Economie Europeana - Franta

Extras din referat Cum descarc?

1. Notiuni generale 
Populatia: 60.4 mil de locuitori 
Capitala: Paris 
Suprafata: 543,965 km2 
Limba: Franceza 
Religia: Crestini 
Media de viata: 75 ani (barbati), 83 ani (femei) 
Moneda: 1 EURO= 100 cents 
Principalele exporturi: Masini si echipament de transport, produse agricole, vin. 
Internet: .fr 
Cod telefon: +33
Franta, numita oficial Republica Franceza este o tara situata in Europa de Vest (Franta metropolitana), care cuprinde si diverse insule si teritorii situate in alte parti ale planetei (Franta de peste mari).
Numele de Franta provine de la denumirea latina Francia care inseamna taramul Francilor. Francia desemna la origine o regiune din nordul Europei, populata, sau mai degraba dominata de catre poporul razboinic germanic ce se numeau ei insisi Franci. Astfel, Francia la origine nu avea o conotatie geo-politica, ci mai mult geografica sau sociologica, similara cu termenele actuale Maghreb sau Balcani.
Moneda
Fosta moneda nationala a Frantei a fost francul francez (1 franc = 100 centime) . 
Actuala moneda europeana pe care si Franta o are se numeste Euro . 
Dintre marile state europene, Franta este cel mai vechi stat constituit in jurul unui domeniu regal, initial organizat in jurul regiunii Ile-de-France a carei capitala este Parisul. Franta este membra a Consiliului Europei, membra fondatoare a Uniunii Europene, a zonei Euro si a Spatiului Schengen. Este de asemenea unul din membrii fondatori ai Organizatiei Natiunilor Unite si unul din cei cinci membri permanenti ai Consiliului de securitate ONU. Face parte si din Uniunea Latina, Organizatia Internationala a Francofoniei si din G8 (Grupul celor Opt reprezinta un forum international al guvernelor unor state dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic si militar:Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Rusia, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord si Statele Unite ale Americii ).
Republica Franceza este un stat unitar fiind o democratie organizata ca o republica semi-prezidentiala. Este o natiune dezvoltata avand cea de-a cincea economie mondiala in 2008. Valorile pe care aceasta le apara si de care se simte foarte atasata sunt exprimate in Declaratia Drepturilor Omului si ale Cetateanului.
Din punct de vedere militar Franta este membra a OTAN (din ale carui structuri militare s-a retras in 1968 pentru a reveni partial in 2002) si este una din cele sapte tari detinatoare in mod oficial ale bombei atomice. Este considerata una dintre marile puteri de dupa cel de al Doilea Razboi Mondial.
Republica prezidentiala, conform Constitutiei. Adoptata prin referendum la 28.09.1958 si promulgata la 06.10.1958, Constitutia celei de-a V-a Republici a fost modificata in 1960, 1962, 1969, 1974, 1999. Puterea legislativa este exercitata de un Parlament bicameral format din Senat (321 membri dintre care 296 reprezinta Franta metropolitana si Adunarea Nationala. Puterea executiva este exercitata de presedinte, care numeste Consiliul de Ministri, condus de un prim-min. Consiliul de ministri este raspunzator fata de Parlament. Seful statului:presedintele - ales prin vot direct pentru cel mult 2 mandate a cate 5 ani fiecare.
2. Asezare geografica
Franta metropolitana se intinde de la Marea Mediterana la Canalul Manecii si Marea Nordului si de la Muntii Alpi si Raul Rin pana la Oceanul Atlantic. Tarmurile sale sunt putin crestate si, in unele locuri , joase si nisipoase. Datorita formei geometrice a teritoriului Frantei continentale, tara este denumita colocvial ca Hexagonul (franceza: L'Hexagone). Se invecineaza cu: Belgia (620 de km), Luxemburg (73 de km), Germania (450 de km), Elvetia (572 de km), Italia (515 km), Monaco (4,5 km), Andora (57 de km) si Spania (650 de km).
Franta este situata in emisfera nordica, aproximativ la jumatatea distantei dintre Ecuator si Polul Nord intre 41o20' si 51o5' latitudine. Acest fapt ne arata ca Franta este asezata in zona temperata, zona ce nu cunoaste caldurile coplesitoare din tinuturile tropicale si nici gerurile aspre ale regiunilor polare. Franta se situeaza in extremitatea vestica a continentului european, ca o punte intre Oceanul Atlantic si Marea Mediterana, deafasurandu-se pe aproape 13o longitudine.
Dintre tarile din vestul continentului, este tara care are cea mai mare suprafata: 551500 km 2, este de 18 ori mai mare decat Belgia si Olanda si de doua ori si ceva mai intinsa decat Romania. Este o tara mica daca o comparam cu Rusia, China, Statele Unite fiind, spre exemplu, de 14 ori mai mica decat SUA, dar raportata la suprafata Europei, este statul situat imediat dupa Germania si Anglia, reprezentand circa 11% din Europa (fara Rusia).
Harta Frantei poate fi asemanata cu un hexagon, cu trei laturi formate de tarmuri maritime si trei laturi de granite continentale. "Hexagonul" are un tarm maritim la Oceanul Atlantic, Marea Manecii, Marea Nordului, Marea Mediterana, tarm cu puternice maree la primele doua si aproape lipsit de maree la Mediterana, unde a putut sa formeze Delta Rhonului. Tarmul vestic, nord-vestic se remarca fie prin existenta plajelor acoperite cu dune fixate (Regiunea Landelor), fie prin fabere: Capul La Heve domina Pas de Calais, sau estuare (Saone, Seine) si peninsule (peninsula granitica Cotentin). Un tarm foarte complex in largul caruia se disting: capuri (Raz), golfuri (Morbihan), estuare sau riass (Rance), numeroase insule si peninsule il reprezinta Peninsula Bretagne. In sud, tarmul mediteranean este dominat fie de faleze, ca la marginea Pirineilor si Alpilor, fie de nisipuri, cordoane, lagune si delte precum regiunea Languedoc-Rhone.
Insa Franta nu are numai teritoriul din interiorul Europei, ci si diverse departamente si teritorii peste ocean, asa numitele DOM-TOM. Republica numara 4 departamente peste mare (D.O.M): Guadalupe ( cea mai mare insula a Antilelor Franceze) , Martinica (insula a Antilelor Mici), Reunion ( veche insula la est de Madagascar) si Guyana (pe coasta de N-E a Americii de Sud). Franta detine 2 colectivitati teritoriale (Mayotte si Saint-Pierreet, Miquelon - arhipelag francez pe coasta sudica a Lumii Noi, in Oceanul Atlantic) si teritorii peste mare (T.O.M): Polinezia Franceza (5 arhipelaguri regrupand 130 insule, insulite si atoluri in estul Australiei), Noua Caledonie (insula a Melaneziei in Oceanul Pacific), Insulele Wallis si Futuna (arhipelag al Polineziei, Oceania, teritoriile din Australia si Antarctica (Adelia, Insulele Kerguelen, Crozet, Saint-Paul).


Fisiere in arhiva (2):

  • Economie Europeana - Franta.doc
  • Economie Europeana - Franta.ppt

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!