Economie si Economie de Piata

Extras din referat Cum descarc?

Concepte, notiuni, definitii
Mediul natural in care are loc schimbul de marfuri pe baza cererii si ofertei, fara intreventii ale vreunui organism din afara.
- Economia - stiinta fundamentala, componenta teoretico-metodologica a sistemului stiintelor economice.
- Economia politica - stiinta care studiaza si expune stiintific prin concepte si instrumente adecvate, motivatia activitatii economice si obiectivele ei, si masoara rezultatele acestor activitati, sa le compare, sa le controleze in raport de motivatie si obiective.
- Management - a gestiona, a administra, a conduce.
,,Managementul explica prin instrumentele lui de ce o tara este bogata si alta nu "
- Financiar - componenta de baza a finantelor entitatilor patrimoniale, element al structurii functiilor firmei, prin care se efectueaza operatiile de incasari si plati prin virament si casierii, prin bancile comerciale in care unitatile isi au deschise conturile a caror destinatie sunt serviciile bancare de orice fel, inclusiv creditarea pe termen scurt, mediu si lung.
- Contabilitatea - stiinta care are ca obiect de studiu patrimoniul, capitalul si resursele economice in functie de conceptiile juridice, economice si financiare, dupa caz.
- Conceptia juridica: contabilitatea este stiinta care studiaza prin concepte procedee si instrumente specifice, evidenta, calculul, analiza si controlul in expresie valorica cu privire la existenta, starea, miscarea si transformarea patrimoniului.
Totalitatea drepturilor si obligatiile cu valoare economica apartinind unei persoane fizice sau juridice, precum si bunurile la care acestea se refera.
- Conceptia economica: contabilitatea este stiinta care studiaza prin concepte , procedee si instrumente specifice evidenta, calculul, analiza si controlul cu privire la existenta, starea, miscarea si transformarea capitalului.
Capitalul - ansamblu de bunuri ( bani, valori, cladiri, masini, etc.) ale unor persoane fizice sau juridice care constituie un patrimoniu ce poate aduce venituri.
Conceptia financiara - Contabilitatea este stiinta care studiaza prin concepte, procedee si instrumente specifice, evidente, calcul, analiza si controlul in expresie valorica a existentei, starii, miscarii si transformarii resurselor economice.
Resursa - rezerve sau surse de mijloace susceptibile de a fi valorificate candva.
1. Economia - stiinta fundamentala, componenta teoretico-metodologica a sistemului stiintelor economice;
1.1. Economica politica - stiinta care studiaza si exprima stiintific, prin concepte si instrumente adecvate, motivatia activitatii economice si obiectivele ei, sa masoare rezuiltatele acestor activitati, sa le compare si sa le controleze, in raport de motivatie si obiective.
2. Modul de productie - componenta esentiala a economiei care este format din
doua componente de baza:
2.1. Forte de productie
2.2. Relatii de productie
2.1. Fortele de productie:
a. forta de munca, oamenii capabili de munca si intr-o anumita structura de calificare;
b. mijloacele de productie care sunt alcatuite din: mijloacele de munca (masini unelte, instalatii de productie) si obiectul muncii (materii prime, materiale) asupra caruia oamenii actioneaza spre a-1 transforma si adopta trebuintelor existente;
2.2. Relatiile de productie: concept al teoriei marxiste, care desemneaza legaturile ce se stabilesc intre oameni in procesul de producere a bunurilor economice.
Relatiile de productie includ: ralatiile de prosperitate, relatiile dintre clase, categorii sociale, relatiile de repartitie a rezultatelor activitatii economice;
3. Factori de productie - elemente de intrare in procesul de productie, reprezentand
conditiile necesare si suficiente pentru desfasurarea acestui proces, din care rezulta
bunuri materiale;
Factorii de productie se concretizeaza in resurse si disponibilitati aduse in stare activa prin atragerea lor in circuitul economic, alocarea si consumarea lor, corespunzator unor destinatii dinainte prestabilite de catre agentii economici producatori;
4. Neofactorii de productie - abilitatea intreprinzatorului, tehnologia, informatia, managementul, factori traditionali, adica munca, materia si capitalul si neofactorii de productie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Economie si Economie de Piata.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!