Economia si Societatea Participativa - Intre Teorie si Practica

Cuprins referat Cum descarc?

REZUMAT 3
CAPITOLUL I. ASPECTE PRIVIND SISTEMELE ECONOMIEI DE PIATA SI A PLANIFICARII CENTRALIZATE 4
PIETELE 4
PLANIFICAREA CENTRALIZATA 6
PRODUCTIA SI CONSUMUL 8
CONCLUZII 10
CAPITOLUL II. PRODUCTIA 12
Consiliile muncitorilor 12
Organizarea muncii 12
Complexele de munca echilibrate 13
Echilibrarea intra- si inter-sectoriala 14
Aspecte practice 15
Participare si eficienta 15
CONCLUZII 17
CAPITOLUL III. CONSUMUL 18
Consiliile de consum 18
Echitatea 19
Eficienta 22
CONCLUZII 24
CAPITOLUL IV. RETRIBUTIA 26
Preturile 26
Planificare participativa 27
Actualizarea planurilor 27
CONCLUZII 28
CAPITOLUL V. ECONOMIA PARTICIPATIVA - ASPECTE PRACTICE 29
Preambul 29
Scurta descriere a organizatiei 30
ANALIZA ORIENTARII COMUNITARE A ORGANIZATIEI 30
PREZENTARE GENERALA A DIRECTIILOR DE ACTIUNE 31
ACTIUNI DE COLABORARE CU ORGANIZATII LOCALE 32
FORUMUL COMUNITAR 34
ACTIUNI DE EDUCARE 37
ACTIUNI CE VIZEAZA PARTICIPAREA ACTIVA A CETATENILOR 41
CONCLUZII 46
CONCLUZII 47
BIBLIOGRAFIE 51


Extras din referat Cum descarc?

REZUMAT
Scopul acestei lucrari il reprezinta analiza unor aspecte teoretice privind conceptul de economie participativa si totodata a unor cai practice, la nivel de micromediu social, de incercare de implementare a acestui sistem. Acest concept, introdus de catre economistul american Michael Albert, este relativ nou si interferentele teoretice ale acestuia cu sistemele economice existente sunt putin studiate.
Primul capitol realizeaza o scurta analiza a doua sisteme economice contemporane, respectiv al economiei de piata si al planificarii centralizate, a problemelor funciare inerente acestora si a efectelor sistemice asupra fortei de munca, consumatorilor si societatii in general.
Al doilea capitol prezinta o noua viziune asupra organizarii relatiilor de munca astfel incat acestea sa fie echitabile si sa permita un proces participativ de luare a deciziilor.
Al treilea capitol analizeaza posibilitatea reorganizarii activitatii de consum astfel incat aceasta sa corespunda mult mai credibil nevoilor individuale si ale comunitatilor, prin crearea de consilii de consum la toate nivelurile societatii - de la comunitati pana la nivel national.
Al patrulea capitol se axeaza pe prezentarea unui sistem alternativ de alocare a retributiei in societate - planificarea participativa descentralizata, care vine in completarea consiliilor muncitorilor si ale consumatorilor
Al cincilea capitol al lucrarii incearca sa prezinte modalitatile prin care studentul a incercat popularizarea si implementarea acestor concepte, prin stimularea dezvoltarii actiunilor comunitare locale.
Al saselea capitol insumeaza ideile prezentate in lucrare, incercand sa ofere o viziune unitara asupra problemelor studiate.
Analizand aceste probleme din perspective economice si sociale, lucrarea urmareste sa ofere o imagine de ansamblu a fenomenului complex reprezentat de economia participativa.
CAPITOLUL I. ASPECTE PRIVIND SISTEMELE ECONOMIEI DE PIATA SI A PLANIFICARII CENTRALIZATE
Gandirea economica moderna celebreaza mecanismul pietelor ca si masini eficiente, neutre din punct de vedere social; pe de alta parte, se pot identifica trasaturi pregnant anti -sociale care genereaza ineficienta la scara larga. Totodata, acest capitol evalueaza ceea ce pentru majoritatea economistilor contemporani constituie singura/principala alternativa, respectiv sistemul economiei centralizate.
PIETELE
Fetisism pentru marfuri
Economia de piata coordoneaza activitatea economica creand conditiile de intalnire a cererii si ofertei de produse/servicii/bani. Pe orice piata, activitatea oricarui grup de intreprinzatori ar fi imposibila fara aprovizionarea de la alti intreprinzatori, iar bunurile realizate astfel trebuie sa dispuna de utilitate pentru alti utilizatori ai acestora. Acest lucru este evident, de exemplu, in cadrul subunitatilor de productie in cadrul unei firme producatoare de masini, dar devine mai greu de decelat in relatiile relatiile dintre producatorul de masini si furnizorul de materii prime. Motivatia acestei "discrepante de perceptie" consta in faptul ca in cazul unitatilor locale de productie este vizibil efortul comun, constient, pentru atingerea unui scop, pe cand, intre diferiti agenti economici, pietele oculteaza capacitatea noastra de a vedea activitatea acestora ca si actiuni conjugate.
In afara unitatilor economice, relatiile persoane-bunuri sau bunuri-bunuri (producere-comercializare) sunt evidente, dar relatiile persoane-persoane raman ascunse. Pe drept cuvant, aceasta stare de fapt a fost etichetata drept fetisism pentru marfuri iar efectele daunatoare sunt independente de relatiile de proprietate. Pentru a putea evalua exhaustiv costul realizarii bunurilor, este necesar a cunoaste atat factorii materiali cat si cei umani si sociali care au contribuit, precum si efectele umane si sociale posibile. Dar singura informatie pe care o asigura pietele - atat pentru proprietate privata cat si pentru cea publica - este cea referitoare la pretul la care se schimba bunurile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia si Societatea Participativa - Intre Teorie si Practica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!