Economia Egiptului

Extras din referat Cum descarc?

Egipt,una dintre cele mai dezvoltate tari ale Africii,dispune de importante reserve subsolice de petrol,gaze naturale,cupru,plumb,zinc bauxite,fosfati.Industria prelucratoare este dezvoltata:intreprinderi producatoare de ingrasaminte chimice,industria usoara si alimentara(mai ales zahar),ciment,ind.constructoare de masini(tractoare,masini agricole,autoturisme),industria petrochimica.Cele mai mari centre industriale sunt orasele Cairo,Alexandria,Suez si Port Said.O mare importanta economica o prezinta Canalul suez,care rep. a treia sursa de deviza a tarii.Agricultura,sectorul economic care polarizeaza aprox.35% din populatia active,este axata pe cultura curmalilor,maslini,citrice,vita-de-vie,(vitis vinifera,planta heliofila de climat subtropical),orez,grau,legume(fiind cel mai mare producator african),porumb etc.Se utilizeaza masiv irigatiile ,fiind singurul stat de pe Globin care agricultura foloseste in proportie de 100% irigtiile.
Cresterea animalelor:ovine,bovine,caprine.Turismul reprezinta o importanta  sursa de venit; Egiptul dispune de un important potential antropic si natural :Valea Nilului;Piramidele-concentrate mai ales la Gizeh,o suburbia actuala a capitalei Cairo.
Ansamblul de la Gizeh cuprinde faimoasele constructii funerare ale lui Keops (khuful),Kefren si Mikerinos.
Marea Piramida a lui Keops avea initial o inaltine de 148,2 m.iar lungimea bazei de 232,8 m.Principalii parteneri comerciali ai Egiptului sunt:SUA si Statele Uniunii Europene.
Transportul si comunicatiile
Infrastructura transporturilor este dezvoltata in special pe coasta mediteraneana:cai ferate ,sosele,cai fluviale(pe fluvial Nil),aeroport la cairo,Alexandria,Port-Said si Suez.
Istoria
In Egipt a luat nastere cu 300 de ani I.Hr. o civilizatie infloritoare ,pe cursul inferior al nilului.In perioada 3200-2778 I.Hr., prima si a doua dinastie epoca thinita.
Egiptul este unificat de narmer sau Menes.In timpul dinastiei Djoser la Saqqarh s-au construit piramidele de la Gizel.Intre 2160-1785 I.Hr., dinastia a unsprezecea si a douasprezecea.Dupa 1922 este regat independent iar in urma tratului anglo-egiptean din 1936 se confirma independenta Egiptului.
Statul
Conform constitutiei din 11 septembrie 1971 este republica prezidentiala iar puterea exercitata de presedinte iar cea legislative de un Parlamen unicameral.Presedintele statului este ales prin vor o data la 6 ani.Multipartitism:P N D(partidul national democrat).


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia Egiptului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!