pe controlul stocurilor. Lee, Padmanabhan si Whang, in articolul lor din anul 1997, precum si Lee, So si Tang, in articolul din anul 2000 au inceput sa studieze efectul "lovitura de bici".
Buzzell, Quelch si Salmon (1990); Kelly (1995); Lee, Padmanabhan si Whang (1997); Holstrom (1997) si Metters (1997) au efectuat cercetari privind sectoarele si activitatile afectate de efectul lovitura de "lovitura de bici". Ei au observat o serie de consecinte ale acestui efect, precum: cresterea stocurilor, disponibilitatea mai mica a produselor, discordata intre cerere si oferta, cresterea costurilor si diminuarea profiturilor. Procter & Gamble a fost una din organizatiile studiate care s-a confruntat cu efectul "lovitura de bici" in lantul sau logistic, pentru marca Pampers. Marimea comenzilor de materii prime transmise furnizorilor de P&G varia semnificativ, in timp ce cererea exprimata de consumatori, la nivelul comertului cu amanuntul, era relativ stabila. Fluctuatiile comenzilor de materii prime erau mai mari decat cele ale cererii pietei pentru produsul finit. Producatorul de paste Barilla a observat ca marimea comenzilor saptamanale de la un centru de distributie inregistra variatii foarte mari, astfel incat, in decursul unui an, raportul intre cea mai mica si cea mai mare comanda transmisa de centrul de distributia a fost 1 :70, in timp ce in magazine a fost 1 :3. 
Daca luam cazul firmei Hewlett Packard, s-a constatat ca pe masura ce comenzile erau trimise in amonte in lantul logistic, variatia comenzilor primite la ultima divizie, de circuite integrate, era mai mare decat variatia cererii pentru produsul finit.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectul Bullwhip in Supply Chain Management.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!