Economia Europeana - Aderarea Turciei la Uniunea Europeana

Extras din referat Cum descarc?

I 1. Uniunea Europeana -descriere
Uniunea Europeana este rezultatul unui proces de cooperare si integrare care a inceput in 1951 intre sase state europene: Belgia, Germania, Franta, Italia, Luxemburg si Olanda. Dupa cinci valuri de aderari (1973: Danemarca, Irlanda si Marea Britanie; 1981: Grecia; 1986: Spania si Portugalia; 1995: Austria, Finlanda si Suedia; 2004: Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia si Ungaria), UE are acum 25 de State Membre si se pregateste pentru cea de a sasea extindere. Acest proces are ca scop extinderea pasnica a zonei de stabilitate si prosperitate catre noi membri. State candidate in acest moment: Bulgaria, Romania, Turcia si, recent, Croatia. 
Numarul statelor membre ale Uniunii Europene a crescut de la 15 la 25, odata cu cea de-a cincea extindere a UE din data de 1 mai 2004. Extinderea este un pas important in constructia unei Uniuni Europene mai puternice si mai competitive, necesara pentru stabilizarea intregului continent european, consolidarea pacii si democratiei, intarirea economica si dezvoltarea durabila, precum si pentru asimilarea diversitatii culturale si istorice europene. 
A fost un proces de durata si impreuna cu toate celelalte entitati implicate, reteaua Camerelor de Comert europene a contribuit din plin la pregatirea procesului de aderare. 
O pregatire adecvata pentru acest eveniment este cheia succesului procesului de extindere a UE. Cu cat firmele sunt mai bine informate, cu atat ele vor fi mai competitive pe Piata Unica Europeana. Si cu cat sunt mai performante, cu atat vor beneficia mai mult de prevederile procesului Lisabona. 
Data de 1 Mai 2004 reprezinta un punct de referinta istoric si deosebit de important pentru dezvoltarea Uniunii Europene (UE). Prin integrarea a 10 noi tari din Europa Centrala si de Est si bazinul Mediteranean, Uniunea Europeana impune acum celor 25 de state valori comune de libertate, democratie, respectarea legii si a drepturilor omului. Acest val de extindere reprezinta o realizare unica - inseamna unitate in diversitate si in acelasi timp, un angajament luat pentru promovarea prosperitatii continentului nostru prin pace, securitate, solidaritate si stabilitate pentru toti cetatenii europeni. 
2. Ce reprezinta extinderea pentru "vechile" State Membre 
Extinderea este o evolutie naturala, fireasca, care aduce sfarsitul divizarii continentului nostru - consecinta a celui de-al doilea Razboi Mondial - si are un impact la toate nivelurile care fac referire la soarta continentului nostru. Extinderea, largirea zonei de pace, securitate si prosperitate, pe care Uniunea a adus-o Europei va asigura securitatea tuturor popoarelor europene1. Cu o noua populatie de 450 de milioane de locuitori, Uniunea reprezinta cea mai mare piata interna din lume; aceasta Piata unica extinsa reprezinta aproape 19% din comertul mondial. Accederea celor 10 noi tari este preconizata a avea ca efect pentru Europa celor 25, cresterea produsului intern brut per total (PIB) cu 4-5%, crestere ce va fi corelata cu scaderea PIB-ului mediu pe cap de locuitor la 92% fata de UE 15. In orice caz, aceasta pierdere in cadrul PIB-ului ar trebui sa fie repede compensata de implementarea regulilor Pietei Unice si de accesul mai bun al afacerilor pe piata, situatie care este de asteptat sa conduca la o crestere in eficacitate printr-un nivel mai ridicat al concurentei. Cresterea concurentei ar trebui sa fie un semn pozitiv pentru consumatorii europeni, in privinta preturilor, diversitatii si calitatii bunurilor si serviciilor existente pe piata, in timp ce la fel de bine poate asigura o protectie consistenta si la un nivel mai ridicat pentru consumatorul european. Conditiile generale pentru desfasurarea afacerilor au fost imbunatatite printr-un cadru larg extins, liberalizat privind investitiile si stabilitatea macroeconomica. Un mediu legal mai sigur precum si solidaritatea cu regiunile mai putin dezvoltate va contribui la o crestere economica generala sustinuta. Rolul Uniunii in afacerile mondiale - in afacerile externe, protectia cetateanului, politica comerciala si alte domenii ale guvernarii globale - va fi in buna masura intarit. Noile State Membre vor imbogati Uniunea Europeana prin mostenirea reprezentata de diferitele limbi, culturi, traditii sau tezaure. Astfel, Uniunea devine mai mare si este considerata ca fiind un factor pozitiv integrarea celor 10 noi membri in UE. 
II
1. Turcia - 40 de ani de negocieri cu UE
Turcia a semnat primul acord de asociere la Comunitatea Economica Europeana in 1963. Turcia si-a depus candidatura pentru aderare in 1987, insa aceasta a fost respinsa in 1989 si in 1997. Statutul de candidat aflat pe picior de egalitate cu celelalte state europene i-a fost recunoscut in 1999, iar negocierile pentru aderare au debutat abia in 2005. Cele mai pesimiste estimari arata ca Turcia ar putea deveni membra UE abia in 2021.
Intentia Turciei de a adera la UE a creat disensiuni in randul statelor membre ale Uniunii Europene, in ciuda sprijinului oferit de mai multe tari precum Marea Britanie sau SUA. Fiind o tara controversata, Turcia, care a devenit candidata oficiala la statusul de membra al UE in 1999, nu este sustitnuta de toate tarile europene.
Cea mai mare opozitie fata de aderarea Turciei vine din Austria, Germania, Franta si Spania. Pana acum, presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel s-au pronuntat impotriva aderarii Turciei, sustinand ca aceasta ar trebui sa beneficieze de un "parteneriat privilegiat" cu Uniunea Europeana.Ministrul de externe francez Bernard Kouchner, aflat la reuniunea anuala a diplomatiei romane de la Bucuresti, a declarat ca presedintele Nicolas Sarkozy nu este de acord cu intrarea Turciei in Uniunea Europeana, dar a precizat ca acesta nu se va opune deschiderii negocierilor UE-Turcia.Cele doua mari reprosuri pe care UE i le aduce Turciei sunt legate de implicarea armatei in viata publica si politica a tarii si nerespectarea drepturilor omului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia Europeana - Aderarea Turciei la Uniunea Europeana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!