Economia Turismului

Extras din referat Cum descarc?

Turismul, in esenta sa, inseamna calatorie, adica actiunea de deplasare spre un loc mai indepartat folosind cel putin un mijloc de transport. Transportul reprezinta prima manifestare a consumului turistic, de care turistul nu se poate desparti in deplasarea sa spre destinatia turistica. 
De-a lungul timpului, mijloacele de transport au evoluat foarte mult, fapt ce a determinat stimularea si extinderea turismului in spatiu si aparitia unor noi forme de turism.
Primele vehicule rutiere folosite au fost saretele - trasuri mici cu doua roti reprezentate de discuri din roca dura. Ca mijloc de tractiune se foloseau magarusii si boii sau camilele si caii. Mai tarziu, in secolul XV, a fost inventata trasura, urmand caruta cu coviltir, diligentele (omnibuze urbane, voluminoase, trase de cai, in care incapeau 8-14 persoane). 
Saltul calitativ in evidentierea rolului transporturilor si impulsionarea activitatii turistice l-a reprezentat inventia motorului cu aburi. Incredibilele imbunatatiri aduse la masina cu aburi in transportul feroviar si naval au pus bazele organizarii transportului in comun, marind dorinta omului de a calatorii. Caile ferate ofereau servicii de transport rapid, convenabil, sigur si mult mai confortabil, totul la preturi foarte reduse. 
Cu toate acestea, aparitia automobilului a oferit mult mai multa flexibilitate iar avionul a oferit cea mai rapida viteza, de aceea caile ferate au suferit cel mai mult dintre formele populare de transport. De exemplu intre 1940 - 1990, rata anuala a transportului in SUA a fost de 4 % pentru automobile, 13,5 % pentru aeronave si 2,5% pentru autobuze. 
Inbunatatirea transportului a determinat imbunatatirea educatiei, reducerea timpului de lucru, cresterea salariilor, securitatea transporturilor si dezvoltarea comunicatiilor. 
Alegerea serviciului de transport pentru a ajunge la o destinatie preferata depinde de mai multi factori: distanta calatoriei, numarul de persoane din grup si disponibilitatile banesti. 
In influentarea deciziei de alegere a modului de transport tinem cont de urmatoarele: disponibilitatea, frecventa si flexibilitatea fiecarui tip de transport; timpul necesar calatoriei spre o destinatie, folosind tipuri diverse de transport; confortul sau luxul unui tip fata de altul; serviciile terestre sau facilitatile terminale si statutul sau prestigiul cerut. 
Turismul se imparte in doua categorii: turismul destinatiilor si turismul de transit. Turismul destinatiilor (de sejur) se refera la calatorii care isi planifica sa ajunga la o destinatie direct de acasa, sa ramana cateva zile sau saptamani si apoi sa se intoarca direct acasa. 
Turismul de tranzit (itinerant), este principalul tip de turism practicat de calatorii cu autoturisme, autobuze sau trenuri. Dea lungul traseului cerinta cea mai mare a acestora este orientata spre serviciile hotelurilor, restaurantelor, camping-urilor si locurilor de agrement. 
Dupa natura mijlocului folosit, transportul se imparte in mai multe categorii: transport rutier, feroviar, aerian si maritim. 
1. Transportul rutier.
Serviciile rutiere de transport se realizeaza cu ajutorul autocarelor, microbuzelor si autoturismelor, revenindu-le primul loc in derularea traficului turistic. Autocarele si microbuzele sunt folosite in cadrul formelor organizate de turism pentru servicii de transport colectiv. Autoturismele intrebuintate in deplasarile turistice sunt de regula proprietatea turistilor; ele pot apartine si unor intreprinderi specializate sau agentii de turism, utilizarea lor realizandu-se prin sistemul inchirierilor. 
Progresul tehnic in evolutia mijlocului auto a fost remarcabil. Masina cu abur, initial destul de populara dar a carei conducere necesita o considerabila pricepere, a cedat locul motorului cu combustie interna si principiul racirii cu apa. Trecerea la productia de serie pe linii de asamblare a redus foarte mult si costul de productie a unui automobil. Din totalul excursiilor facute pe continental American, 80 - 80 % sunt mijlocite de automobile, iar 75 % din totalul transporturilor turistice revin tot acestora. 
De remarcat este si faptul ca expansiunea transportului rutier s-a datorat si dezvoltarii unei infrastructuri complementare reprezentate de autostrazi si drumuri modernizate, statii de alimentare cu combustibil si de reparatii in caz de urgenta. Daca o retea a intrastructurii rutiere este de slaba calitate, descurajeaza potentialii turisti si ii preocupa in cautarea unor alternative de calatorie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia Turismului.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!