Efectele Crizei Economice din 2007-2012 Asupra Economiei Romanesti

Extras din referat Cum descarc?

10.26.0.94Atunci cand in S.U.A. se percepeau primele semne ale crizei financiare, in toamna anului 2008, cei mai inalti responsabili administrativi din Romania declarau ca tara va fi ocolita de criza. Anul 2008, cu alegerile parlamentare din ultima sa parte, nu a prilejuit sesizarea univoca a crizei in tara noastra. Autoritatiile nu au luat in seama semnele crizei (reducerea investitiilor externe directe, a lichiditatilor, scaderea incasarilor la bugetul statului etc) vizibile in ultimele luni ale anului. Tentatia propagandei a covarsit cerinta realismului.
Ceea ce a urmat pana astazi este, din partea autoritatilor, un amestec de reduceri bugetare, declaratii semioptimiste, straduinte de a asuma criza sufocanta de abordari de partid. Criza se resimte insa clar in viata persoanelor juridice si a persoanelor fizice, in reducerea investitilor, disponibilizarea de personal, scaderea colectarii impozitelor si taxelor, slabirea bugetarii institutilor publice.
In alte tari (precum Finlanda ), criza se resimte in dificultatiile de a exporta produse; in Romania, criza se resimte in comprimarea unei productii oricum prea putin intense, ca urmare a reducerii investitiilor directe. In multe tari, masurile anticriza vizeaza consolidarea veniturilor si stimularea consumului ti a circuitelor economice si financiare; in Ronania s-a mers pana acum pe comprimarea veniturilor si a consumului. In diferite tari s-a elaborat o analiza sistematica si o strategie propiu-zisa in raport cu criza; in Romania, aceasta intarzie.
S-au adunat in ultimele luni fapte care nu mai pot fi considerate doar unul cate unul, ca accidente in cursul firesc al lucrurilor. De pilda, in octombrie, in 2008, revista "The Economist" semnala ca Romania va suferi nu doar datorita crizei economice, care va fi mai severa, in consecinta dependentei de investitii externe, ci si ca o urmare a "incompetentei deciziilor". Autoritatiile, nu au fost in stare sa foloseasca finantarile neranbursabile de la Uniunea Europeana. Argricultura tarii, cu peste 40% di populatie la sate, nu asigura alimentele de baza. In centrul unui oras se impusca oamenii, iar intr-un spital se moare din cauza igorarii pacientului. Se fura arme dintr-o unitate militara. Atunci cand se discuta probleme, se cade reflex in invinuirea stearpa a trecutului. Prognozele internationale, sceptice, sunt respinse cu indignare, pentru ca apoi sa fie traite ca realitate. Nu exista la decidenti vreun proiect dincolo de locuri comune, decum viziune asupra viitorului. In locul dezbaterii serioase sunt mobilizati insi fara calificare spre a distribui sarguincios falsuri pentru a-i lovi pe cei care fac ceva. Nimeni nu respunde de nimic, iar a lua in serios lucrurile devine aproape ridicol. Descurcarea copleseste competenlta administrarii. Verbiajul si diversiunile sufoca realitatile. 
In orice societate - intre multi cetateni de calitate si printre numeroase actiuni nobile- se gasesc impostori, parveniti de care este nevoie, manipularea neispravitilor pentru a lovi in cei care ies din rand. De aceea, fapte din specia celor evocate adineaori trec usor drept parte a naturii lucrurilor si se lasa, la noi, frecvent, in seama cursului inevitabil al vietii. Cine citeste evaluarea elaborata de Comisia Europeana (2009) ramane impresinat de precizia si exigenta evaluarilor. " Dezvoltarea economica si sociala in Romania este limitata de administratia publica slaba, atat la nivel central, cat si la nivel local.."- se spune in document. Iar recomandarile sunt mai univoce decat oricand: "nevoia accelererarii reformelor", "reforma administratiei publice", "cresterea economica sustenabila pe termen mediu", "cresterea participarii pe piata muncii a lucrarilor mai in varsta si descurajarea pensionarii anticipate", reforma a sistemului de cercetare si devoltare", "taierea finantari institutelor cu performanta stiintifica scazuta si consolidarea acelora cu pontetial", "participarea adultilor la educatie","asigurarea abilitatilor de baza prin sistemul educational". Cine ar putea nega adecvarea acestor recomandari? Fiecare dintre ele ar trebui luata in serios, caci semnaleaza inca o data, direct sau indirect ,,erorurile de conceptie, neintelegerea problemelor, slaba educatie, diletantismul administratiei, care toate, impiedica dezvoltarea in Romania". Dar acelasi fapte, pe care le-am amintit succint, prin multimea si gravitatea lor, pot fi puse in colelatie. Cine ramane lucid isi da seama ca acele fapte ar trebui luate in seama impreuna. Si atunci, ce ne spune constelatia evocata? Eu cred ca este vorba de cel pusin trei situatii, care sunt de tematizat cu raspundere: declinul formarii profesionale, confuzia valorilor si confuzia culturala din tara noastra.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele Crizei Economice din 2007-2012 Asupra Economiei Romanesti.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!