Economie Europeana

Extras din referat Cum descarc?

Uniunea Europeana este rezultatul unui proces de cooperare si integrare care a inceput in anul 1951 intre sase tari europene {Belgia,Germania,Franta,Italia,Luxemburfg si Olanda}.Dupa cincizeci de ani Uniunea Europeana are astazi 25 de state membre 460 de milioane si se pregateste pentru a sasea extindere.
Misiunea Uniunii Europene este de a organiza relatiile dintre statele membre si intre popoarele acestora,intr-o maniera coerenta,avand drept suport principiul solidaritatii.
OBIECTIVELE UNIUNII EUROPENE
-promovarea progresului economic si social
-afirmarea identitatii Uniunii Europene pe scena internationala
-instruirea cetateniei europene
-dezvoltarea unei zone de libertate,securitate si justitie
-existenta si consolidarea relatiilor in baza dreptului comunitar
PRINCIPALELE INSTITUTII EUROPENE
Institutiile Uniunii Europene au fost creata pentru a realiza ,,o uniune cat mai stransa intre popoarele europene''.Pe masura ce competentele Uniunii s-au extins,institutiile s-au dezvoltat si au devenit mai numeroase.Agentiile,Fundatiile si Centrele au fost infiintate pe baza deciziilor adoptate de Comisia Europeana sau de Consiliul Uniunii Europene,dar functioneaza ca organisme cu autonomie deplina.
Principalele institutii europene sunt:
-PARLAMENTUL EUROPEAN
-CONSILIUL EUROPEAN
-CONSILIUL UNIUNII EUROPENE
-COMISIA EUROPEANA
-CURTEA DE JUSTITIE A COMUNITATILOR EUROPENE
-TRIBUNALUL DE PRIMA INSTANTA
-COMITETUL ECONOMIC SI SOCIAL
-CURTEA EUROPEANA DE CONTURI
-COMITETUL REGIUNILOR
-MEDIATORUL EUROPEAN
-BANCA CENTRALA EUROPEANA
-BANCA EUROPEANA DE INVESTITII
-FONDUL EUROPEAN DE INVESTITII
Cinci institutii sunt implicate in conducerea U.E:
-Parlamentul European
-Comisia
-Curtea de justitie
-Curtea de conturi
Aceste institutii sunt sprijinite de alte organisme: Comitetul Economic si Social si Comitetul Regiunilor{organisme consultative care acorda sprijin ca pozitiile diferitelor categorii sociale si regiuni ale Uniunii Europene sa fie luate in considerare}.
Avocatul Poporului in Uniunea Europeana {care se ocupa de plangerile cetatenilor cu privire la administratia la nivel european}
Banca Europeana de Investitii {institutia financiara a U.E}
Banca Centrala Europeana {raspunzatoare de politica monetara in zona euro}
CONSTITUTIA EUROPEANA
Constitutia este un punct de cotitura in constructia Europei. Ea are rolul de a raspunde provocarilor unei lumi in continua schimbare, a unei Uniuni care traverseaza cea mai mare extindere din istoria ei si ,nu in ultimul rand , unei Europe unite in care locuiesc peste 450 milioane de locuitori.Acestora trebuie sa le asigure un mediu de viata aflat sub semnul democratiei,libertatii si transparentei ,aproape de fiecare dintre ei.
Constitutia Europeana va inlocui Tratate ale Uniunii Europene cu un singur text,unitar. Constitutia Europeana defineste competentele si rolul Uniunii, atat in interior cat si in exterior.
Constitutia este impartita in patru sectiuni
Prima sectiune defineste Uniunea Europeana,valorile,obiectivele, prerogativele,procedurile si institutiile sale. A doua parte cuprinde Cartea Drepturilor Fundamentale, a treia descrie politicile si modul de functionare al Uniunii Europene,iar a patra sectiune cuprinde prevederile finale,inclusiv procedurile de adoptare si revizuire a Constitutiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Economie Europeana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!