Efectele Aderarii Chinei la OMC

Extras din referat Cum descarc?

I. O PRIVIRE DE ANSAMBLU ASUPRA ECONOMIEI CHINEZE
China reprezinta un subiect vast si interesant de analizat nu numai datorita imensului potential demografic, dar si performantelor economice pe care aceasta tara le-a realizat in ultimii 20 de ani, fapt ce a dus la includerea ei in categoria tarilor mari cu orientare industriala.
China este o curiozitate datorita coexistentei a doua siteme total diferite, socialismul si capitalismul, iar punerea in aplicare a acestora prin aplicarea unei politici de deschidere si aliniere la standardele pietei mondiale dar mentinand un control strict asupra aplicarii ei, a generat o crestere economica fara precedent a Chinei incepand cu anul 1979. 
Principalii indicatori macroeconomici
2000 1971 - 1980 1981 - 1990 1991 - 2000 2000 2001 2002 2003
PIB real (mld $, cresterea medie anula, %) 1080 5,3 9,2 10,1 8,0 7,3 7,0 7,4
857 3,4 7,6 9,0 7,0 6,4 - -
- 1,8 5,5 6,3 1,0 5,2 - -
- - - - 0,4 0,7 0,3 1,5
21 0,1 0,2 1,5 1,9 1,7 1,1 0,5
Cu toate sincopele econommice, politice sau sociale existente inca in viata interna si internationala a Chinei este evident progresul inregistrat in drumul de viitor al tarii. Planurile conducatorilor chinezi de a aduce tara in primele locuri ale ierarhiei economice mondiale si de inscriere a acesteia in randul marilor puteri economice, se dovedesc a fi realiste. Este impresionanta performanta Chinei, iar daca ar fi extrapolata evolutia acestei tari pe baza datelor de pana acum, in 2020 ar deveni cea mai mare putere mondiala.
Telul economic suprem al Chinei este mentinerea ritmului de crestere economica anuala de 8-9% anual, ritm ce asigura o dezvoltare fara sincope si disfunctionalitati si sa dubleze PIB-ul pana in 2010.
II. INTRAREA CHINEI LA OMC - 15 ANI DE NEGOCIERI
Dupa 15 ani de negocieri, pe data de 17 sept.2001 la Doha-Qatar, China a fost accceptata in O.M.C., prin consensul celor 124 de state membre. Odata cu aderarea la O.M.C. China si-a asumat raspunderi si obiective economice clare care trebuie indeplinite intr-un timp bine determinat:
- reducerea taxelor vamale asupra produselor non-agricole (ceea ce reprezenta 95% din totalul importurilor), de la 17% la 9,4% pana in anul 2005 si diminuarea taxelor asupra produselor agricole. Produsele agricole se vor bucura de o reducere medie a tarifelor de 15%, iar importul si comercializarea lor nu se va face obligatoriu, ca pana acum, prin intermediul intreprinderilor de stat de comert exterior si/sau alte unitati cu drept de intermediere pentru operatii de comert. Sprijinul intern acordat agriculturii va fi plafonat la 8.5%. Taxele vamale pentru grau, fasole, seminte de rapita, ulei de arahide, ulei de floarea-soarelui, ulei de porumb si ulei de seminte de bumbac vor fi eliminate treptat. Pana in anul 2005, taxele pentru o game de produse din domeniul tehnologiei informatiei vor fi desfiintate.
- eliminarea restrictiilor netarifare la produsele industriale pana in anul 2005;
- asigurarea drepturilor de comercializare si distributie nelimitata pentru firmele straine;
- extinderea accesului pe piata in sectorul serviciilor, eliminand restrictiile geografice si celelalte restrictii din majoritatea sectoarelor pana in anul 2005;
- aplicarea tratamentului national (nediferentiat) bancilor straine cinci ani dupa aderare.
Se asteapta ca in perioada 2001-2005 evolutia contului curent sa se inrautateasca datorita cresterii cererii de importuri, rezultat al reducerii taxelor vamale. Acest trend va lua o intorsatura favorabila abia dupa anul 2005, cand datorita eliminarii cotelor impuse de O.M.C. la exportul produselor de textile si al imbracamintei, va genera un ,,boom" al exporturilor acestor produse. De asemenea orice deteriorare a contului extern ar putea fi acoperita de cresterea tot mai accentuata a investitiilor directe straine, in special in sectorul serviciilor. In viitorul apropiat cresterea presiunilor concurentiale ca urmare a aderarii la O.M.C. va impulsiona cresterea competitivitatii in multe sectoare economice. Acest lucru va determina atat o crestere a productivitatii si a eficientei investitiilor dar si un impact pozitiv asupra atragerii fortei de munca datorita liberalizarii comertului. Intrarea in O.M.C. ar putea fi punctul de plecare al unei noi generatii de reforme.


Fisiere in arhiva (1):

  • Efectele Aderarii Chinei la OMC.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!