Economia turismului internațional - Africa de Sud

Cuprins referat

1. Descrierea generala a tarii 3
1.1. Date generale 3
1.2. Pozitia geografica a tarii 3
2. Potentialul natural 4
2.1. Relieful 4
2.2. Clima 5
2.3. Hidrografia 5
2.4. Vegetatia si fauna 6
3. Potentialul antropic 6
3.1. Istoria 6
3.2. Populatia si demografia 9
3.3. Politica generala a tarii 10
3.4. Infrastructura 11
3.4.1. Infrastructura generala 11
3.4.2. Infrastructura specifica turismului 12
3.4.3. Comunicatiile 13
3.5. Economia 15
3.5.1.Structura economica pe ramuri si sectoare economice. Previziuni. 16
3.5.2. Indicatori ai nivelului de dezvoltare a economiei 17
Bibliografie 18


Extras din referat

Africa de Sud
1. Descrierea generala a tarii
1.1. Date generale
- Numele tarii: Republica Africa de Sud
- Capitala: Cape Town (legislativa), Pretoria (administrativa) si Bloemfontain (judiciara)
- Coordinate geografice: 29?00? lat. S, 24?00? long. E
- Suprafata: 1.221.037 km2
- Populatia: 48,8 milioane locuitori (estimata in 2012)
- Densitatea populatiei: 41,4 loc/km2
- Natalitatea: 19,93 ? (estimata in 2009)
- Mortalitatea: 22 ?
- Fertilitatea: 2,2 copii nascuti/femeie
- Ziua nationala: 27 aprilie - aniversarea libertatii ( 1994)
- Presedinte: Jacob Zuma 
- Limba oficiala: Zulu - 23.82%, Xhosa - 17.64%, Afrikaans - 13.35%, Sepedi - 9.39%, English - 8.2%, Setswana - 8.2%, Sesotho - 7.93%, Xitsonga - 4.44%,Swati - 2.66%, Tshivenda -2.28%, Ndebele -1.59%
- Moneda: Rand
- Prefix telefonic: +27
- Domeniu internet: .za
- Fus orar: UTC +2
1.2. Pozitia geografica a tarii
Africa de Sud este pozitionata in extremitatea sudica a continentului Africa, la aproape 2800 de kilometri de coasta maritima cu iesire la Oceanul Atlantic in partea de vest si Oceanul Indian in est. Vecinii de nord ale acestei tari sunt Namibia, Botswana si Zimbabwe, la nord est este Mozambic-ul si Swaziland, iar in interiorul tarii,in partea estica, se afla o enclava numita Lesotho, care este independenta.
2. Potentialul natural
2.1. Relieful
Relieful Africii De Sud se imparte in doua zone. Prima este formata din podisuri predominante in roci bazaltice, cu altitudini medii de 550-1000 m.Cea mai mare parte a Africii de Sud este ocupata de un sistem de platouri. Cel mai extins dintre acestea este Podisul Veld (alcatuit din High Veld in est, cu altitudini medii de 1500-2000 m si Middle Veld in vest, cu altitudini medii de 500-700).A doua regiune a reliefului este formata dintr-o unitate montana alcatuita din sistemul muntos Great Escarpment, care margineste podisurile spre litoral.Acest lant muntos mai este cunoscut si sub denumirea de uKhalamba si ofera peisaje de o mare frumusete. El se termina cu Muntii Scorpiei (Drakensberg) in est; cele mai insemnate sunt vf. Njesuthi cu 3408 m, si vf. Cathin Peak - cel mai inalt varf montan - cu 3657 m. In partea de nord a Muntilor Scorpiei se afla canionul raului Blyde, extrem de spectaculos, al treilea ca marime pe glob.O zona montana antica, cu altitudini cuprinse intre 3000 si 7600 metri, se afla in sud-vestul tarii si cuprinde Tsitsikama, Outeniqua, Groot-Swart, Lange, Ceder si Drakenstein. La nord de fluviul Orange este un sector al desertului Kalahari - cu campiile lui de dune si cu vegetatia saraca - cu altitudini medii de 900-1100 m, prezentand un peisaj de stepa tropicala. In vestul tarii se afla o parte din sudul desertului Namib. Dupa el se intinde de-a lungul coastei (60 km) o campie litorala. In cea mai mare parte, coasta a fost creata de scaderea nivelului marii in trecutul geologic recent,cu rezultatul ca exista cateva vai inundate sau porturi naturale; exceptie facand laguna Knysna si raul Buffalo. Malurile - de la granita cu Mozambic din est, pana la fluviul Orange din vest - sunt in majoritate inalte, stancoase si abrupte, presarate din cand in cand cu golfuri (Sf. Elena) si cu peninsule (Capul Bunei Sperante, Capul Acelor).Platoul Africii de Sud este format aproape in intregime din piatra foarte veche, din Sistemul Karoo, care s-a format din Epoca Carboniferului (aproximativ 320-300 milioane de ani in urma) pana in Epoca Triasica (aproximativ 230-200 milioane de ani in urma). 
2.2. Clima
Fiind situata aproape in intregime in zona temperat sudica,unde extremele de cald si rece sunt foarte rare si din cauza influentei apelor inconjuratoare, clima Africii de Sud devine mai uniforma decat in partile nordice.Locatia apropiata de tensiunea subtropicala mare a aerului ce coboara,produce stabilitate atmosferica si un climat uscat in general.Deoarece o mare parte a tarii se gaseste la altitudini mai mari,chiar si zonele tropicale/subtropicale din nord,sunt mai reci decat ar trebui sa fie in mod normal.Inaltimile mari si lipsa influentei climei moderate,produce variatii diurne mari. Curentul cald al Mozambicului si curentul rece Benguela influenteaza clima producand diferente de temperatura intre coastele de est si cele de vest. Curentul Benguela nu numai ca raceste coasta de vest considerabil, in circulatia spre nord, dar contribuie si la stabilitatea atmosferei in aceasta zona, in timp ce curentii calzi, Mozambic si Agulhas, tin temperatura, din est si sud, mai ridicata.Pe coasta de est temperatura medie zilnica atinge 11 grade celsius in iulie si 21 in februarie in timp ce in partea de vest temperaturile variaza de la 7 grade celsius la 12 grade celsius in aceleasi luni ale anului. Africa de Sud si zonele oceanice din jur, sunt anual influentate de masele de aer care coboara si circula initial spre est.Acest fenomen provoaca aparitia unei clime normale si o acuitate mica de precipitatii anual.Precipitatiile medii anuale sunt de 460mm ajungand pana la 600mm in unele zone, intr-o mare parte din Africa de Sud precipitatiile apar doar in lunile calde insa in zona tarmului vestic apar si in perioada de iarna.Africa de sud este in general o tara arida, cantitatea de precipitatii variaza mult, cauzand ocazional lipsa apei in randul fermierilor, pentru irigatii.Aceasta cantitate scade treptat de la est spre vest.


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia Turismului International - Africa de Sud.docx

Imagini din acest referat

Bibliografie

Cosi, Roberta; traducere Baciu, Alexandra : ,,Africa de Sud", Bucuresti, 2010
Luca, Gabriela : ,,Statele lumii-antologie", Steaua Nordului, Constanta, 2009
Developing Planning Division : "The State of South Africa's Economic Infrastructure", 2012
FNEGE, "Le Marche du Tourisme en Afrique du Sud"
Shackley, M. "Atlas of Travel and Tourism Development"
Boniface, B. G., Cooper, C. : "Worldwide Destinations. The geography of travel and tourism"
https://www.cia.gov/index.html
http://www.southafrica.info/


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!