Economia subterană și spălarea banilor

Extras din referat Cum descarc?

Economia subterana si splarea banilor. Forme de manifestare si Abordari conceptuale.
Abstract
Underground Economy and wash money. Conceptual Approaches and Ways of Appearance
Underground economy is a companion of the real economy in the growth process. Its definition involves a detailed analysis that takes into account various aspects. To assess many concurrent uses her direct and indirect methods, applicable to the microeconomic or macroeconomic levels. Matrix economy includes the principal tax evasion and undeclared work (moonlighting)
Keywords: valuation methods, illegal employment, money laudering, underground economy, tax evasion.
Introducere
Economia subterana este adesea privita, si se manifesta, ca un insotitor permanent al economiei oficiale, pe care o substituie sau ii este complementara si ii influenteaza evolutia.
Studiile elaborate, confirma existenta unei expansiuni a economiei subterane in Romania, intre anii 2001 si 2004, dupa care urmeaza o perioada de restrangere, iar apoi o noua crestere in perioada de declin a economiei incepand cu anul 2008, urmare a crizei financiare si economice actuale. 
In conditiile in care economia oficiala functioneaza in apropierea potentialului sau productiv iar reglementarile economice, fiscale, monetare si juridice sunt conturate si stabile, economia subterana se restrange, agentii economici procedeaza la modificarea comportamentului de tip ,,pasager clandestin". 
Perioadele de declin in activitatea economica oficiala au determinat intensificarea activitatilor de fraudare a institutiilor statului, de criminalitate economico-financiara si au obligat largi categorii sociale sa recurga, in calitate de ultim refugiu, la a desfasura activitati in economia subterana. Cateodata, chiar cei care desfasurau legal o activitate sau alta au trecut in partea ,,ascunsa".
Probleme conceptuale
Activitatile economice sunt activitati legale si activitati ilegale, activitati fiscalizate si activitati nefiscalizate, activitati contabilizate si activitati necontabilizate (neanregistrate statistic). Activitatile ilegale, evazioniste si necontabilizate sunt producatoare de valoare adaugata cuprind: productia si bunurile vandute si neanregistrate, productia si comertul cu droguri, prostitutia, pornografia, jocurile de noroc fara licenta, contrabanda, furturile, productia si comertul de produse culturale (filme pe orice suport, carti, programe si jocuri pe calculator) fara a fi inregistrate, etc.
Aceste activitati nu sunt incluse in conturile nationale dintr-o imposibilitate a colectarii si/sau verificarii datelor. ,,Ascunderea" activitatilor din aceasta zona, datorita unor motive economice (sustragerea de la plata unor impozite si taxe) sau statistice (necuprinderea in sistemul conturilor nationale datorita unor deficiente la nivelul sistemului statistic oficial) reprezinta o trasatura a unui sistem economic ce contine o puternica parte subterana. 
Ponderea acestor activitati este insemnata, INS estimand-o la 18-25% din PIB, alte studii aproape dubland estimarile INS (40%), ceea ce scoate in evidenta necesitatea studierii economiei subterane, a evolutiei acesteia, precum si a multiplelor sale implicatii. Existenta economiei subterane implica o distorsionare a indicatorilor macroeconomici, ceea ce face ca deciziile de politica economica sa nu fie fundamentate pe o cunoastere cat mai exacta a realitatii. Astfel, indicatori ca produsul intern brut, numarul somerilor, nivelul de trai, productivitatea muncii, apar in statisticile oficiale la niveluri nereale. 
Ignorarea existentei economiei subterane are drept consecinta o falsa perceptie a realitatii la nivelul decidentilor, ale caror decizii de politica economica sunt fundamentate pe o serie de indicatori macroeconomici ce nu corespund realitatii si, ca urmare, sunt condamnate la ineficienta si la crearea unor nedorite efecte perverse.
Modalitati de evaluare a economiei subterane
Evaluarea economiei subterane este o operatiune complexa si dificila. De regula, metodele de evaluare au in vedere calcularea ponderii pe care economia subterana o are in PIB prin exploatarea unor functii in care variabilele exprima componente ale economiei subterane, dar si ale economiei oficiale. Metodele de evaluare sunt diferite la nivel microeconomic si macroeconomic si se bazeaza pe inregistrari contabile, fiscale, statistice sau sunt abordari econometrice. 
Abordarile distincte se bazeaza pe comportamentul agentilor economici care lasa indicii: indicii ce apar pe piata muncii, indicii ce rezulta din dinamica si structura agregatelor monetare, indicii ce apar din evolutia unor consumuri, indicii ce se desprind in urma unor controale fiscale, a evidentierii diferentelor dintre venituri si cheltuieli etc. 
Aceste indicii nu se refera neaparat la toata sfera economiei subterane sau la acelasi aspect al economiei subterane, ceea ce inseamna ca metodele folosite nu sunt numai alternative posibile, dar se cer folosite si simultan. Prin folosirea unor modalitati diferite de cuantificare exista posibilitatea obtinerii unei varietati de rezultate, uneori cu o marja substantiala de la o estimare la alta, chiar cand este vorba de aceeasi perioada de referinat.
Alegerea metodologiei de cercetare a unui fenomen economic complex, cum este economia subterana, trebuie sa indeplineasca mai multe exigente metodologice:
- metoda de cercetare sa acopere integral realitatea, fenomenul economic, in cazul
nostru economia subterana, sa evite unilateralitatea;
- masurarea economiei subterane - explicarea nu se poate face fara utilizarea metodelor statistico - matematice de modelare a fenomenului ceea ce este utila pentru formularea ipotezelor si pentru verificarea ipotezelor;
- sa promoveze analiza (descompunerea) corecta a fenomenului pentru a cunoaste cauzele si factorii care-l determina;
- in vederea identificarii factorilor care determina economia subterana se cer promovate studii de caz, studii inter si multidisciplinare si sa fie organizata procurarea datelor necesare;
- sa se apeleze la forta abstractiilor (indispensabile), dar sa nu se indeparteze de realitate, pentru ca, in caz contrar, teoria nu o mai poate nici explica, si nici previziona;
- sa se explice in profunzime (sa se observe si sa se calculeze) mecanismul de organizare si de functionare a economiei subterane.


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia Subterana si Spalarea Banilor.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!