Economia românească la începutul epocii moderne

Extras din referat Cum descarc?

In istoria romanilor, epoca moderna debuteaza cu miscarea revolutionara condusa de Tudor Vladimirescu din 1821 si se incheie odata cu faurirea statului national unitar roman in decembrie 1918. Procesul de modernizare a fost insa lent deoarece marii boieri -  factori de decizie politica si economica -  promovau ideea ca Principatele nu se pot axa decit pe agricultura. Marii proprietari, lipsiti de spirit economic modern, neposedand capital lichid, exploatau proprietatea agrara prin intermediul taranilor clacasi, obtinind profit prin comercializarea cerealelor.
Ca urmare a acestui fenomen, agricultura a continuat sa fie ramura economica de baza in Principatele Romane si in Transilvania.
Necesitatea unei productii sporite, generata de largirea continua a pietei moderne, de cererile impuse de puterea suzerana (Turcia) in Principate, de cele ale armatei austriece in Transilvania, de cererea acuta de bani pentru toate categoriile sociale, au avut drept consecinta extinderea suprafetelor cultivabile, diversificarea culturilor, antrenarea in circuitul pietei a mosiilor si folosirea tot mai puternica a taranilor in procesul de schimb. Transformarilor cantitative li se adauga schimbari calitative, corespunzatoare sistemului juridic al proprietatii. 
Aparitia in agricultura Tarilor Romane a agronomului, a geometrului, a administratorului si a veterinarului reliefeaza directii noi de evolutie. Unii mosieri introduc procedee tehnice noi, utilizeaza sisteme moderne de control si administrare, isi creaza utilaje proprii, valorifica industrial produsele agricole. Statul sprijinea ideea de modernizare a agriculturii prin infiintarea Societatii de Agricultura, a invatamantului agronomic si economic, a Comisiei Centrale de agronomie si economie rurala sau a Asociatiei economice ardelene. 
Au luat fiinta fabrici de masini agricole la Iasi, Bucuresti si Cluj. Trimiterea de bursieri in strainatate, organizarea fermelor model, cautarile teoretice si redirijarile practice -  exprimate in activitatea lui Ion Ionescu de la Brad -  sunt semnificative in acest sens. Extinderea suprafetelor cultivate, dezvoltarea agriculturii cu caracter comercial au generat totodata un spor considerabil al obligatiilor taranilor, dincolo de prevederile oficiale prin intermediul invoielilor pentru prisoase. 
Preocupati de situatia taranimii, conducatorii revolutiei din Tara Romaneasca de la 1848 au hotarit, prin articolul 13 din Proclamatia de la Islaz, emanciparea si improprietarirea clacasilor prin despagubire. Dupa revolutie, in 1848, autoritatile din Principate au elaborat noi legiuiri agrare (1851) care au fost aplicate din anul urmator, prin care s-au reglementat raporturile dintre boieri si clacasi pana in 1864.
In Transilvania si in celelalte teritorii aflate sub administratie habsburgica, Revolutia de la 1848 a dus la eliberarea iobagilor de obligatiile feudale fara despagubire: Patentele Imperiale din 1853-54 el 919f51j ibereaza de servitutile feudale si categoria de tarani dependenti a jelerilor, fiind rascumparat prin bani lotul revenit in proprietatea fostilor iobagi si jeleri.
Astfel, in iunie 1848, la Cluj s-au hotarat urmatoarele lucruri legate de reforma din agricultura :
- desfiintarea robotei si a institutiei dijmei, fostii iobagi devenind proprietari pe pamanturile avute in folosinta la 1 ianuarie 1848 ;
- reforma agrara se facea prin despagubirea de catre stat a mosierilor, urmand ca statul, prin intermediul impozitelor, sa recupereze o parte din despagubirile platite.
In raport cu celelalte aspecte (dimensiuni) ale procesului dezvoltarii -  cele demografica si agrara -  industria cunoaste o dezvoltare mai putin spectaculoasa. Industria avea nevoie de initiativa, capital, materie prima, forta de munca libera, sprijin economic, stabilitate. Insa nici unul dintre aceste atribute nu exista. Dominatia otomana in Principate, stapanirea habsburgica in Transilvania, Banat si Bucovina, creau serioase bariere in calea dezvoltarii industriei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia romaneasca la inceputul epocii moderne.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  https://www.scribd.com
-  http://www.stiucum.com/economie/istoria-economiei
-  https://ro.wikipedia.org/wiki/Epoca_moderna


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!