Economia Tarii din Arabia Saudita

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Regatul Arabiei Saudite este cea mai mare tara din Peninsula Araba. Se invecineaza cu Iordania la nord, cu Irak la nord si nord-est, cu Kuweit, Qatar, Bahrain si Emiratele Arabe Unite la est, Oman la sud si sud-est si Yemen la sud. De asemenea, are o coasta maritima de mari dimensiuni, in partea estica aflandu-se Golful Persic iar in partea vestica aflandu-seMarea Rosie. Este numita "Tara celor doua moschei sfinte", adica se face o referinta la Mecca si Medina care sunt cele mai sfinte locuri ale Islamului. Arabia Saudita este o monarhie absolutista. Succesiunea la tron este ereditara, regele trebuind sa fie urmasul lui Ibn Saud, dar si electiva, el fiind ales de catre un consiliu al familiei regale. De obicei, este ales rege cel mai varstnic dintre fiii lui Ibn Saudita.
Primul Stat Saudit a fost fondat in 1744, al doilea Stat Saudit a fost fondat in 1824 si al treilea Stat Saudit-8 ianuarie 1926, care a fost recunoscut abia pe 20 mai 1927. Unificarea regatului a avut loc pe data de 23 septembrie 1932.
*Capitala Arabiei Saudite este Riyadh, care este si cel mai mare oras din tara. 
*Limba oficiala vorbita in Arabia Saudita este araba;
*Suprafata totala- 2.149.690 km2 -locul 14 in lume;
*Populatia Arabiei Saudite este in jur de 25.731.776 inclusiv 5.576.076 non-nationali;
*Aderari importante: O.N.U. (1945), Liga Araba, OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol).
I.Analiza generala a economiei
Arabia Saudita are o economie bazata pe petrol si Guvernul mentine puternic controlul asupra principalelor activitati economice. Baza economiei este reprezentata de cele mai bogate zacaminte de titei din lume. Arabia Saudita este principala tara a lumii in productia si exportul " aurului negru ", cea mai cautata materie prima energetica. Veniturile provenite din exportul de titei si derivati ai petrolului (90% din export) sunt completate de veniturile din exportul bogatelor surse de gaze naturale.
Tara are o economie bazata pe petrol, care genereaza 45 % din Produsul Intern Brut. Economia se bazeaza pe exploatarea si, mai recent, prelucrarea petrolului. Arabia Saudita are oficial aproximativ 260 de miliarde de barili ( 4,1 x 1010 m3) a rezervelor de petrol , care cuprinde aproximativ o cincime din totalul rezervelor de petrol dovedite ale lumii . Este un exemplu tipic de tara care a cunoscut o dezvoltare economica substantiala ca urmare a valorificarii acestui combustibil, solicitat intens pe plan mondial. In ultimii ani ai secolului al XX-lea Arabia Saudita a devenit cel mai mare producator si exportator de petrol din lume. Mai mult de o treime din productia sa de petrol provine din exploatari submarine. Paralel si-a dezvoltat o industrie petrochimica proprie, in prezent platforma de la Dhahran fiind cea mai mare din lume. 
Arabia Saudita are si o productie industriala diversificata: metalurgie feroasa si neferoasa (aluminiu), constructii de masini (inclusiv electronica si electrotehnica), ciment, textile s.a. Fiind deficitara in resurse de apa, Arabia Saudita si-a dezvoltat cea mai puternica industrie de desalinizare a apei de mare din lume. Apa astfel obtinuta asigura peste doua treimi din necesarul tarii, iar sarea rezultata este folosita ca materie prima in industria chimica. Agricultura, traditional axata pe cresterea nomada a animalelor, s-a diversificat datorita irigatiilor, cultura plantelor capatand o pondere mai mare. Un exemplu ar fi faptul ca din importator Arabia Saudita a ajuns exportator de cereale. Un loc important il ocupa plantatiile de curmali. In zootehnie predomina cresterea cornutelor (ovine si caprine) si a camilelor. 
Arabia Saudita este una dintre cele mai moderne retele de transport din regiune si totodata de pe continent. Se reamarca reteaua de autostrazi si aeroporturi moderne (din Riyadh, Jiddah si Mecca), precum si porturile petroliere Ras Tannurah, la Golful Persic, cel mai mare din lume, si Yanbu, la Marea Rosie. De asemenea, dispune de mari conducte care transporta petrolul spre Marea Mediterana si Marea Rosie, de unde, imbarcat in petroliere, acesta este exportat in Europa si America.
Cu doua cele mai mari rezerve de petrol din lume si a sasea cea mai mare rezerva de gaze naturale din lume, Regatul este clasificat ca o economie cu venituri ridicate , cu cel mai mare PIB, al 19-lea din lume. Fiind cel mai mare exportator de petrol din lume, acesta fiind baza pentru pozitia sa ca una dintre cele 20 de tari cele mai puternice in functie de Indicele Energetic National , de asemenea, clasat ca o putere regionala si mentine hegemonia regionala in Peninsula Arabica . Economia sa este in mare parte sustinuta de industria de petrol , care reprezinta mai mult de 95% din exporturi si 70% din veniturile guvernamentale , desi ponderea economiei non- petrol a crescut recent . Aceste venituri au facilitat transformarea regatului desert subdezvoltat intr-una dintre cele mai bogate natiuni din lume , asa cum se reflecta in evolutia statului.
Figura 1.
Sursa: www.worldbank.org 
Produsul Intern Brut (PIB), in Arabia Saudita crescut 4,70 la suta in al patrulea trimestru al anului 2013 fata de trimestrul precedent. Rata de crestere a PIB in Arabia Saudita in medie de 5,27 la suta fata de 1969 pana in 2013, ajungand la un mare tot timpul de 27.49 la suta in al patrulea trimestru din 1974 si un nivel record de -11.10 suta in al patrulea trimestru al anului 1982.


Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!