Economia si Stiinta Economica - Rolul Ei in Economia de Piata

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere
Capitolul I "Economia si stiinta economica"
1.1 Economia si stiinta economica-notiuni generale
1.2 Evolutia economiei ca stiinta
1.3 Principalele etape ale evolutiei gindiriisi stiintei economice
1.4 Stiinta economica
Capitolul II "Economia de piata "
1.1 Conceptul de economie de piata


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
In Antichitate ideile economice erau formulate si integrate in alte sisteme de gindire, in alte stiinte, cum ar fi filozofia,dreptul,etica. Stiinta economica nu era nici un domeniu de cercetare autonom si ,desigur, nici o disciplina universitara. Abia prin sec. al XVIII-lea cunostintele cu privire la viata economica se desprind de alte stiinte si se constituie intr-o stiinta aparte, cu propriul sau obiect de studiu, propria sa problematica si metoda de cercetare.
Initial, stiinta economica avea denumirea de "economie politica " si cuprindea ansamblu de cunostinte cu privire la viata economica. Treptat insa, de la economia de politica incep a se desprinde anumite domenii ale acesteia formind stiinte autonome,fiecare cu obiectul sau de studiu si cu metoda de cercetare. Astfel au aparut: contabilitatea, statistica,istoria gindirii economice,finantele, marketingul,managmentul. Fiind foarte numeroase, acestea se constituie cu timpul intr-un sistem aparte, numit "sistemul stiintelor economice". In acest sistem, economia politica (numita mai apoi "economics", "teoria economica", "economica" sau pur si simplu "economie") ocupa un loc central. Oricum intre aceste doua notiuni:"stiinta economica" si "teoria economica" nu trebuie pus un semn de egalitate, deoarece desemneaza realitati diferite. Teoria economica este doar una din stiintele economice,care, dupa cum stim deja, sint foarte numeroase.
Capitolul I
"Economia si stiinta economica"
Economia (din limba greaca ????? [oikos], 'casa' si ??u?? [nomos], 'conducere') este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Potrivit definitiei date de Lionel Robbins in 1932, economia este stiinta ce studiaza modul alocarii mijloacelor rare in scopuri alternative. Deoarece are ca obiect de studiu activitatea umana, economia este o stiint a sociala. Economia , ca si alte stiinte, se bazeaza pe fapte, procese economice, legitati care sunt verificate de practica. Practica este citeriul supreme al adevarului. Ca ex., practica a confirmat eficienta economiei de piata si a respins economia decomdata bazata pe sistemul planificarii centralizate.
1.1Economia si stiinta economica- notiuni generale
Stiinta economica s-a constituit si a primit "drept de cetate" in lumea stiintelor catre sfarsitul secolului al XVIII-lea, atunci cand capitalismul s-a dezvoltat si s-a consolidat in tarile vest-europene. De-a lungul secolelor, cunostintele economice au fost "integrate" in diferite alte sisteme de gandire (in filozofie, politica, drept, morala). Economia elaboreaza, gestioneaza si foloseste atat concepte si legi riguroase care pot fi testate prin raportare la realitatea economica evidenta (empirica), cat si judecati de valoare prin care actele si faptele economice sunt apreciate. In prezent, stiinta economica consta intr-un sistem de stiinte autonomizate, toate acestea avand ca domeniu de cercetare economia in ansamblul ei, complexa, dinamica si in continua diversificare. Microeconomia este acea ramura a economiei care studiaza unitatile economice individuale, structurile si comportamentele lor (gospodarii individuale, firme, banci, administratii etc.), precum si interrelatiile dintre aceste unitati elementare


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia si Stiinta Economica - Rolul Ei in Economia de Piata.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!