Economiile Nationale - Celule de Baza ale Economiile Mondiale Contemporane

Extras din referat Cum descarc?

Economia mondiala reprezinta un sistem alcatuit din componente fundamentale ale economiile nationale, societatile transnationale, organizatiile economice interstatale si din elemente derivate, de conexiune - diviziunea mondiala a muncii, relatiile economice internationale si piata mondiala. Determinate de primele, acestea din urma, la randul lor, le influenteaza dezvoltarea. Conceptul de economie mondiala - desemneaza ansamblul economiilor nationale ale statelor lumii privite in interdependenta complexa si contradictorie a legaturilor economice dintre ele (legaturi stabilite pe planul comertului exterior, cooperarii in productie, prestarilor de servicii, a relatiilor valutar-financiare, in stiinta si tehnologie etc)
In literatura de specialitate (mondoeconomica) se mentioneaza ca economia nationala nu reprezinta o trasatura comuna tuturor orinduirilor sociale pe care le-a cunoscut omenirea. Ea a devenit caracteristica la o anumita treapta de dezvoltare a societatii, cind s-a conturat procesul de formare a natiunilor si a statelor centralizate.
In procesul de constituire a economiilor nationale un rol esential ii revine formarii pietei interne, nationale - fenomen determinat atit de factori economici:
- dezvoltarea fortelor de productie;
- diviziunea sociala a muncii;
- fabricarea productiei pentru schimb;
- cit si de factori politici:
- revolutia burgheza;
- formarea statelor centralizate etc.
Termenii "natiune" si "economie nationala" au legaturi organice intre ei.
Insasi "natiunea" este o comunitate sociala constituita in decursul unui indelungat proces istoric ce are drept caracteristici comunitatea de limba, de cultura si, in acest cadru - de constiinta a indivizilor in spatiul unui stat. "Economia nationala" este un agregat economic complex, o entitate de sine statatoare care reuneste la cadrul ei si in limitele teritoriale ale unui stat, pe baza diviziunii sociale a muncii, o retea de activitati si interdependente, la nivelurile micro-, mezo-, si macroeconomic, coordonate printr-un mecanism propriu de functionare in vederea satisfacerii necesitatilor unui popor.
Mai pe scurt, economia nationala este o entitate rezultata din dezvoltarea schimbului reciproc de activitati intre membrii unei comunitati umane pe ansamblul teritoriului unui stat national.
De aceea, dintre toate formele de comunitate umana, numai natiunea a fost aceea care a putut contribui la aparitia acestor forme superioare de organizare - economiilor nationale. Determinata de cauze de ordin economic, natiunea constituie, prin caracteristicile sale intrinsece, un factor primordial de progres economic si social. Ea sporeste considerabil rolul populatiei ca factor de crestere economica. In orice moment, influenta populatiei asupra economiei nationale este dubla:
- pe de o parte, ea furnizeaza cel mai important factor de productie,
- pe de alta parte, in totalitatea ei, populatia contribuie, prin cererea sa de consum, la dezvoltarea pietei interne.
Rolul activ al populatiei este amplificat de masura in care este ocupata in ramurile economiei nationale legate de progresul tehnic, unde productivitatea muncii este cea mai ridicata.
Geneza si evolutia economiilor nationale sunt legate de manifestarea natiunii ca unitate structurata esentiala a existentei societatii si cadru de baza definitoriu pentru toate fenomenele vietii sociale. Principalele elemente ce compun economia nationala, structura si profilul ei sunt:
- resursele materiale naturale si acumulate, proprii si
atrase;
- resursele umane si cele stiintifice-tehnologice;
- sistemul relatiilor de productie, de repartitie a bunurilor si serviciilor;
- mecanismul economiei interne si al participarii la circuitul economic mondial;
- diviziunea sociala a muncii.
In genere, economiile nationale contemporane sunt rezultatul unui indelungat proces istoric, care la diverse popoare s-au format in epoci diferite.
in Europa secolelor XIV-XVIII, extinderea economiei de schimb a fost favorizata de constituirea dupa criterii de limba, cultura nationala si spirituala a statelor feudale centralizate, a statelor nationale. In limitele lor se dezvolta natiunile ca cele mai importante si dinamice forme de comunitati umane. De regula, legate intre ele prin diviziunea sociala a muncii, diferitele activitati economice se constituie treptat in economia nationala, a carei prima trasatura este piata nationala.In ceea ce priveste teritoriul national cu resursele sale naturale, impreuna cu forta de munca a locuitorilor, cu tehnicile de productie folosite si cu stocurile de informatie, devin factori de productie nationala si avutie nationala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Economiile Nationale - Celule de Baza ale Economiile Mondiale Contemporane.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!