Economia Subterana

Cuprins referat Cum descarc?

Cap. I Economia subterana 3
1.1. Definitie si efecte asupra economiei 3
1.2. Sistemul economiei subterane 5
1.3. Tranzitia Romaniei de la economia planificata la economia de piata 7
Cap. II Economia subterana in Romania 9
Bibliografie 12


Extras din referat Cum descarc?

Cap. I Informatii generale despre economia subterana
1.1. Definitie si efecte asupra economiei
Diversele analize facute pana acum avand ca subiect economia
subterana, pun accentul fie pe aspectul social, fie pe cel economic, sau moral, ori subliniaza aspectele ilegale sau marginea legalitatii; din aceasta cauza unitatea de analiza a diferitelor studii nu este comparabila. 
Un dictionar romanesc de economie aparut in 1995 defineste economia 
subterana ca fiind "totalitatea activitatilor economice nedeclarate institutiilor insarcinate cu stabilirea impozitelor si cotizatiilor sociale care scapa inregistrarilor statistice si din contabilitatea nationala", conform acestei surse, economia subterana fiind cunoscuta si sub denumirea de economie ascunsa sau informala. 
Potrivit Serviciului Roman de Informatii, "principalele canale de alimentare a economiei subterane se localizeaza in domeniul evaziunii fiscale si vamale (diminuarea valorii sau a cantitatii declarate in vama), contrabanda cu marfuri, manoperele ilicite in gestionarea patrimoniului firmelor (conducerea intentionat defectuoasa a evidentelor, derularea unor operatii fictive), concurenta neloiala, deturnarea de fonduri preponderent in sfera agentilor economici cu capital mixt sau exclusiv de stat, coruptia etc."
Economia subterana reprezinta un gen de afaceri ce eludeaza, in diferite forme, bazele juridice ale producerii si comercializarii bunurilor economice. Ea are efecte negative asupra bugetelor centrale si locale, asupra starii de sanatate a populatiei, asupra situatiilor conflictuale in diferite zone si colectivitati umane, asupra echilibrului ecologic etc.
Potrivit realitatilor din economia mondiala, exista o rata "naturala" a economiei subterane, pe care nimeni nu a putut sa o elimine. Dincolo de aceasta rata, fenomenele economiei subterane devin priculoase pentru normalitatea si stabilitatea vietii economice si sociale dintr-o tara.
Economia subterana reprezinta ansamblul activitatilor economice desfasurate organizat, cu incalcarea normelor sociale si ale legilor economice, avand drept scop obtinerea unor venituri ce nu pot fi controlate de stat. Aparitia economiei subterane coincide cu aparitia statului si impunerea unor reguli, norme si legi, iar dezvoltarea fenomenului este corelata cu etapele istorice ale dezvoltarii statului.
Comertul clandestin cu pietre pretioase si tesaturi deosebite, braconajul, distileriile clandestine sunt activitati ramase celebre pana in epoca noastra, apoi comertul complementar, traficul de frontiera cu bunuri de larg consum ce lipseau de pe piata organizata in sistemul socialist si marile afaceri, precum traficul de armament, de carne vie, droguri, tutun, alcool, au insotit economia subterana pe parcursul timpului, adaptandu-se realitatii imediate din fiecare perioada.
In sfera de cuprindere a economiei subterane au fost incluse practici foarte variate, respectiv: frauda fiscala, munca clandestina, traficul de droguri, traficul de arme, coruptia, prostitutia, dar si o serie de activitati casnice care sunt aducatoare de venituri neinregistrate.
In ceea ce priveste participantii la activitatile subterane, pot fi identificate doua categorii de personae: cele care lucreaza si obtin venituri exclusiv in economia subterana, iar cea de-a doua categorie o reprezinta persoanele ce obtin venituri atat din surse legale, cat si din economia subterana.
Factorii esentiali care au permis dezvoltarea exacerbata a economiei subterane pot fi in principal urmatorii:
- incertitudinile legislative ce au insotit mutatiile economice;
- divizarea economica necontrolata, aparitia unor mici intreprinderi cu activitate temporara, speculativa;
- descentralizarea, divizarea puterii prin distribuirea responsabilitatilor, crescand astfel numarul indivizilor coruptibili;
- atitudinea toleranta atat a autoritatilor, cat si a populatiei fata de incalcarea reglementarilor, o oarecare reticenta fata de disciplina;
- jonctiunea imediata realizata de reprezentantii pietei paralele existente in perioada socialista cu cercuri cu preocupari similare din statele vecine si, pe aceasta cale, conectarea la structurile internationale ale economiei subterane.


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia Subterana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!