Economia de Piata - Fundamentele Institutionale ale Prosperitatii

Extras din referat Cum descarc?

Lucrarea " Economia de piata. Fundamentele institutionale ale prosperitatii " este alcatuita din trei parti ample, ce cuprind 14 capitole, iar inca de la inceput ni se spune ca aceasta carte incearca sa realizeze o radiografie a economiei de piata.
Societatea umana reprezinta efectul interactiunii umane, totalitatea relatiilor de schimb voluntar ce se stabilesc intre membrii acesteia. Ea nu poate fi catalogata drept o entitate de sine statatoare, deoarece ea nu poseda viata, nu poate actiona, ci numai oamenii dintr-o societate au capacitatea de a actiona. Oamenii actioneaza pentru a-si atinge niste scopuri, de aceea orice actiune umana este considerata intotdeauna rationala. 
Institutiile au luat nastere in societate din nevoia oamenilor de incredere si stabilitate in cadrul interactiunilor umane. Institutiile sunt diferite organizatii si am putea afrma ca "institutiile sunt regulile, iar organizatiile jucatorii". Astfel, institutiile creeaza stimulente pe care oamenii le pot considera oportunitati si pot actiona in sensul satisfacerii nevoilor lor.
Stiinta economica are natura apriorica, teoria stiintei economice nu poate fi fundamentata pe baza statisticii, a matematicii ori a istoriei. Economia se bazeaza pe adevaruri general valabile si este o stiinta a actiunii umane, actiune care nu poate fi altfel decat individuala si subiectiva. Totodata valoarea, utilitatea, costul sunt categorii sunt categorii economice subiective deoarece ele nu pot fi masurate.
Cooperarea sociala are la baza schimbul voluntar, schimb care este, in mod necesar, reciproc avantajos si care sta la baza diviziunii muncii in societate, la baza formarii pietei. Acest schimb nu este un schimb de bunuri, ci un schimb de titluri de proprietate, deci schimbul voluntar nu poate avea loc decat in contextul existentei proprietatii private, conditie esentiala a libertatii, deci schimbul voluntar nu poate exista decat in contextul economiei de piata.
In economia de piata, "mana invizibila" armonizeaza bunastarea oamenilor, obtinuta din incercarea de a satisface cat mai bine nevoile individuale. Astfel, fiecare om care urmareste satisfacerea propriilor nevoi contribuie la bunastarea sociala. In lipsa proprietatii private sau in contextul detinerii dreptului de proprietate asupra unei resurse de catre mai multi oameni, principiul "mainii invizibile" functioneaza tocmai invers deoarece prin urmarirea satisfacerii nevoilor personale, un om ii priveaza pe ceilalti oameni de resursele aflate in proprietate comuna, deoarece nevoia este, intotdeauna


Fisiere in arhiva (1):

  • Economia de Piata - Fundamentele Institutionale ale Prosperitatii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!