Economia mondiala dupa 1945

Extras din referat Cum descarc?

Economia mondiala in secolul al XX-lea cunoaste procesul de globalizare. Creste interdependenta economiei statelor nationale. In timpul Primului si celui de-al Doilea Razboi Mondial, precum si in contextul crizei economice mondiale din 1929-1933, are loc un proces invers, de autarhizare, fiecare stat incercand sa-si.rezolve propriile probleme in dauna altor state. Se instituie astfel tarife vamale protectioniste. Creste progresiv bugetul statelor raportat la venitul national. Astfel, daca in secolul al XIX-lea bugetul mediu a! guvernelor constituia cel mult 10% din venitul national, in decursul secolului al XX-lea, proportia se majoreaza pana la 50% in timp de razboi si pana la 30-40 % in timp de pace. O trasatura importanta a economiei este si cresterea cheltuielilor sociale, fie ca e vorba de pensii, indemnizatii in caz de boala sau de ajutor de somaj, burse pentru studenti etc. Acest lucru se observa mai ales dupa 1929-1933 si seva accentua dupa 1945, prin crearea statului bunastarii generale.
Consecintele economice ale celui de-al Doilea Razboi Mondial Al Doilea Razboi Mondial a fost cel mai distructiv razboi din istoria umanitatii, atat in planul pierderii de vieti omenesti, cat si al economiei. Guvernele statelor lumii au pierdut peste un trilion de dolari, cifra care nu include daunele cauzate proprietatilor private si de stat. Germania a pierdut in urma bombardamentelor 10% din potentialul sau industrial, iar restul, mai ales din zona de ocupatie sovietica dupa 1945, a fost confiscat in contul despagubirilor de razboi. Economia Europei dupa razboi reprezenta doar jumatate din potentialul sau de la 1938.
In 1944, la Conferinta de la Bretton Woods a fost creat Fondul Monetar International in scopul evitarii pe viitor a unei crize economice mondiale. La aceeasi conferinta s-a decis si crearea Organizatiei Internationale a Muncii, care impunea reglementari clare in ceea ce priveste competitia intre natiuni. A fost semnat la Geneva, in 1947, si Acordul general pentru tarife si comert (GATT), menit sa asigure introducerea clauzei natiunii celei mai favorizate in comertul dintre state (nediscriminarea in comert) si reducerea tarifelor. in 1994, GATT a fost inlocuit cu Organizatia Mondiala a Comertului.
Ca urmare a dezastrului economic din Europa, SUA au lansat in 1947 Planul Marshall, prin care statele din Europa de Vest au primit un ajutor de 13 mld de dolari SUA. Conditia necesara impusa de americani a fost cea a integrarii economiilor tarilor Europei Occidentale, ceea ce a pus bazele Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (1951) si, ulterior, pe cele ale Comunitatii Economice Europene (1957, din 1993 devenind Uniunea Europeana).


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia mondiala dupa 1945.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Braudel, Fernand, Timpul lumii, Editura Meridiane, Bucuresti, 1989 
Brailean, Tiberiu, O istorie a doctrinelor economice, Institutul European, Iasi, 2000
Corm, G, Noua ordine economica mondiala, Editura Humanitas, Bucuresti, 1996
Ignat, I., Pohoata, N. Clipa, Ghe. Lutac, Economie politica, Editura Economica, Bucuresti, 2000
Ignat, Ion, Pralea, Spiridon, Economie Mondiala, Editura Symposium, Bacau, 1994


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!