Economia si Stiinta Economica

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
1. Delimitari conceptuale: economie, stiinta economica 3
2. Sistemul stiintelor economice 8
3. Metode de cunoastere in economie; 9
Concluzii 11
Bibliografie: 13


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
,,Economia poate fi privita ca fiica prevederii, ca sora cumpatarii si ca mama libertatii. Ea este cu totul conservatoare: pastratoare adica a onestitatii caracterului, a fericirii casnice si a binelui social. Ea potoleste framantarea si aduce multumirea; ea face pe oameni prietenii ordinii si ai sigurantei publice." - S. Smiles
Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au fost interesati de cunoasterea, stapanirea si studierea societatii, a mediului si a conditiilor in care isi desfasoara viata si activitatea. Existenta oamenilor in natura si societate presupune consumul unei varietati mari de bunuri si servicii, in scopul satisfacerii unei mari diversitati de nevoi. In acest scop, oamenii isi modeleaza comportamentul, pentru a obtine mijloacele de satisfacere a nevoilor.
Inca de la inceputul omenirii omul a fost interesat de toate cele mentionate mai sus. Cautand raspunsuri la intrebarile sale a contribuit la aparitia unei noi stiinte, economia. 
In lucrarea de fata imi propun sa elucidez urmatoarele subiecte:
o Definirea termenilor de ,,economie" si ,,stiinta economica";
o Principalele momente ale aparitiei si dezvoltarii stiintei economice;
o Sistemul stiintelor economice;
o Metode de cunoastere in economie;
o Concluzii.
1. Delimitari conceptuale: economie, stiinta economica
Conform Dictionarului explicativ al limbii romane, termenul de ,,economie" are urmatoarele explicatii:
- Ansamblul activitatilor umane desfasurate in sfera productiei, distributiei si consumului bunurilor materiale si serviciilor. 
- Folosire chibzuita a mijloacelor materiale sau banesti, limitata la strictul necesar in cheltuieli; cumpatare, chibzuiala, masura. 
- Bani agonisiti si pastrati pentru satisfacerea anumitor trebuinte. 
- Mod de intocmire, de oranduire a planului sau a partilor unei lucrari, ale unei scrieri, ale unei legi etc.; alcatuire, compozitie.
Observand cele mentionate mai sus, ne putem da cu usurinta seama de complexitatea acestui termen, de implicatiile pe care le are asupra vietii sociale. Din aceste explicatii, mai conchidem si faptul ca economia este o activitate umana generata de necesitatea acoperirii nevoilor, dar si de crearea unor noi nevoi.
Etimologic, termenul de economie provine de la cuvantul grecesc oikonomia (oikos = casa, gospodarie; nomos = lege). 
- in sens primar: economia indica modul de administrare a unui avut individual mai mult sau mai putin insemnat.
Reiesind din multiplele acceptiuni ale termenului de ,,economie", stiinta care se ocupa cu studiul acesteia are si ea la randul sau o sfera larga de activitate de cercetare. 
Sintagma de ,,stiinta economica" se refera la un sistem de stiinte automatizate ce au ca obiect de studiu economia in ansamblul ei, complexa, dinamica si in continua diversificare.
Economia contemporana abordeaza activitatile sociale, dar si economice dintr-o perspectiva larga, permitand o erarhizare atat pe verticala cat si pe orizontala.
Structura verticala a erarhizarii economiei, surprinde economia din unghiuri diferite:
- Microeconomia care studiaza comportamentul agentilor economici primari (individuali) pe diferite tipuri de piete si care are ca obiective principale formularea raspunsurilor la intrebarile: cum se formeaza preturile bunurilor; ce se produce in societate; cum se distribuie veniturile participantilor;
- Mezoeconomia ocupa o pozitie intermediara intre microeconomie si macroeconomie. Ea studiaza procesele economice la nivelul ramurii, al unui complex aparte (agro-industrial, zonele economice libere, militar-industrial) ale regiunii, orasului, raionului;
- Macroeconomia care reprezinta acea parte din teoria economica referitoare la ansamblul unei economii nationale si care incearca sa explice fluctuatiile agregatelor macroeconomice de-a lungul timpului;
- Mondoeconomia cerceteaza legaturile, interdependentele dintre economiile nationale, care apar ca verigi primare, privite la scara planetara.
In ceea ce priveste erarhizarea pe orizontala, structura economiei este analizata pentru a surpinde structurile tehnologice, de ramura si cele teritoriale ale acesteia, cat si pentru elaborarea solutiilor vizand corectarea disproportiilor si decalajelor existente.


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia si Stiinta Economica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!