Economie Internațională Spania

Extras din referat

Spaniei
Spania are un sistem de economie capitalist mixt si este a treisprezecea putere economica a lumii. Serviciile contribuie cu 71,7% la formarea PIB, industria cu 24%, iar agricultura cu 4,2%. Economia Spaniei este a cincea cea mai mare din Uniunea Europeana, si a patra cea mai mare din zona euro, pe baza statisticilor PIB-ul nominal.
In 2012, Spania a fost al optsprezecelea cel mai mare exportator din lume si al sase sprezecelea cel mai mare importator.
Intre 2008 si 2012, boom-ul economic al anilor 2000 a fost inversat, lasand peste un sfert din forta de munca a Spaniei somera pana in 2012. In 2012, economia Spaniei s-a contractat cu 1,4% si a fost in recesiune pana in T3 din 2013. In timpul recesiunii economice Spania a redus importurile, a crescut exporturile si a reusit sa atraga un numar cat mai mare de turisti. 
Ca urmare, in 2013 Spania a realizat un excedent comercial pentru prima data in trei decenii.
Investitii straine directe
Conform Registrului Ministerului de Investitii a Comertului, investitiile straine brute totale in Spania au crescut cu 11,3% in prima jumatate a anului 2013, ajungand la 8.629 milioane euro (7.753 milioane euro in aceeasi perioada din 2012 ). Investitiile totale nete ale Spaniei au avut un excedent de 6.629 milioane de euro in primele sase luni ale anului 2013 la un deficit de 11,350 de milioane de euro in prima jumatate a anului 2012, intr-un context de recuperare semnificativa a investitiilor in exterior, reflectand schimbarea perceptiei economiei spaniole catre investitorii straini.
Intre timp, investitiile directe nete in strainatate au ajuns la 6.339 milioane de euro in prima jumatate a anului 2013, comparativ cu un sold negativ de 15.451 milioane de euro in prima jumatate a anului 2012, reprezentand o crestere in investitiile nete de 141 %, ceea ce arata o revenire puternica.
In ceea ce priveste investitiile straine directe (ISD) in stoc pentru 2011, in acord cu UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development), Spania este a noua tara din lume in ceea ce priveste intrarile de ISD (634.532 milioane dolari) reprezentand 3.02% din investitiile globale si 42,5% din PIB si al doilea cel mai mare investitor in America Latina, in urma SUA. Conform acestor date economia spaniola devine una dintre cele mai internationalizate din lume.
Intrarea in Uniunea Europeana a Spaniei, in primul rand ca urmare a adoptarii monedei euro ca moneda comuna impreuna cu o mai mare libertate de circulatie a capitalurilor au determinat aceasta extindere internationala ca un mecanism de aparare impotriva multinationalelor straine de a investi in Spania.
Acest lucru a condus la faptul ca, in prezent, companiile multinationale spaniole sunt prezente in intreaga lume, cu pozitii foarte puternice in multe dintre sectoarele in care isi desfasoara activitatea . Initial, cele mai multe companii spaniole au inceput expansiunea in America Latina, din motive naturale, culturale apoi au cucerit alte piete si au in momentul de fata o prezenta puternica in aproape toata lumea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Economie Internationala Spania.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!