Efectele Aderarii Romaniei la UE

Extras din referat Cum descarc?

Componentele si etapele procesului de integrare
Principalele componente sau laturi ale procesului de integrare sunt:
- eliminarea graduala a frontierelor economice dintre tarile UE si Romania;
- extinderea si adancirea interconexiunilor dintre economiile nationale ale statelor partenere si
- adoptarea de catre toate statele membre a unor institutii (legi, reguli etc.) comune sau compatibile.
Prima latura si, in acelasi timp, primul pas insemnat pe calea integrarii, respectiv eliminarea graduala a frontierelor economice presupune:
1) libera circulatie a bunurilor si serviciilor, prin inlaturarea barierelor tarifare si netarifare. Eliminarea treptata a acestor bariere a fost amorsata o data cu intrarea in vigoare a Acordului european de asociere in 1993. Ea a condus la realizarea primei etape sau trepte a integrarii, constand in crearea zonei de liber schimb. Libera circulatie a marfurilor progreseaza substantial o data cu momentul aderarii, cand, pe plan comercial, prin adoptarea tarifului vamal comun se intra in a II-a etapa a crearii uniunii vamale. 
2) In al doilea rand, eliminarea deplina a frontierelor economice presupune libera circulatie a factorilor de productie (capital, forta de munca, antreprenoriat etc.). Realizarea liberalizarii depline a celor doua categorii de piete (a bunurilor si serviciilor pe de o parte si a factorilor de productie pe de alta parte) marcheaza o noua etapa a integrarii constand in situatia de ,,piata communa".
Etapa de ,,uniune economica" presupune ca liberalizarea celor doua categorii de piete sa fie acompaniata de instrumente si tipuri de politici economice comune, de genul: reglementari privind piata unica, politica concurentei, politica sociala etc.
Consecintele aderarii in plan comercial
Abordand problematica integrarii in plan strict comercial, precizam ca aderarea Romaniei la UE implica in principal doua aspecte:
- Suprimarea taxelor vamale pentru ansamblul importurilor din UE si
- Adoptarea tarifului vamal comun si a politicii comerciale comune a UE.
Din aceste aspecte decurg doua consecinte majore:
- Anularea completa a protectiei vamale inca mentinute la importurile din UE si 
- Diminuarea nivelul taxelor vamale la importul din tarile terte
In contextul acestor evolutii se ridica urmatoarele probleme:
- evaluarea efectelor suprimarii taxelor vamale la importul din UE
- analiza implicatiilor ce decurg din adoptarea Tarifului vamal comun al UE si
- identificarea celor mai importante masuri care ar putea atenua efectele nefavorabile, generate de adoptarea Tarifului vamal comun asupra economiei romanesti. 
Referitor la:
- Efectele suprimarii taxelor vamale la importul din Uniunea europeana, ele sunt diferite pe categorii de produse industriale si agricole.
In ce priveste produsele industriale procesul suprimarii taxelor vamale de import s-a efectuat gradual, in conformitate cu prevederile Acordului de asociere si s-a incheiat la 1 ian 2002. 
Datorita realizarii graduale, in momentul finalizarii, efectele suprimarii taxelor vamale au fost de mai mica amploare. La nivelul anului 1999, protectia vamala in domeniul productiei industriale ajunsese la un nivel destul de scazut: in acest an media simpla a taxelor vamale la importul de de produse industriale din UE era doar de 6,4%. Suprimarea taxelor vamale s-a resimtit mai puternic pentru o serie de produse la care protectia s-a mentinut pana in ultimul moment mai ridicata, respectiv de peste 10%. Printre aceste produse se numara: marfurile industriale de origine agricola, anvelope pneumatice, textile si confectii, incaltaminte cu talpi exterioare si fete din cauciuc sau material plastic, receptoare de televiziune, tractoare, autoturisme si alte autovehicule, precum si accesorii pentru acestea, motociclete si biciclete etc.
Efectele suprimarii taxelor vamale la importurile de produse industriale din UE au fost amplificate si de faptul ca tot de la 01.01.2002, Romania a eliminat fiscalitatea vamala la aceleasi bunuri si in relatiile cu tarile AELS (respectiv: Elvetia, Norvegia, Islanda si Liechtenstein) cu tarile CEFTA (pe atunci Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria si Slovenia) precum in relatiile cu Turcia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele Aderarii Romaniei la UE.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!