Economia Mixta Americana in Conceptia lui J.K. Galbraith

Extras din referat Cum descarc?

John Kenneth Galbraith este unul din cei mai mari economisti ai tuturor timpurilor. El s-a nascut in Canada in anul 1908, intr-o familie de fermieri de origine scotiana, a urmat cursurile Universitatii din Toronto pe care le-a terminat in anul 1931, dupa care a continuat studiile la Universitatea Berkley din SUA, alaturi de studii de economie agrara, a studiat profund opera lui Alfred Marshall si a lui Thorstein Veblen. Acesta din urma va lasa o puternica amprenta asupra tanarului economist canadian, mai ales din punct de vedere metodologic. In anul 1934 i s-a oferit un post de preparator la Harvard.
El preda la Harvard si Princeton, inainte de a ocupa un post la Oficiul de preturi al presedintelui Roosevelt in 1949. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, Galbraith activeaza in invatamant, indeplineste misiuni diplomatice si popularizeaza teoria neokeynesista in lucrarile sale principale "Epoca abundentei", "Noul stat industrial", "Teoria saraciei de masa".
La Universitatea Harvard a participat la numeroase dezbateri cu privire la consecintele Marii depresiuni ce a zguduit lumea in perioada 1929-1933. Initial el a fost preocupat de rigiditatea preturilor la produsele industriale.
Studiul acestora in lucarea "Monopoly Power and Price Rigidities" il va conduce la concluzia ca formarea marilor corporatii monopoliste sau oligopoliste a generat o mare putere care va avea posibilitatea sa stabileasca singura preturile de piata si sa le mentina ridicate chiar si in conditiile unei insuficiente a cererii agregate. El constata ca pentru a mentine preturile ridicate, monopolurile reduc nivelul productiei corespunzator nivelului cererii, sacrificand uneori chiar si profitul pe termen scurt in favoarea profitului ridicat de monopol. Inca din aceasta perioada Galbraith ajunge la concluzia ca economia americana este compusa din doua sectoare: sectorul "productiei concurentiale" si sectorul "productiei neconcurentiale".
Cu timpul aceasta teorie amplificata, aprofundata pe seama studierii si analizei cu deosebire a economiei americane, va deveni renumita sa teorie a dualismului: "sistemul pietei" si "sistemul planificat".
Existenta planificarii in tarile dezvoltate industrial nu a exclus piata. S-a creat o economie dualista (mixta) care functioneaza pe baza celor doua sisteme, care in opera sa vor purta adeseori si alte denumiri.
"Sistemul pietei" in conceptia lui J.K.Galbraith
Piata este la origini, dupa explicatiile lui Galbraith, locul unde se intalneau realmente vanzatorii si cumparatorii pentru a schimba produsele lor. Astazi piata este, apreciaza el, "un concept abstract care implica vanzari ori cumparari de bunuri si servicii", fiind golita de orice sens geografic. Sefii unor mari intreprinderi americane fac tranzactii deseori foarte complexe pe piete unde ei n-au pus niciodata piciorul.
In trecut piata era considerata, si realmente asa se petrecea intr-o masura decisiva, unicul regulator al vietii economice. Ea dispunea de un mecanism regulator daca era lasata libertatea fiecarui particular de a-si fixa preturile. Ii revenea concurentei rolul de a fixa preturile dupa o schema bazata pe concurenta perfecta impersonala intre vanzatori si cumparptori. Asemenea conditii se puteau realiza numai in cazul in care guvernele nu interveneau deloc. Pana si marii producatori erau constransi sa se supuna acestui joc, acestui mecanism. Disparitia unui producator nu avea nici un efect asupra pretului pietei. Monopolul nu exista. In schimbul dintre capital si munca, dezavantajoasa era aceasta din urma. "Si dupa cum muncitorii erau totdeauna mai numerosi decat cei care le foloseau oferta, ei devenira mai putin exigenti in materie de salarii. Piata muncii a fost, prin natura sa, mai vulnerabila decat piata productiei."
Evolutia economica a fost de asa natura, explica Galbraith, incat concurenta perfecta nu mai actioneaza in economiile dezvoltate. Ne gasim in cadrul acestora in situatia in care mecanismul impersonal al concurentei nu mai functioneaza, el fiind inlocuit cu cateva societati anonime - monopoluri sau oligopoluri - care au puterea de a fixa preturile lor si de a-si regla interesele. Marea intreprindere sinonima cu sistemul industrial distrus astfel mecanismele pietei perfect concurentiale.
Galbraith ii critica pe reprezentantii actuali ai neoliberalismului care considera ca concurenta imperfecta nu afecteaza fundamental jocul pietei. Neoliberalii si alte curente care li se alatura nu iau in seama, printre altele, faptul ca in SUA doua sute de firme uriase folosesc doua treimi din numarul muncitorilor industriali. Cateva mari linii de aviatie, doua companii de linii telefonice, trei retele de televiziune, cateva companii electrice au acaparat sectoarele loe de activitate. La randul lor cincizeci de mari banci domina piata SUA. Concentarea in domeniul asigurarilor si a comertului, cu exceptia comertului de detaliu, este si mai mare. aproximativ doua mii de mari intreprinderi furnizeaza mai mult de jumatate din productia privata de bunuri si servicii in SUA.


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia Mixta Americana in Conceptia lui J.K. Galbraith.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!