Economia Subterana si Comertul Ilegal

Extras din referat Cum descarc?

Economia subterana a fost inteleasa de catre toti autorii ca fiind acea activitate economica ce se desfasoara la limita sau in afara obligatiilor fiscale si sociale(ex:munca la negru sau evaziunea sau frauda fiscala) sau activitatea economica ilegala si coruptionala(traficul de droguri si prostitutia). Tot in sfera economie subterane intra si activitatilecare se desfasoara la nivelul familiilor, sau cele ce constau in schimburi de bunuri si servicii benevole in afara pietei si neevidentiate in statistica.
O activitate economica este subterana atunci cand autorul ei doreste in mod deliberat sa obtina avantaje sau profitul material prin practici de evitare a obligatiilor sociale sau de incalcare a legii.
In ceea ce priveste participantii la activitatile subterane, pot fi identificate doua categorii de persoane; cele care lucreaza si obtin venituri exclusiv in economia subterana iar cea de-a doua categorie o reprezinta persoanele ce obtin venituri atat din surse legale, cat si din economia subterana.
Economia subterana poate inbraca diferite forme:economia intreprinderii subterane si economia muncii subterane.
Studiile recente incearca o diversificare a cauzelor economiei subterane mai ales in conditiile globalizarii si ale crearii pietei unice europene. Astfel se evidentiaza urmatoarele cause:
-Nivelul inalt al fiscalitatii si al contributiei la fondurile de securitate sociala
-Sistemul fiscal a devenit mult prea complicat si prea dificil de interpretat
-Gradul de acceptare al regulilor si institutiilor nationale si comunitare este in descrestere
-Reducerea numarului de ore saptamanale de munca si a varstei de pendionare
-Reducerea nivelului de educatie civica si de loialitate fata de institutiile si legile tarii
Sfera activitatilor pe care le poate include economia subterana este deosebit de cuprinzatoare dar sunt acceptate si analizate drept componente ale economiei subterane: frauda fiscala, munca la negru si activitatile criminale.
1 Frauda fiscala reprezinta ansamblul practicilor care urmaresc eludarea in totalitate sau in parte a impozitului datorat statului
In functie de locul de manifestare, intensitate, metodele folosite in antiteza cu legislatia economica fiscala, dar si cu morala si toleranta societatii frauda poate imbraca anumite forme precum: evaziunea fiscala, contrabanda, inselaciunea dar si forme nesesizabile sau speculative, interpretari particulare ale unor prevederi legale in scopul sustragerii sau evitarii impozitarii.
In activitatea practica, incadrarea fraudei, in formele dure de manifestare sau in cele speculative este determinata de legislatia statelor si de momentul desfasurarii unei anumite activitati. Astfel, functie de politica economica adoptata la un moment dat operatiunile de import pot fi purtatoare ale unor impozite foarte mari sau dupa caz, ale unor taxe conventionale justificate de costurile unor servicii vamale.
Fara a detalia motivele care determina optiunea pentru o anumita politica vamala, rezulta clar ca eludarea obligatiilor vamale va produce efecte diferite in cele doua cazuri, aceeasi fapta putand fi considerata o grava infractiune sau o eroare statistica.
Declararea veniturilor si, in consecinta stabilirea impozitului aferent acestora pot fi operatiuni simple daca sursele sunt bine delimitate si tehnica de calcul se bazeaza pe un sistem logic, dar complexitatea operatiunii creste, iar siguranta unor corecte determinari ale impozitelor scade accentuat in cazul existentei unei multitudini de surse de venit concomitente pentru acelasi subiect.
In practica se intalnesc foarte des situatiile cand contribuabili cu venituri mici sunt riguros impozitati, in timp ce posesorii unor surse multiple de venituri beneficiaza de o sumedenie de circumstante care in final conduc la o impozitare ce contravine evident principiilor de echitate fiscala
In acelasi cadru, trebuie explicata egalitatea dintre veniturile pe care un stat le obtine in cazul in care fiscalitatea nu exista sau nu este excesiva si eficienta organizarii in aceste conditii a institutiilor de control.
In ceea ce priveste combaterea fenomenului evaziunii sau fraudei fiscale se poate realiza de catre state, in primul rand, prin identificarea contribuabililor si a surselor de venit prin declaratia proprie a acestora (de exemplu SUA, Canada), fie datorita obligatiei de a raporta informatii despre tipurile de fonduri platite sau incasate in anul fiscal respectiv. Astfel, actul asupra echitatii impozitului si responsabilitatii fiscale1 din anul 1992 din SUA impune ca 10% din actionarii americani si managerii de companii straine sa prezinte un raport despre actionari si venituri in fiecare an fiscal. Tot in contextul limitarii evaziunii sau fraudei fiscale, introducerea sau scoaterea din tara a sumelor ce depasesc 5000 de dolari trebuie raportata autoritatilor, mentionandu-se originea, destinatia si ruta de transport.


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia Subterana si Comertul Ilegal.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!