Economia subterană

Extras din referat Cum descarc?

ECONOMIA SUBTERANA
Cumpana dintre milenii ne infatiseaza amploarea deosebita a activitatilor economice ce se desfasoara in statele puternic dezvoltate din Europa, America si Asia. Relatiile economice internationale cunosc un dinamism fara precedent, fiind integrate noi state si sisteme economice, au loc asocieri si fuziuni intre societati multinationale.
Este in afara oricarei indoieli faptul ca in acest nesfarsit teritoriu al economiei se initiaza, dezvolta si finalizeaza un numar impresionant de afaceri ilegale. Frauda lezeaza economia in ansamblul ei, cauzeaza imense pierderi financiare, slabeste stabilitatea sociala, ameninta structurile democratice, determina pierderea increderii in sistemul economic, corupe si compromite institutiile economice si sociale.
Sfera activitatilor pe care le poate include economia subterana este deosebit de cuprinzatoare, fapt justificat prin fluiditatea, dinamica si flexibilitatea sa in raport cu realitatea economica.
In vederea diferentierii tipurilor de fraude au fost depuse eforturi deosebite care sa permita identificarea economiilor subterane, crearea metodelor operationale de estimare a marimii, caracteristicilor si componentelor acestora.
Criteriul elementar de delimitare a celor doua sectoare, formal si informal, este institutionalizarea activitatii: adera sau nu la regulile institutionale. Fiecare activitate ascunsa este caracterizata de reguli institutionale care sunt incalcate in mod voit. Masura dimensiunii fiecarei activitati ascunse este venitul agregat generat de catre fiecare activitate de acest gen in parte. Corespunzator activitatilor ascunse mentionate mai sus, exista patru tipuri de economii subterane identificate:
1. economia ilegala;
2. economia neraportata;
3. economia neinregistrata;
4. economia informala.
Economia ilegala degaja venituri provenite din activitati economice care incalca statutele legale si formele legitime de comert. Participantii la acest gen de activitati sunt implicati in producerea si distribuirea de bunuri si servicii prohibite.
Oficialitatile si organele de control sunt interesate in monitorizarea marimii si a consecintelor sociale ale activitatilor ilegale. Cele mai notabile activitati ilegale sunt reprezentate de producerea si distribuirea de substante prohibite (trafic de droguri) si de schimbul valutar in afara pietei oficiale. Productia ilegala de droguri reprezinta o sursa importanta de venituri, venituri care intra ulterior pe piata formala. Existenta tranzactiilor ilegale cu valute determina reducerea costurilor de tranzactionare si creeaza o bariera impotriva fluctuatiilor monedei nationale.
Economia neraportata este reprezentata de activitatile economice care eludeaza reglementarile de natura fiscala, respectiv acele activitati care raporteaza venituri impozabile mult sub nivelul lor real. Apare astfel gapul impozabil, respectiv o diferenta intre suma care trebuia varsata autoritatii fiscale si suma efectiv colectata de catre aceasta. Consecinta evidenta a veniturilor neraportate, respectiv a gap-ului, este reprezentata de aparitia deficitelor bugetare, a datoriilor guvernamentale si a necesitatii reformelor fiscale. Evaziunea fiscala este o problema particulara a economiei neraportate, astfel ca autoritatea fiscala trebuie sa adopte, in concordanta cu politica monetara, masuri adaptate corespunzator in ceea ce priveste cotele de impunere si colectarea impozitelor. La nivel microeconomic, participantii la circuitul economiei neraportate stabilesc o configuratie diferita a preturilor atat la intrari cat si la iesiri, obtinand astfel costuri de transformare si tranzactionare diferite fata de participantii din economia raportata, afectand astfel
procesul de distributie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia Subterana.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!