Economia Intreprinderii - Procesul de Productie si Organizarea Lui

Extras din referat Cum descarc?

- Definirea conceptului de proces de productie
Intreprinderile productive isi realizeaza functiunea de productie prin desfasurarea in bune conditii a procesului de productie.
Procesul de productie contribuie atat la obtinerea diferitelor produse, lucrari si servicii, cat si la crearea unui ansamblu de relatii de productie intre persoane ce concura la realizarea acestuia.
Conceptul de proces de productie poate fi definit prin totalitatea actiunilor constiente ale angajatilor unei intreprinderi, indreptate cu ajutorul diferitelor masini, utilaje sau instalatii asupra materiilor prime, materialelor sau a altor componente in scopul transformarii lor in produse, lucrari sau servicii cu anumita valoare de piata.
In cadrul unui proces de productie componenta principala o constituie procesele de munca iar in anumite ramuri industriale la acestea se adauga si anumite procese industriale.
Tinand seama de aceste componente, conceptul de proces de productie mai poate fi definit prin totalitatea proceselor de munca si a proceselor naturale ce concura la obtinerea produselor sau la executia diferitelor lucrari sau servicii.
Procesul de productie poate fi abordat si sub raport cibernetic, ca un proces destinat sa transforme un set de elemente denumite iesiri. 
Abordat din acest punct de vedere, procesul de productie poate fi definit prin trei componente: 
- intrari
- iesiri
- realizarea procesului de productie.
Componenta principala a procesului de munca poate fi definit prin actiunea muncitorilor cu ajutorul uneltelor de munca asupra diferitelor materii prime, materiale sau alte componente in vederea transformarii lor in bunuri economice.
- Criterii de clasificare a elementelor componente ale procesului de productie
Componentele procesului de productie pot fi clasificate dupa mai multe criterii:
- in raport cu modul in care participa la executarea diferitelor produse, lucrari sau servicii in procesul de munca ce constituie principala componenta a unui proces de productie sunt:
a) procesele de munca de baza prin care se inteleg acele procese care au ca scop transformarea diferitelor materii prime si materiale in produse, lucrari sau servicii care constituie obiectul activitatii de baza a intreprinderii;
b) procesele auxiliare sunt acelea care prin realizarea lor asigura obtinerea unor produse sau lucrari care nu constituie obiectul activitatii de baza a intreprinderii, dar care asigura si conditioneaza buna desfasurare a proceselor de munca de baza;
c) procesele de munca de servire au ca scop executarea unor servicii productive care nu constituie obiectul activitatii de baza sau activitatii auxiliare dar care prin realizarea lor conditioneaza buna desfasurare atat a activitatii de baza, cat si a celor auxiliare.
- procesele de productie se mai pot clasifica si in raport cu modul este executie, dupa care sunt:
a) procese manuale
b) procese manual mecanice
c) procese de aparatura.
- in raport cu modul de obtinere a produselor finite din materii prime:
a) procese de munca directe - atunci cand produsul finit se obtine ca urmare a efectuari unor operatii succesive asupra aceleeasi materii prime;
b) procese sintetice - atunci cand produsul finit se obtine din mai multe feluri de materii prime dupa prelucrari succesive;
c) procese analitice cand dintr-un singur fel de materii prime se obtine o gama larga de produse.
- in raport cu natura tehnologica a operatiilor efectuate:
a) procese chimice,
b) procese de schimbare a configuratiei sau formei,
c) procese de ansamblu,
d) procese de transport.
- in raport cu natura activitatii desfasurate:
a) procese de productie propriu-zise formate din diferite operatii tehnologice,
b) procese de depozitare sau magazinaj,
c) procese de transport.
Diferitele procese si operatii elementare se reunesc intr-un anumit mod formand un flux de productie specific fabricarii diferitelor produse sau executarii diferitelor lucrari sau servicii.
- Productia, vazuta ca rezultat al realizarii procesului de productie
Conceptul de productie are o acceptiune complexa, ceea ce necesita o abordare dupa diferite criterii:
a) dupa natura productiei se deosebesc:
- intreprinderi care furnizeaza servicii,
- intreprinderi care isi realizeaza productia prin montaj,
- intreprinderi care fabrica produse prin transformarea materiilor prime si a materialelor.
In prima categorie intra prestarile de servicii sau prestarile de ordin intelectual care nu se concretizeaza intr-un produs material.
In a doua categorie intra acele intreprinderi care efectueaza numai operatiuni de montaj pe baza pieselor sau a diferitelor componente pe care le achizitioneaza de la alte intreprinderi.
In a treia categorie intra intreprinderile care obtin produse prin transformarea materiilor prime si a materialelor cu ajutorul unor utilaje sau instalatii.
b) Sub raportul continuitatii desfasurarii lor, procesele de productie se pot clasifica:
- procese de productie discontinue, adica procese de productie neliniare, ce se caracterizeaza prin aceea ca produsele se obtin prin prelucrari succesive la diferite locuri de munca grupate in ateliere sau sectii de productie, iar productia discontinua este o productie fabricata pe laturi de unicat si productie de masa;
- procese de productie continue, a caror productie este de tip liniar si se caracterizeaza prin faptul ca procesul de prelucrare a materiilor prime si materialelor nu se intrerupe intre doua locuri de munca consecutive si necesita stocaje intermediare intre posturi.
Productia de tip continuu se realizeaza pe linii tehnologice sau de fabricatie caracterizate printr-o viteza regulata de transformare si de transfer si cu aprovizionare continua.


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia Intreprinderii - Procesul de Productie si Organizarea Lui.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!