Economia Frantei

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins:
Prezentarea generala a Frantei 3
Evolutia economica in timp 7
Stadiul actual al economiei franceze 14
Relatiile cu U.E 21
Alte aspecte privind evolutia economiei franceze 27


Extras din referat Cum descarc?

1.Prezentare generala
Originea si istoria numelui
Numele de Franta provine de la denumirea latina Francia care inseamna taramul Francilor. Francia desemna la origine o refiune din nordul Europei populata sau mai degraba dominanta de catre poporul razboinic Germanic, ce se numeau ei insisi Franci.
Situare geografica. Franta, oficial Republica Franceza, este o tara situata in Europa de Vest, dar care cuprinde si diverse insule si teritorii situate pe alte continente. Este cea mai mare tara din Europa Occidentala cu doua fatade maritime (Oceanul Atlantic si Marea Mediterana). Are un relief variat: Muntii Alpi cu doua vai adanci si relief glaciar tipic (ghetari, lacuri, vai), in sud-vest se afla Muntii Pirinei la granite cu Spania si Muntii Jura si Vosgi mai scunzi si mai vechi carora li se adauga regiuni colinare si podisuri ( Ardenii in nord, Masivul Central dominat de inaltimi vulcanice, precum si de bazine si culoare depresionare: Bazinul Parisului, Culoarul Rhonului, campia Alsaciei si campiile litorale).
Clima este temperat oceanica, precipitatii mai bogate in vest si in muntii inalti si mediteraneana pe litoralul sudic unde vanturi reci precum mistralul si tramontanul pot sa compromita recoltele de citrice.
Reteaua hidrografica este densa legata printr-un sistem de canale (4600 km) si orientate spre Oceanul Atlantic (Seine, Loire, Rhin) si spre Marea Mediterana (Rhone). Exista numeroase lacuri, mai mari fiind Leman/Geneva la granita cu Elvetia. Peste un sfert din teritoriu este acoperit de paduri (stejar, fag, conifere); in insula Corsica dominant este maquisul mediteranean. Exista in Alpi si Pirinei numeroase rezervatii ce protejeaza elemente rare din flora si fauna, inclusiv animale aclimatizate, precum muflonul, cerbul sika, capra neagra etc. 
Suprafata totala a Frantei metropolitane este de 551.659 kmp Franta fiind clasata astfel ca al 47-lea stat dupa suprafata totala ce cuprinde toate regiunile, colectivitatile si teritoriile de peste mari este de 674.843 kmp, ceea ce reprezinta 0,45 % din suprafata totala a uscatului de pe Pamant.
Diviziuni administrative. Franta este divizata din punct de vedere administrativ in 26 de regiuni: 22 se gasesc in cadrul Frantei metropolitane (21 situate in partea continentala plus Corsica), iar 4 sunt regiuni de peste mari. Aceste 26 de regiuni se subdivid in 100 de departamente fiecare avand asociat un cod ce indeplineste o serie de functii administrative. Patru dintre aceste departamente sunt simultan regiuni de peste mari dar sunt parte intregranta a Frantei si a Uniunii Europene. Departamentele se subdivid si ele in 342 de arodismente alcatuite din 4.035 de cantoane si 36.682 de comune. Trei comune, Paris, Lyon si Marsilia sunt subdivizate la randul lor in arodismente municipale. Pe langa cele 26 de regiuni si 100 de departamente, Republica Franceza este alcatuita si din 5 colectivitati de peste mari, din care Noua Caledonie are un statut special, si trei teritorii speciale nelocuite. Colectivitatile si teritoriile de peste mari sunt parti ale Republicii Franceze, dar nu fac parte din UE. Teritoriile din Pacific continua sa foloseasca francul CFP, al carui valoare este raportata la euro. In contrast, cele patru regiuni si departamente de peste mare foloseau francul francez, iar acum folosesc moneda euro.
Demografie. Franta avea o populatie de 62.998.773 locuitori la 1 ianuarie 2006, aglomeratiile principale urbane inregistrandu-se in: Lyon ( 1.262 mii locuitori), Marseille (1.087 mii locuitori), Lille ( 950 mii locuitori), Toulouse (608 mii locuitori), Nantes, Strasbourg. Imigrantii reprezinta 6,3 % din populatia tarii (dintre care 22% portughezi, 20% algerieni, 14% spanioli, 13% italieni, marocani, turci). Natalitatea este de 13,3 %o, si mortalitatea este de 9,2%o iar populatia urbana reprezinta 74%.
Cele mai mari densitati ale populatiei se inregistreaza in regiunea pariziana (890 loc/kmp, adica 2% din suprafata Frantei si 19% din populatia tarii), in regiunea Nord-Pas de Calais (320 loc/kmp), Marseille-Nice, Lyon-St Etienne si in Alsacia.
Culte prezente in Franta: catolicism 90%, protestantism, islamism si iudaism. Religia catolica ramane religia domonanta in Fanta si isi pastreaza o influenta importanta, in special in zonele rurale si in unele zone ale tarii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia Frantei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!