Economia Indiei

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Starea Economiei

Scurt istoric

Deceniul '90 a fost o perioada de schimbari rapide in India. Dupa mai multe decenii de protectionism si politica de substituire a importurilor, cu limitari severe ale investitiilor straine, India a inceput sa se deschida schimburilor internationale si investitiilor straine. Anual au fost luate masuri pentru ameliorarea treptata a conditiilor de acces pe piata indiana. La jumatatea deceniului '90, rata reala de crestere a PIB a atins nivelul de 7,7 % (1995 - 1996). Sanctiunile impuse ca rezultat al testelor nucleare din 1998, au determinat scaderea ratei reale a PIB la 4,6 in 1997 - 1998, cu o revenire la 6,8 % in 1998 - 1999 si 6,5 % in 1999 - 2000.

Anul financiar indian, pentru statistica economica, incepe la 1 Aprilie.

India a introdus o serie de politici pentru incurajarea investitiilor straine. Astfel taxele pentru bunurile de investitii au fost micsorate iar in anumite cazuri, anulate ca de ex. Pentru echipamentele pentru proiectele de centrale electrice de mare capacitate. Restrictiile asupra proprietatii de catre straini au fost si ele relaxate. Anterior, cota de proprietate permisa strainilor era delimitata la o mica parte din capitalul social, in timp ce in prezent, in multe sectoare, capitalul majoritar strain este permis. Cu toate acestea, in anumite sectoare, reforma a avut un ritm foarte lent. Produsele petroliere si consumul de energie electrica sunt sprijinite cu subsidii iar privatizarea planificata a firmelor industriale de stat, are numeroase ramaneri in urma. Principala problema care afecteaza economia indiana este persistenta unui deficit fiscal ridicat atat la nivel unional cat si statal, ceea ce s-a reflectat intr-o cota majorata a serviciului datoriei in bugetul de cheltuieli, atat la nivel central cat si statal. Din acest motiv, posibilitatile Guvernului Unional in domeniul investitional au fost diminuate, iar aceasta a determinat un declin al cererii pentru produsele industriale indiene. Lipsa de investitii din fonduri publice, a determinat si incetinirea investitiilor private in infrastructura.

Economia indiana, in ultimul deceniu, a rezistat mai multor socuri economice externe, cum ar fi criza est asiatica din 1997 - 1998, cresterea abrupta a preturilor la titei in 2000 - 2001, iar mai recent recesiunea economiei mondiale. De asemenea mari catastrofe naturale, cum au fost cutremurul din Gujarat, ciclonul din Orissa si seceta prelungita din ultimii ani, au fost depasite fara mari dezechilibre economice, ceea ce arata un grad ridicat de rezilienta a economiei indiene. Pentru redresarea economica, in AF 2002 - 2003 au fost adoptate masuri de reforma fiscala care sa largeasca baza de impozitare si sa simplifice structura taxelor vamale si a accizelor facand astfel posibile reforme in sfera comertului si investitiilor externe. S-au luat, de asemenea, masuri de imbunatatire a legislatiei, cu scopul cresterii volumului investitiilor in infrastructura, in sistemul bancar, in productia de energie electrica, in porturi si in telecomunicatii.

Adepta cu rezerve a globalizarii, India considera ca, in ultimul deceniu, de cresterea comertului mondial au beneficiat indeosebi tarile dezvoltate si, cu mult mai putin, tarile in curs de dezvoltare. De aceea, in cadrul OMC, se pronunta pentru aplicarea completa a angajamentelor preluate de tarile dezvoltate in cadrul Rundei Doha privind accesul la piata al marfurilor din tarile in curs de dezvoltare si, numai dupa aceea, sa se treaca la largirea agendei negocierilor OMC. India este impotriva includerii standardelor de munca si de protectie a mediului in agenda OMC, considerand ca acestea nu sunt teme comerciale, ci subiecte de reflectie pentru alte foruri internationale.

Situatia prezenta

In anul financiar 2010-2011 (incheiat la 31.03.2011), ritmul de crestere al PIB a fost de 8,5%,. Conform unui recent studiu al Bancii Mondiale, ritmul de crestere al economiei indiene estimat pentru actualul an financiar, 8.2%, in scadere fata de nivelul inregistrat in anul anterior, fenomenul urmand sa continue in anii urmatori, datorita unor politici restrictive reflectate in rate inalte ale dobanzii si constrangeri fiscale. Previziunile Bancii Mondiale si ale FMI, urmeaza a fi revizuite functie de evolutia economiei Indiene si a influentelor crizei mondiale financiare asupra acesteia. Conform expertilor RBI (Reserve Bank of India) o serie de factori au contribuit la o performanta constant buna a economiei: imbunatatirea climatului investitional si relansarea industriei si serviciilor, avantul exporturilor, consolidarea fiscala (e drept inca modesta), un bun management al lichiditatilor, cresterea increderii investitorilor, in conditiile in care India a fost destinatia a peste un sfert din investitiile de portofoliu in tarile cu economii emergente in ultimii 3 ani. Incepand cu anul 2004-2005 am asistat la o serie de masuri de politica economica menite sa creasca productivitatea in agricultura si sa dezvolte activitatea industriala, in special prin incurajarea investitiilor in infrastructura. Totodata au fost luate masuri care sa conduca la promovarea exporturilor, rationalizarea taxelor legate de comert si pregatirea economiei pentru indeplinirea obligatiilor ce decurg din Runda Doha a OMC.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Economia Indiei.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 599 cuvinte
Nr caractere:
8 578 caractere
Marime:
17.52KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Tag-uri:
Economie, india, investitie, masura, conditiea, acces
Predat:
la liceu
Sus!