Economia Romaniei dupa 1989

Extras din referat Cum descarc?

In ceea ce o priveste, Romania si-a manifestat in mod expres optiunea pentru integrarea deplina in Uniunea Europena si hotararea de a-si indeplini toate angajamentele asumate prin Acordul de Asociere, semnat in 1993 si devenit efectiv din 1995. Romania are in vedere, in prezent, realizarea adaptarilor necesare in planul mecanismelor economice, care sa-i permita trecerea de la statutul de asociat la cel de membru al Uniunii Europene.
Acordul de Asociere reprezinta, in acelasi timp, un instrument efectiv de impulsionare a reformei economice din tara noastra. Prin indeplinirea prevederilor sale, economia Romaniei va ajunge la un nivel de dezvoltare care-i va permite sa concureze cu parteneri straini atat pe propria piata, cat si in exterior, fara a fi supusa unor discriminari.
Prin diversitatea materiei prime, prin calitatea si pretul fortei de munca, prin potentialul turistic si infrastructura (suficienta, chiar daca nu moderna), Romania avea sansa de a deveni, in anul 1989, una din puterile economice ale Europei de Est. Tara noastra detine potentialul economic propice unui stat dezvoltat. In ciuda acestui fapt, in acest moment Romania ocupa ultimul loc in clasamentul economic al statelor candidate la admiterea in Uniunea Europeana. In raport cu anul 1989, performantele economiei romanesti, precum si nivelul de trai, au scazut dramatic.
Saracia din Romania nu este un accident, ci o culpa politica. Erorile politicienilor si ignorarea deliberata a legii au condus la prelungita criza economica cu care tara noastra se confrunta. Asa cum chiar Programul National Antisaracie constata, economia romaneasca a cunoscut un regres dramatic din ratiuni de ordin politic. Romania se caracterizeaza, in acest moment, prin : << O industrie dezvoltata megalomanic si irational, supusa unui proces de restructurare si privatizare care nu a reusit sa produca relansarea, ci mai degraba definitivarea dezagregarii, si care contine largi zone intrate intr-o lunga agonie, cu sanse mici de privatizare reconstructiva. O agricultura care revine la proprietatea privata, dar cu loturi de teren fragmentat pana la absurd, lipsita de tehnologie si necapitalizata, cu demoralizarea si inhibarea incercarilor de cooperativizare. Un sat a carui activitate economica asigura mai degraba simpla supravietuire, incapabil sa produca eficient si competitiv. Un sistem de producere a utilitatilor publice care nu a fost nici restructurat, dar nici retehnologizat, a carui criza a intrat intr-o faza exploziva dupa 12 ani de tranzitie (...) Saracia si excluziunea sociala in Romania actuala nu ating grupuri marginale slab integrate intr-o economie bine organizata si eficienta, ci largi segmente ale colectivitatii lovite de caderea economiei. Multi dintre someri au devenit someri cronici, neputand sa isi reorienteze capacitatile profesionale, pierzand progresiv contactul cu piata muncii. (...) Saracirea a fost accentuata de cresterea polarizarii sociale. Dupa primul soc de saracire al tranzitiei, polarizarea sociala a crescut rapid: coeficientul Gini, masura standard a inegalitatii sociale, a crescut de la 20 la 30. Polarizarea sociala nu a avut loc numai intre diferitele segmente ale colectivitatii, ci si intre zone geografice. Au aparut colectivitati cazute economic, zone si judete care au fost afectate mai accentuat de 
procesul de saracire. >>(Programul National Antisaracie, Monitorul Oficial al Romaniei)
Agricultura - un esec dramatic
Care este cauza acestei stari de fapt ? In primul rand, regresul grav cunoscut de agricultura romaneasca in ultimii 15 ani. Starea actuala a agriculturii romanesti constituie un veritabil atentat la siguranta nationala. Legea 18/1990 privind fondul funciar precum si toate normele legale ulterioare au continut doua deficiente majore: 
- au reglementat improprietaririle confuz si neunitar, iar din acest motiv au aparut foarte multe procese, in special intre administratiile locale si persoanele indreptatite sa-si recupereze terenurile preluate abuziv de regimul communist. 
- desi in urma improprietarii fondul funciar a cunoscut o faramitare accentuata, autoritatile nu au asigurat un cadru legal care sa stimuleze asocierea agricultorilor in ferme care ar fi asigurat exploatare optima a terenurilor.
Din aceste motive, procesul de reimproprietarire nu s-a finalizat integral nici dupa 15 ani de la Revolutie, numerosi cetateni fiind obligati inca sa-si cheltuiasca veniturile modeste pentru costisitoare procese de revendicare a unor suprafete agricole doar pentru anumite legi au fost incorect elaborate. Mai mult decat atat, media exploatatiilor agricole din Romania este de 1,5 ha, desi o agricultura eficienta are nevoie de exploatatii agricole de cel putin 50 ha. Iata de ce in Romania se practica o agricultura de subzistenta, de supravietuire. Taranul roman nu are utilaje agricole performante, este umilit si saracit si se zbate doar sa asigure strictul necesar pentru familia sa. Si, astfel, in ciuda potentialului agricol impresionant pe care il are Romania, rezervele agricole necesare statului roman nu pot fi asigurate de producatorii autohoni.
In aceste conditii, se apeleaza la importurile masive de produse agro-alimentare care au dezechilibrat grav balanta comerciala nationala. Daca in trecut Romania era, alaturi de Franta, cel mai important exportator european de cereale, astazi aproape 50% dintre produsele agro-alimentare din tara noastra sunt cumparate din exterior iar marfurile romanesti de profil au disparut cu desavarsire de pe pietele internationale.
Solutia nociva a importurilor masive de produse agricole creeaza doua impedimente majore economiei nationale:
1. Sumele consistente care se indreapta catre producatorii agricoli externi reduc substantial bugetul national afectand domenii de importanta strategica precum invatamantul, sanatatea sau protectia sociala.
2. Politica de importuri promovata de guvernul roman creeaza o concurenta neloiala pentru producatorii autohtoni.


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia Romaniei dupa 1989.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!