Educația publică

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS
I. MOTIVATIA ARGUMENTARII CA INTERES PUBLIC
A. Educatia  interes public 
B. Delimitari conceptuale si factori de influenta ai investitiei in educatie
II. MODUL DE PROVENIENTA RESURSELOR FINANCIARE
A. Starea actuala a finantarii sistemului educational.
B. Principalele surse de finantare ale investitiei utilizate in statele dezvoltate ale lumii. 
III. CALCULUL ECONOMIC SI SOCIAL AL RAPOTULUI DINTRE EFORTURI SI REZULTATE
IV. COMPARATII CU ALOCAREA PRIN PIATA CU ALTE PROBLEME DE INTERES PUBLIC
A. Alocarea Pareto-optimala a resurselor in domeniul educatiei.
V. CONCLUZII
VI. ANEXE


Extras din referat Cum descarc?

I. MOTIVATIA ARGUMENTARII CA INTERES PUBLIC
A. Educatia  interes public Educatia este una dintre atributiile deja clasice ale statului. Pana si multe din persoanele cu convingeri liberale si cu o orientare pro-piata vad invatamantul ca o indatorire a statului. Mai intii, sa legitimam o parte din functiile statului actual. Statul actual poate fi vazut ca o institutie creata de catre o comunitate (poporul) pentru a-i furniza cat mai eficient bunuri publice. Bunurile publice sunt bunuri care sunt produse prin contributia tuturor membrilor voluntari ai comunitatii si sunt disponibile oricarui membru al comunitatii. In plus, impozitele reprezinta exact contributia cetatenilor voluntari in scopul furnizarii de bunuri publice. In continuare vom presupune ca statele sunt legitime in aceasta masura, cu precizarile aferente legate de specificarea metodei prin care se decide ce bunuri sunt furnizate, specificarea bunului ce urmeaza a fi furnizat, a utilitatii care justifica furnizarea sa publica, a specificarii cotelor de impozit si a modului in care ele sunt distribuite intre diferitele bunuri de furnizat. Urmatorul pas este cel in care specificam bunul public numit invatamant. Nucleul invatamantului, ca bun public, este educatia elementara. Aceasta este oferita oricarui copil si se spera ca ea ii ofera acestuia instrumentele necesare pentru a putea face fata vietii sociale. La acest nivel iese in evidenta prima problema grava a actualului sistem de invatamant. Si anume, ca pe langa educatia elementara statul ofera gratuit educatie superioara tocmai celor care au cele mai mari abilitati intelectuale, deci sunt cei mai capabili. Singura logica care legitimeaza bunul public invatamant ar cere ori ca oricine sa aiba acces liber la toate nivelele invatamantului de stat, ori ca cei mai defavorizati sa beneficieze de nivele de invatamant cu acces restrans. In nici un caz sa fie favorizati cei care oricum sunt mai capabili. Acum, sa vedem ce are voie sa faca statul pentru furnizarea acestui bun public. Practic, el este un agent economic care are de indeplinit un contract, avand o suma de bani (colectata prin impozite) cu care trebuie sa ofere cantitatea necesara de educatie elementara la o calitate cat mai mare. Odata ajunsi in acest punct, sunt importante doua intrebari: in ce masura statul actual furnizeaza optim educatie si in ce masura statul interfereaza nepermis cu activitatea altor agenti de pe piata. 
B. Delimitari conceptuale si factori de influenta ai investitiei in educatie Educatia in general si educatia economica in special sunt considerate variabile esntiale ale dezvoltarii specifice incadrarii societatii pe coordonatele economiei cunoasterii.Educatia contureaza astfel asa - numita societate a cunoasterii care este diferita de societatea industriala a celui de-al doilea val al civilizatiei umane sau de era postindustriala prefigurata de catre Daniel Bell.Societate informationala- in care economia virtuala pare sa inlocuiasca tot mai mult fluxurile reale si monetareprin fluxuri de informatii - este adesea evocata in ultimii ani sub denumirea de societate a cunoasterii si chiar prin denumirea simbolica de societate a invatarii.De altfel, in cele mai dezvoltate state ale lumii investitia in capital uman, in general si investitia in educatie, in special, sunt considerate a reprezenta un factor cheie al unei dezvoltari economico  sociale sustenabile pe termen lung , menita sa asigure un progres durabil omenirii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Educatia Publica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!